Bodrum tatil cenneti mi yoksa cehennem mi

‘Biraz deniz, biraz uyku. Bütün isteğim buydu’ diyor ya Mazhar Alanson ‘Bodrum’ şarkısında. Az yeteneğim olsa ‘Aradığınız huzura şu an ulaşılamıyor. Lütfen bayram sonrası yeniden deneyiniz’ içerikli bir beste ile karşılık vermek isterdim kendisine. Zira, 181 bin 541 olan Bodrum nüfusu 1 milyona dayandı. Ne otellerde ne sahillerde ne de trafikte adım atacak yer yok! Bırakın kapalı mekânları, kaldırımda bile bir başkasının nefesi ensenizde! Hal böyleyken ‘Bodrum’da hayatta kalma rehberi!’ hazırladım.

Haberin Devamı

REZERVASYONUNUZ YOKSA GELMEYİN

‘AY, bir daha gelmem, ne bu trafik’ diyen de orada, ‘Susuzluk var’ diyen de ‘Ne biçim hesap ödedik’ diyerek sosyal medyadan veryansın edip ertesi gün yine aynı mekâna giden de... ‘Herkes’ Bodrum’da. Belki de asıl sorulması gereken soru şu: Neden bu kadar popüler? Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu soruma “Bodrum’un bir adı var. Bu yıllardır böyle. Bunu bir cebine koy. Tabii bir de bu yıl İstanbul’un en iyi, en tanınmış mekânları da Bodrum’a indi. Gelen yerli turist ise Ankara, İstanbul, İzmir ağırlıklı. Bu mekânları biliyor, yabancılık çekmeyeceğini, rezervasyonda sıkıntı yaşamayacağını düşünüyor” yanıtını veriyor. Bir de uyarısı var: “Rezervasyon yaptırmadan, ‘Nasıl olsa yer bulurum’ düşüncesiyle sakın gelmeyin.”

Bodrum tatil cenneti mi yoksa cehennem mi

Haberin Devamı

Bayramda böyle bir kalabalık beklediklerini, hazırlıklarını da bu kalabalığa göre yaptıklarını belirten Karcılıoğlu pazartesi itibarıyla pansiyonlar, butik ve her şey dahil otellerde 1 haftalık yer bulmanın imkânsız olduğunu belirterek, “Bodrum’da bu kalabalıkta, hayatta kalmak gerçekten çok zor. Salgın ile boğuşan esnaf ve turizmci açısından şüphesiz bu ilgi harika ama endişem sonrası. Sanki salgın hiç yokmuş gibi davranıyor tatilci. Ne maske ne mesafe. Bu tatil bitecek, umarım ki insanlar eve Delta varyantı götürmez ve geride kalan bizler de zor bir kış geçirmeyiz. Suçu yabancı turiste atmayalım! Bodrum ve hatta Güney Ege’de 200-300 bin kadar, hayli az sayıda yabancı turist var” diyor.

‘KAZIKÇI’ DEĞİLİZ

Peki ya fiyatlar? Sosyal medyada elden ele dolaşan 26 bin liralık bir adisyon dudak uçuklatmıştı! Karcılıoğlu, Bodrum’da farklı sosyal statü ve ekonomik sınıftan herkesin rahatlıkla tatil yapabileceğini, her çeşit fiyat ve konaklama tercihinin birbirine yakın dağılım gösterdiğini belirterek, şöyle devam ediyor: “Mekânların kapısında, oturduğunuzda önünüze gelen menülerde fiyatlar yazıyor. Bakıp, inceleyin! Çok lüks ve pahalı mekânlar elbette var ve Bodrum çok ucuz bir yer de değil, doğru ama uygun yerler de mevcut. Şu bahsedilen hesaba baktım. Jet sosyeteyi ağırlayan bir mekân. En pahalı içkiler içilmiş, yemekler yenmiş. Keşke adisyona ‘6 kişi tüm gün yeme-içme bin lira, 6 kişi tüm gün etrafa hava atma 25 bin lira’ diye not düşselerdi. Hava atmak için sosyal medyaya yüklenen bu ve benzeri hesaplar yüzünden tatilci Bodrum esnafını affedersiniz, ‘kazıkçı’ sanıyor.”

MASKE-MESAFE VE HİJYENE DİKKAT

Bodrum tatil cenneti mi yoksa cehennem mi


ŞÜPHESİZ iyi bir tatili en çok hak edenlerin başında hekimler var. Yaklaşık 2 yıldır salgın ile mücadele ediyorlar. Kardiyolog, Prof. Dr. Bengi Başer’i de ‘Biraz soluklanmak istedik’ diyerek gittiği Bodrum’da yakaladım ama biraz endişeli, biraz pişman: “Burada da dışarı çıkmamaya, kalabalıklara karışmamaya özen gösteriyoruz. Çünkü aşırı kalabalık. Kimsede maske yok. ‘Açık havada sorun olmaz’ dedik ama kafelerde, sahilde, restoranlarda, marketlerde insanlar dip dibe ve maskesiz-mesafesiz. Alışverişimizi yapıp, evimize kapandık. Tabii herkesin böyle bir imkânı yok o nedenle en azından kapalı alanlarda maske takmalarını, ki tek değil çift ya da n95 maske öneririm, mesafeye dikkat etmelerini, 1,5 metre olacak şekilde, tavsiye ediyorum. Hollanda temmuz başında önlemleri kaldırdı, vakalar hızla yükseldi. İyi haber; aşılama ile doğru orantılı olarak yoğun bakım yatışlarında artış yok ama biz daha aşılamada istediğimiz düzeyde değiliz. Çok dikkatli olmalıyız.”

FİYATLARI KONTROL EDİN

Bodrum tatil cenneti mi yoksa cehennem mi


BODRUM Belediye Başkanı Ahmet Aras rahat bir bayram için belediye çalışanlarıyla sahada olacağını, yaşanabilecek problemleri çözmek için hazır olduklarını vurgulayarak, “Yaklaşık 1 milyon kişiyi ağırlayacağız. Belediye olarak tüm personelimizle sahadayız. Çift mesai yapacağız, gerekirse hiç uyumayacağız; ben de Belediye Başkanı olarak sokaktayım. Kurbanlık satış ve kesim noktalarında da gerekli önlemler alındı” diyor. Başkan Aras, bayram süresince Bodrum’a gelme planları yapanlara ise ‘Rezervasyon yaptırmadan yola çıkmayın. Yer bulamayabilirsiniz. Her çeşit fiyat ve konaklama Bodrum yarımadasında homojen bir dağılım göstermekte, unutmayın! Gittiğiniz otelde, restoranda kapıda ve menüde fiyatlar yazar. Lütfen önce kontrol edin” uyarısında bulunuyor.

ELEKTRİK-SU-İNTERNET SORUNLU

Bodrum tatil cenneti mi yoksa cehennem mi


BAYRAMI kayınvalidesinin yaşadığı Bodrum’da geçirmek için İstanbul’dan yola çıkan Sezin Evyapan tam 12 saatte Bodrum’a varmış. Ancak onu trafikten ziyade şaşkınlığa uğratan; su ve elektrik kesintileri. MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, Muğla’da geçen yıla göre yağışların bu yılın son 3 ayında yüzde 80 azaldığını, barajlardaki suyun ise yarı yarıya düştüğünü açıklamış, tasarruf çağrısında bulunmuştu. Evyapan “Geldik, 4 saat su kesikti. Evin deposu varsa su var, yoksa duş alacak su yok. Sabah, 2 saat elektrik gitti. Belli ki altyapı kalabalığı kaldırmıyor. Gümüşlük-Yalıkavak arası 20-30 dakika. 1,5 saatte gidiyorsunuz. Alternatif yol yok. GSM operatörlerinin internet hizmeti aşırı yavaş. Zaman zaman kesiliyor. Kaldığım yerden iş de yaparım diyorsanız, hayal! Bunları göze alıp gelmekte fayda var” diyor. 

Yazarın Tüm Yazıları