5 yaş üstü çocuklar aşı olmalı mı

Polonya 13, Macaristan 14, Almanya, İspanya, Yunanistan 15, İtalya 16, Fransa ise 22 Aralık’tan itibaren 5-11 yaş arası çocukları aşılamaya başladı. Amerika ise kasımdan bugüne kadar 5-11 yaş arası 8.7 milyon çocuğu aşılamış durumda. Türkiye’de ise bu yaş aralığı çocuklara henüz aşı hakkı tanınmış değil. Omikron varyantının korkuttuğu bugünlerde uzmanlar ve birçok ebeveyn küçük çocuklara da bir an önce aşı hakkı tanınması gerektiğini savunuyor. Peki, COVID-19 aşısı çocuklar için ne kadar güvenli? Kafamdaki 5 soruyu TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu Üyesi Dr. Tomris Cesuroğlu’na sordum.

Haberin Devamı

AŞIYI HALKIN AYAĞINA GÖTÜRELİM

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Omikron hızla yayılıyor. Aşılama ne durumda? Bu hızlı yayılımın kaynağı okullar mı?

“Hayır, asla değil. Sanılanın aksine virüsü ağırlıklı olarak çocuklar değil yetişkinler alıyor ve yayıyor. Okulların yayılımın odak noktası olmadığını yapılan çok sayıda ciddi araştırmaya dayanarak söyledik, ki bir buçuk yıl boyunca çocuklar boşu boşuna eğitimden uzak kaldı. Esas yayılma yetişkinlerin toplu olarak bulunduğu; restoran, eğlence mekânı, işyeri, fabrika, toplu taşıma gibi hele de maskesiz durulan ya da havalandırması iyi olmayan kapalı mekânlardan kaynaklı. Durum böyleyken yetişkinlerin aşılanması çok önemli ancak Türkiye aşılama konusunda ne yazık ki iyi bir noktada değil. Milyonlarca yetişkin henüz birinci doz aşısını dahi olmadı. Sadece 2 doz Sinovac olanlar da risklere açık. 15-25 yaş arası gençler virüsün hızlı yayılmasında etken. Tüm bu grupların acilen aşılanması, aşı tereddüttü olanların bilgilendirilmesi, kampanyalar başlatılması lazım. Halkı aşıya davet etmek yerine aşıyı halkın ayağına götürmeliyiz, okullarda, kampüslerde ve işyerlerinde aşı kampanyaları yapmalıyız.”

Haberin Devamı

5 yaş üstü çocuklar aşı olmalı mı

ONLARA DA AŞI HAKKI TANINMALI

Peki, 5-11 yaş çocuklarımız ne kadar risk altında?

“En yüksek risk yetişkinlerde. Hastalığı ağır geçirme ve vefat riski çocuklarda çok daha düşük. 5 yaşında bir çocuğun hayatını kaybetme riski 65 yaşındaki bir yetişkinin hayatını kaybetme riskinin binde biri. Ama bu demek değil ki çocukları aşısız bırakacağız. Hele de Omikron gibi hızlı yayılan bir varyant söz konusuyken. Vaka sayıları yükseldiği zaman nadir olan da görülür olmaya başlıyor. Dolayısıyla çocukları korunmasız bırakmamalıyız. 5-11 yaşa da aşılama hakkı verilmeli. Türkiye bu konuda geri kaldı.”

Eğer çocuklar hastalığı o kadar ağır geçirmiyorlarsa neden aşı olmalılar?

COVID-19’dan korkmuyoruz ama çocukların okuldan uzak kalmasından korkuyoruz. Çünkü bizim gibi okulları uzun süre kapatmış ülkelerde çocuk ve ergen ruh sağlığı pandemisi var şu an. Ülkemizde de kendine zarar veren ergenlerin sayısı ciddi oranda artmış durumda. Bu yüzden kaybettiğimiz gençler var ne yazık ki.

Haberin Devamı

Çocuklara yapılan aşı ile yetişkinlere yapılan aynı mı?

Evet, ama çocuklara aynı aşıdan daha düşük doz veriliyor. BioNTech aşının 10 mikrogramlık dozu için onay aldı. Bu doz 12 yaş üstüne verilen dozun üçte birine denk geliyor.

5 YAŞ ÜSTÜNE AŞI GÜVENLİ

Güvenli mi? Kalp kası iltihabı gibi söylentiler vardı...

Dünyada milyonlarca çocuğa yapıldı. 5-11 yaş arası güvenlik sorununa rastlanmadı. Ebeveynler hiç endişe etmeden çocuklarını aşılatabilir. 12-17 yaş arası aşılar da etkili ve güvenli. mRNA aşılarının ikinci dozundan sonra çok çok nadir, milyonda bir mertebesinde kalp kası iltihaplanması görüldüğü raporlandı. Ancak yapılan ileri analizlerde nadir görülen bu durumun ağırlıklı olarak Moderna aşısında olduğu, Türkiye’deki BioNTech aşısında belirgin olmadığı görüldü. Bu nedenle Avrupa ülkeleri çocuk ve gençleri BioNTech ile yaygın şekilde aşılıyor. Bir de şunu düşün: Hastalığın kendisine yakalanmak, çok nadir görülen bu durumlardan daha tehlikeli sonuçlara yol açıyor. Milyonda bir de olsa aşısı olan bir hastalıktan, bir çocuğu ya da genci neden kaybedelim!

Haberin Devamı

5 yaş üstü çocuklar aşı olmalı mı

İŞTE O VERİLER

ABD Hastalık Kontrol-Önleme Merkezi, 3 Kasım-19 Aralık 2021 tarihleri arasında BioNTech aşısı olan 5-11 yaş grubu verilerini incelendi. Buna göre çocuklarda ikinci dozdan sonra aşının vurulduğu yerde ağrı, halsizlik, baş ağrısı gibi hafif yan etki görüldü. CDC, 11 miyokardit vakası bildirildiği, yedisinin iyileştiği ve dördünün de rapor hazırlandığında iyileşme sürecinde olduğunu belirtti.

TÜM ERİŞKİNLER ACİLEN AŞILANMALI

TTB Merkez Konseyi Üyesi, Acil Tıp uzmanı Dr. Çiğdem Arslan da Çin’de aşılamanın 3 yaş, AB’de ise 5 yaştan başladığını hatırlatarak, “Türkiye’de de 5-11 yaş aşılama isteğe bağlı açılmalı çünkü ne zaman bir pik olsa okullar adres gösteriliyor. Ancak bu konuda elimizde ne bir çalışma ne de veri var. Bu sadece bizim ülkeye ait bir söylem. Neden? Çünkü çocuklarımıza daha çok test yaptırıyoruz. Erişkinler pozitif ya da yüzde yüz temaslı olduklarını bilse bile işten ya da yaşamdan geri kalmamak için test yaptırmıyor. İngiltere’den örnek vereyim; bulaşın en fazla olduğu yaş grubu 20-29 arası okul yaş grubu değil. Yani önce erişkinler aşılanmalı ancak Bakanlık bu konuda geri kaldı. Erişkinler böyle bir sorumluluğu almıyorken çocuklara bu sorumluluğu yüklemek, bunu pandemiden çıkış olarak görmek doğru olmaz. Ama tekrar parantez açayım; bu talep ile bize ulaşan çok kişi var. Zorunlu aşı takvimine sokmak değil ama 5-11 yaş çocuklarına aşı yaptırmak isteyenlere aşı hakkının açılması lazım” diyor.

Yazarın Tüm Yazıları