Fuat Bol

Fuat Bol

fbol@hurriyet.com.tr

Dünya E-Ticaret Forumu (WORLDEF)

Medya dünyamızdan biliyoruz; her şey hızla dijitalleşiyor, konvansiyonel medya gibi ticaret de alışılagelen kodlarının dışına çıkıp hızla dijitalleşiyor.

Haberin Devamı

Bundan böyle ticaretin oluş şekli ve hacmi, klasik haliyle sokakta, mütevazı duruşuyla bir avuç insana hitap etmekten çıktı; bilgisayarın tuşuna dokunmayla bir anda dünyanın dört bir tarafındaki kitlelere erişimi mümkün hale geldi.

Merhum Özal dönemine kadar Türkiye’miz kapalı bir kutu idi; o, vizyonunu oluşturan şu üç sacayağı (fikir hürriyeti, inanç hürriyeti ve teşebbüs (girişim) hürriyeti) prensip kararlarıyla ülkemizin ufkunu hem içeride hem de dışarıda açtı.

Merhum Özal’ın açtığı bu denli ufuk açıcı yolu, Sayın Erdoğan ve onun seçkin kadroları otobana dönüştürdü. Bu otobanlardan bir tanesi de başında Sayın Ömer Bolat’ın bulunduğu ve özellikle ihracatta rekorlar üzerine rekorlar kıran Ticaret Bakanlığı’mızdır.

Büyükleri yol açar da gençler durur mu?

Haberin Devamı

Vural Çavuşoğlu, Nihat İpekçi, Orhan İsayev, Melih Tekin ve Ömer Nart; beşi bir yerde bu ışıltılı beyinler el ele vererek dünya çapında e-ticaret, e-ihracat ve perakende sektörlerini bir araya getiren uluslararası en büyük iş ve ağ oluşturma topluluklarından birini (WORLDEF) hayata geçirdiler.

Küresel dijital ticaretin gelişimine öncülük eden bu organizasyon; e-ticaret girişimcilerini, perakende profesyonellerini, teknoloji üreticilerini ve yapay zekâ uzmanlarını ortak bir platformda buluşturuyor.

11-12-13 Haziran’da İstanbul’da gerçekleştirilen uluslararası WORLDEF organizasyonu, (Yenikapı-Kadir Topbaş Fuar Alanı) yaklaşık 60 ülkenin, 25 bini aşkın profesyonel, 500’den fazla küresel firmanın katılımına ve 250’ü aşkın sektörel konuşmacıya ev sahipliği yaptı.

Açılış konuşmasını yapan CEO Ömer Nart, WORLDEF’in 10. yılını idrak etmekten mutlu olduklarını belirterek, “Düzenlediğimiz bu fuarlara yeni pazar yerleri katılıyor ve pazar yerleriyle satıcılar bir araya gelerek perakende, e-ticarete daha hızlı başlama imkânı buluyor. Dolayısıyla bu fuarlar süreci önemli ölçüde hızlandırıyor” dedi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da yaptığı konuşmada şu hususların altını çizdi: “Türkiye olarak bizler güçlü üretim altyapımızı, perakende sektörümüzü, lojistik avantajlarımızı ve girişimcilik kabiliyetimizi dijital ticaretin sunduğu imkânlarla birleştirerek ihracatımızı daha ileriye taşımayı hedefliyoruz. E-ticaret, artık perakendenin tamamlayıcı bir kanalı değil, küresel ticaretin ana taşıyıcısı kolonlarından biri haline geldi.  2025 yılı itibarıyla Türkiye’de e-ticaret hacmi, bir önceki yıla göre % 52 oranında artarak 4 trilyon 567 milyar TL olarak gerçekleşti. Yürütülen politikalar sonucunda 2022 yılında 8 bin 132 olan e-ihracat firma sayısı, 2025 yılı itibarıyla 11 bin 420 seviyesine ulaştı. Ticaret Bakanlığı’mızın temel hedeflerinden biri de firmaların e- ticaret ve e-ihracat kanallarını daha etkin kullanmasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

Genç girişimcilerimizi kutluyor, başarılarının artarak devam etmesini diliyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları