Fulya Soybaş

Karatay bu kez de HPV aşısına karşı

4 Ocak 2024
2021’in şubat ayı idi meme kanseri teşhisi aldığımda. 4’ü 21 günde bir, 12’si haftada bir olmak üzere 16 kemoterapi aldım. Hâlâ çok korkuyorum, “Ya geri gelirse” diye. Hele o tedavi süreci... Düşmanıma dilemem...

Samimiyetle söylüyorum öylesine zor ki. Ölümle yüzleşiyorsunuz bir kere. Çocuğunuzu, ailenizi düşünüyor, onlara doyamadan gitmekten korkuyorsunuz.

Saçlarınız, kaşlarınız, tırnaklarınız ve hatta deriniz pul pul dökülüyor. Yemek yiyemiyor, su içseniz kusuyorsunuz. Tedaviye birlikte başladığınız bazı arkadaşlarınızın ölüm haberini alıyorsunuz.

Ve diyorsunuz ki “Keşke bir ilacı, hapı, aşısı falan olsaydı da hiç yakalanmasaydım hiç yaşamasaydım bunları.” Dün sabah, Prof. Dr. Canan Karatay’ın “Bizim zamanımızda yoktu” diyerek, hiçbir dayanak göstermeden HPV aşısının felç ettiği iddiasıyla verdiği röportajı izlerken aklımdan geçenler bunlardı.

Bu sebeple gündemimde HPV aşısı var.

GÜNDEMDE KALMAK İÇİN

Yazının Devamını Oku

2024’te dünyada neler olacak

3 Ocak 2024
Astrologlar Aygül Aydın ve Hande Kazanova, Plüton’un tam burç değiştirmesi ile bu yılın bireysel ve toplumsal düzeyde, önümüzdeki 20 yılı şekillendirecek yenilik ve dönüşümlerin başlayacağı yıl olacağı öngörüsünde bulunmuştu dün.

Peki bu öngörü dünya siyaset sahnesini nasıl şekillendirecek?

Bu yıl seçime giden ABD ve Rusya, İsrail, Suriye özelinde neler yaşanacak? Savaş tam tamları mı çalacak? Tabii “Her şeyin başı sağlık.” COVID-19 gibi bilinmedik bir hastalık ya da böylesi sancılı bir süreç bir daha yaşanır mı? 2024’te teknolojik anlamda nereye gidiyoruz? İkinci bölümle karşınızdayız.

ATEŞLİ SALGIN HASTALIKLARA DİKKAT

-2024 gökyüzü olaylarına bakarak bu yıl sağlık açısından- COVID gibi- bir zorluk, beklenmedik hastalıklar var mı? Yoksa sağlık açısından daha rahat bir yıl mı?

- Hande Kazanova: 10 Nisan’da Satürn- Mars kavuşumu var. Bundan bir önceki kavuşumda pandemiyi yaşamıştık. Aslında 2 yıl da bir kavuşuyor Satürn ve Mars. Ama bu kez balık burcunda kavuşacak olması enerjimizi durdurabilecek etkiler ortaya çıkarabilir. Su kaynaklarından gelebilecek birtakım zarar, hastalıklarla ilgili de olabilir. Genelde insan sağlığını aşağı çeken, ekonomik yönden sıkıntılı bir süreç denilebilir. Hemen ekleyeyim: Bundan önceki Satürn- Mars kavuşumu 1994 yılında olmuş ve hemen arkasından 5 Nisan kararları alınmış. Ayrıca boğazda tanker kazası yaşanmış. Yani bu ikilinin bir araya gelmesini ben pek iyiye yoramıyorum. Mart ayı ve Neptün ile kavuşumda olan yeni aylar, 18 Eylül’de tutulma. Buralar hep ateşli- salgın, bilinmeyen hastalıkları veriyor maalesef. Topraktan gelebilecek belki gıdalardan bulaşabilecek sağlık sıkıntıları olabilir. Bahar aylarında; nisan- mayıs gibi yaz sonrası eylül- ekim döneminde dikkatli olmakta fayda var. Her tür varyasyon- şarbon gibi- hayvanlardan gelebilecek hastalıklar gündemimizde olabilir.

Yazının Devamını Oku

2024 tarihin dönüm noktası olacak

2 Ocak 2024
Tam “pandemiden çıktık, rahatladık” demiştik ki bu kez de deprem, sel felaketleri, ekonomik zorluklar ve savaşlarla yorulduk. 2024’ten beklentim sağlıkla, refah ve barış içinde devam edebilmek ama astrologlar Aygül Aydın ve Hande Kazanova diyor ki: “Gelen gideni aratabilir.” Her ikisi de 2024’te Plüton’un tam olarak burç değiştirmesi ile önümüzdeki 20 yılı şekillendirecek yenilikler ve dönüşümün daha belirgin hale gelmeye başlayacağını düşünüyor. Peki, hangi alanlarda yaşanacak bu dönüşümler? Cevabı iki gün boyunca bu köşede olacak...

PLÜTON KOVA BURCUNDAN EN SON GEÇTİĞİNDE FRANSIZ DEVRİMİ YAŞANMIŞTI

- İyi bir yıl geçirmeyi temenni ediyorum ama bu temennim ne kadar gerçekleşecek? Gökyüzü olaylarına bakarak nasıl bir 2024 bekliyor bizi?

- Aygül Aydın: Hızlı başlıyoruz. Kemerleri bağlayın! Plüton 21 Ocak’ta Kova’ya geçiyor. Satürn Balık’ta. En son 1789 Fransız ihtilalinde böyle bir gökyüzü varmış. Tarihin dönüm noktalarından olabilecek bir yıla girdik. Protestolar, sokaklarda hak arayışı, ayaklanmalar, din çatışmaları... Özgürleşmek için kaos ve terörü kullanmak isteyebilir insanoğlu. Sadece Türkiye değil dünya da böyle. Düzen olarak bildiğimiz her şey yeni bir başlangıç için yıkılmaya başlanacak. Teknolojik gelişmeler, uzay keşifleri... İnanılmaz bir noktaya gidebilir. Din- teknoloji ya da devlet işleri- teknolojinin ayrılmasını konuşabiliriz.


Aygül Aydın

- Hande Kazanova: 25 Ocak’ta Aslan dolunayı var. Bu da sarsıcı bir olay ya da depremlere işaret eder. 14 Şubat’ta da Plüton- Mars kavuşuyor. Sert, toplumsal olaylar ve ayrışmalar çok fazla. Bu yıl şubat, nisan, mayıs ayları o kadar önemli ki. Deniz kaynaklı depremler, deniz üstü savaşlar, su kaynakları, okyanuslarla ilgili alanlar da daha fazla dikkat çekebilir. Ayrıca aşırı yağışlar yüzünden sel baskınları yaşanabilir. 2024 yılının ana konularından biri de işsizlik. Enflasyonist etkilerle savaşacak Türkiye. Mayıs ayında iyice pik yapabilir.


Yazının Devamını Oku

Riyad’daki kriz sonrası tek yürek olduk: Atatürk mezardan savaşıyor ve kazanıyor

31 Aralık 2023
Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan’da oynanması planlanan Süper Kupa finali, tarihi kriz sonrası iptal edildi ve iki kulüp de sahaya çıkmayarak, yurda geri döndü.

Olay, dünya basınında geniş yer bulurken, atılan bazı manşetlerin ‘hayretler içinde’ olmasına asıl ben hayret ettim.

Zira bunca ayrılık ve farklılıklarımıza rağmen, bu ulusun sağcısı, solcusu, liberali, milliyetçisi, muhafazakarı, Türk, Kürt, Laz, Ermeni, Rum’u ve hatta Galatasaraylısı, Fenerlisi, Beşiktaş ya da Trabzonsporlusu fark etmez söz konusu Atatürk olunca nasıl birleşebileceğini öğrenememişler demek ki. Bu konuda en güzel sözü Prof. Dr. İlber Ortaylı söylemiş: “Mezardan savaşıyor ve kazanıyor.” Peki Atatürk ölümden 85 yıl sonra bile bunu nasıl başarıyor? İşte yanıtı...

NAÇİZ VÜCUDU TOPRAK OLMUŞ OLABİLİR  AMA FİKİRLERİ BU ULUSTA YAŞIYOR

Prof. Dr. Celal Şengör’ün, yakın arkadaşı Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan alıntıladığı sözler sosyal medyanın gündemine oturdu yaşanan tarihi kriz sonrası: “İlber bir gün dedi ki ‘Adam mezardan savaşıyor ve kazanıyor.’ Bu büyük adama sahip olmuş olmakla hepimiz iftihar edelim.” Bu sözleri hatırlatıyorum İlber Ortaylı’ya. Diyor ki: “Dedim. Ne de güzel demişim.” Peki, hangi motivasyonla etti bu lafı. Onu da şöyle izah ediyor: “Naçiz vücudu toprak olmuş olabilir ama yattığı yerden bile pekâlâ konuşuyor. Atatürk’ün etkileri çok fazla ve daha mühimi geçmiyor. Pek geçecek gibi de durmuyor. Söyledikleri ve yaptıkları ile ebedi kalan liderler vardır. Uzun zaman etkili olurlar. Muasır ülkeler ve liderleri, bu liderlerin yaptığı işleri geçemezler ise onlar tarihsel bir idol olmaktan da öte, yaşamaya, canlı kalmaya devam edeceklerdir. Demek Atatürk gibi bir lideri geçebilen olamamış ki ‘o’ canlı kalmaya devam etmektedir.”

ATATÜRKÇÜLÜKTEN ÖTE BİR DURUM

Yazının Devamını Oku

Yeni yılda güzelleşeyim derken sağlığınızdan olmayın

29 Aralık 2023
Yılbaşı gecesi benim için hep çok özel olmuştur.

Zira yeni bir yılı umutla ama daha önemlisi de sağlıkla karşılamanın heyecanı içinde oluyorum.

Bizim rutinimiz evde, sevdiklerimizle, şık bir sofrada, en güzel halimizle olmak. Bazılarımız dışarı çıkacak. Bir restoran ya da eğlencenin doruklara ulaştığı bir mekânda karşılayacaklar 2024’ü.

 


İki planın da ortak yanı şu: Nerede olduğumuzdan bağımsız ‘güzel’ ve ‘genç’ görünmek istiyoruz o gece. Bu sebepledir ki sosyal medya güzellik ilanları ile dolu: ‘Dolgu alana botoks hediye’, ‘Yeni yıla özel sınırsız jawline.’ Dilan Polat, Tayyargiller, Şulemsiler... Kimse ders almadı sanırım bu olaylardan. Güzelleşme isteğini anlayabiliyorum ama dikkat! Sağlığınızdan olmayın. 20 yıldır bu sektörde olan güzellik uzmanı Pervin Dinçer ile konuştum. Hem uyardı hem de o gece genç ve güzel görünmenin sırlarını verdi.

DIŞTAN GÜZELLEŞMENİN YOLU İÇTEN GEÇİYOR

Yazının Devamını Oku

Yılbaşı sofrasının maliyeti ne kadar

28 Aralık 2023
Yılbaşına artık 3 gün var.

Haliyle benim gibi yeni yılı yeni umutlarla, evinde sevdikleri ile eskilerin tabiri ile PTT (Pijama-Terlik-Televizyon) modu ile karşılayacak olanlar için alışverişler hızlandı.

Listenin en başında pazar alışverişi var. Ancak bu yıl hepimiz için zorluydu.

Enflasyon ve bazı fırsatçıların da bu bahane ile durmadan değiştirdikleri etiketler dar, orta, üst grup demedi hepimizi fena etkiledi. Ben de oturduğum semt olan Feriköy pazarına çıktım. 4-6 kişilik bir aile için yılbaşı sofrası alışverişi yaptım. Masa kurmanın -elbette zevkler ve renklere göre değişse de- ortalama maliyeti 2 bin 500 lira. “Restoranda ya da Boğaz’da otelde kutlamak isteyenler ne kadar harcayacak?” derseniz de işte cevaplar.

ETİKET OYUNU YAPANLARA SIKI DENETİM ŞART

4-6 kişilik bir aile için toplamda 2 bin 577 lira harcadım.

Yazının Devamını Oku

Teröre dış destek sahada ve masada aynı anda kesilmeli

26 Aralık 2023
Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik hava ve kara harekâtı devam ederken gündemde PKK/YPG/PYD terör örgütüne yönelik ABD başta ‘dış güçlerin’ verdiği lojistik destek de var.

Ki Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin silahlı eğitimlerini üstlenen ABD ordusunun Haseke’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı’da teröristlerle ortak silahlı tatbikat yaptığını da biliyoruz.

Bu noktada sorum şu: “Teröre dış destek nasıl kesilecek? Türkiye masada ve sahada hangi kartları kullanmalı?”

TÜRKİYE NATO VE ÜS KARTLARINI MUHAKKAK KULLANMALI

Emekli Tuğgeneral, İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Naim Babüroğlu, terörle mücadelede 4 ana faktör olduğuna vurgu yapıyor. Nedir o faktörler? Yanıtı şu:

- “Terörü kaynağında kurutmak: Türkiye’nin şu an yapmaya çalıştığı da bu.

-

Yazının Devamını Oku

Hain saldırıların arkasındaki güç ne

24 Aralık 2023
Evvelsi akşam Irak’ın Hakurk bölgesinde 6, dün akşam Parasiya Matin Dağı’nda 6, 24 saat içinde 12 Mehmetçiğimizi PKK terör örgütünün hain saldırılarına şehit verdik. Şunu biliyoruz ki Türkiye sahada ve masada terörü bitirme noktasındaydı. Sınıra kadar getirmişti. Peki, bunca zaman sonra gelen bu hain saldırıların arkasındaki güç ne? Türkiye’nin tavrı ne olmalı? Sordum.

KÜRESEL GÜÇLER, PKK’YI YENİDEN HAREKETLENDİRME GAYRETİNDELEREmekli Kurmay Albay, Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eray Güçlüer, Irak’ın kuzeyinde, Hakurk’ta PKK terör örgütünün sis ve tipiyi fırsat bilerek kurduğu hain pusunun askeri ve teknik boyutuna bakarak şöyle bir varsayımda bulunuyor: “PKK’lı teröristlerin taktik, teknik ve istihbari açıdan noktasal olarak ilave yetenek ve kapasite kazanmış olma ihtimalleri son derece muhtemel görünüyor. Elimizde çok güçlü teknolojik imkanlar ve gözetleme sistemleri var ancak buna rağmen- Dağlıca baskınında da olduğu gibi- başta ABD ve diğer küresel güçlerin kendi imkanlarını sunarak, PKK terör örgütünü hareketlendirmeye çalışmış olabileceğini düşünmekteyim.”

BENZER SALDIRILARA BAKINCA

“Türkiye’nin küresel politikaları bölgedeki güçler için engelleyici bir faktör haline geldiği, Türkiye’nin Filistin halkının yanında olması ABD- İsrail ve diğer küresel güçleri rahatsız ettiği açıktır. İsrail’i koçbaşı olarak Orta Doğu’yu tasarlama arzusu ile kullanmak isteyen küresel güçler, PKK’yı da Türkiye’ye karşı bir ‘dizayn’ aracı olarak kullanma niyetinde olabilir. Bugüne kadar PKK’ya verdikleri destekleri de gizlemediler zaten. Yanı sıra geçmiş dönemlerde- hele de kötü hava şartları altında- bu küresel güçlerin, PKK terör örgütünün kapasitesini lazer ve radyo sinyalli güdümlü tanksavar silahları ve sofistike görüş sistemleri sağlayarak arttırmaya çalıştığı, böylece teröristlerin noktasal olarak güvenlik birimlerimize karşı saldırı yapmalarını destekledikleri de biliniyor. Bu saldırıda da ‘böyle bir destek verilmiştir’ demek için çok erken ancak önceki benzer saldırılara bakınca terör örgütünün dış güçler tarafından ilave yetenek kazandırılarak bize karşı kullanılmak istenmiş olma ihtimalini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.”

TÜRKİYE’NİN TAVRI NE OLMALI 

Dr. Güçlüer’in 5 maddelik yanıtı şu:

* Bölgedeki askeri – teknolojik kapasitemizi yükseltmeli,

* Suriye ve Irak’ın derinliklerindeki tüm terör hedefleri vurulmalı,

* Barzani ve Talabani güçleri tamamen Türkiye’nin kontrolüne alınmalı, Kuzey Irak Yönetimi ile Türkiye arasındaki entegrasyon çok yönlü ve tam olarak sağlanmalı,

Yazının Devamını Oku