Filistin sorununun çözümü

Geçtiğimiz hafta İstanbul tarihi bir zirveye ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

Filistin sorununun çözümüABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden kararı imzalamasından sonra, dönem başkanı olan Türkiye’nin çağrısıyla İstanbul’da toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı da işgal altındaki Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olduğunu vurgulayan bir bildirge yayımladı. İstanbul zirvesinden çıkan bu kararla Trump’ın restine karşılık rest çekilmiş oldu.

Filistin sorunu Ortadoğu’nun temel sorunudur. Ortadoğu’ya barış ve istikrarın gelmesi için Filistin sorununun kalıcı biçimde çözülmesi gerekiyor. Yıllardır devam eden mücadeleden sonra Filistin-İsrail sorununun iki devletli bir modelle çözüme kavuşacağı konusunda uluslararası alanda geniş bir uzlaşmaya varılmış durumda. Böyle bir zemin ve umut yakalanmışken Trump’ın ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun “Kudüs atağı” çözüm yerine sorunu daha da ağırlaştırmış oldu.

Haberin Devamı

60 yıldır Filistin topraklarını yavaş yavaş işgal eden İsrail, Filistinlilere yaşam hakkı tanımadı. Birkaç yerleşim yerine tıkılan Filistinliler hayatta kalma mücadelesi veriyor. Tam bir tecrit altında yaşayan Filistinlilerin, gerçek anlamda devletlerine kavuşmaları dışında, kurtuluş yolları yok.

İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın yaptığı olağanüstü zirvede alınan kararlar, Filistin sorununun çözümü için bir temel olarak korunması gereken tarihi nitelikteki kararlardır. Bu kararların arkasında durmak ve hayata geçirmek Filistinliler için yaşamsal önem taşıyor. İslam ülkeleri İstanbul ruhunu kaybetmemeli; kenetlenmeli ve birlikte hareket ederek, ABD ve İsrail üzerindeki baskılarını artırmalıdır.

Ortadoğu halkları birbirleriyle savaşmak, mezhepsel ve etnik aidiyetler üzerinden birbirinin kanını dökmekten vazgeçip, bir araya gelebilirlerse Filistin sorununu çözüm yoluna sokar, süper güçlerin işgal ve tahakkümünden kurtulur hem de barışa ulaşabilirler.

Filistin sorununun çözümüGAZETECİLİĞİN GÜZEL ÖRNEKLERİ

Haberin Devamı

Bu yıl 44’üncü kez düzenlenen Türkiye’nin en uzun soluklu yarışmalarından Pantene Altın Kelebek Ödülleri klasik tabirle bir yıldızlar geçidi gibiydi. Kanal D ve Teve 2’den naklen yayınlanan görkemli gecede Tarkan’dan Ajda Pekkan’a, Cem Yılmaz’dan Yılmaz Erdoğan’a müzik ve televizyon dünyasının önde gelen isimleri oradaydı. Türkiye ekranlardan Hürriyet’in bu dev organizasyonuna kilitlendi.

‘Hürriyet Takipte’ haberciliğinin bir güzel örneği muhabirimiz Gülden Aydın’dan geldi. İzmir Kiraz’daki Olgunlar Köyü’nden kaçırıldıktan 102 gün sonra kurtarılan küçük Ebru’nun yeni hayatı onun imzasıyla Hürriyet sayfalarındaydı.

Hürriyet yine haberin kalbinde, Kudüs’teydi geçen hafta. Sevil Erkuş yaşanan krizle ilgili önemli röportajlar yaptı. İslam ülkelerinin Doğu Kudüs’ü Filistin’in işgal altındaki başkenti olarak tanımasından sonra da bu bölgeden sıcak gelişmeleri aktardı.

Haberin Devamı

Stockholm’deki Nobel Ödül törenine katılan Nuran Çakmakçı Kimya Nobel’i alan Prof. Dr. Joachim Frank ile konuştu. Frank’ın “Bu projeye başladığımda bana deli dediler” sözleri, ne olursa olsun hayallerinin peşinde koşmaktan vazgeçmeyenler için cesaret verici bir mesajdı.

“O can mı, mal mı?..” İdris Emen’in, Hürriyet’in ısrarla üzerinde durduğu hayvan haklarına bir kez daha dikkat çeken haberi bu başlığı taşıyordu. Chester adlı köpeğin, bırakıldığı hayvan otelinde bacağı kırılmıştı. Sahibinin açtığı davada ise mahkeme Chester’ı bir eşya olarak niteleyip beraat kararı vermişti.

Ahmet Karabıyık ekonomi sayfalarımızda halkı çok yakından ilgilendiren bir yazı dizisine imzasını attı. Torba yasayla değişen ‘kira gelir vergisi sistemini’ tüm detaylarıyla okurlara aktardı.

Haberin Devamı

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan önemli projelerini Hacer Boyacıoğlu’na anlattı. “Tek Kartla Tüm Türkiye” başlığını taşıyan manşet, ulaşımdan müzelere her yerde kullanabileceğimiz bir tür kredi kartının hayatımıza gireceğini duyuruyordu.

Hürriyet’in çevre duyarlılığı sonuç veren haberlerle devam etti. Birinci sayfamızdan Ömer Erbil imzasıyla gündeme gelen “Gökçeada’da altın madenine isyan” haberi de bunlardan biri oldu. Haber çıktıktan sonra tartışma başladı ve sonuçta bu proje iptal edildi. 

Sit alanı olan Datça’daki en kıymetli arazilerin özelleştirmeye açıldığını da Türkiye, Aysel Alp imzalı Hürriyet haberiyle öğrendi.

Haftanın en ilgi çekici haberlerinden biri manşetimizde “Fatih’in Hamamı” başlığıyla yer aldı. Ömer Erbil, Topkapı Sarayı’ndaki restorasyon sırasında ortaya çıkarılan ve Fatih Sultan Mehmet dahil 5 padişahın kullandığı Hünkar Hamamı’nı çok özel fotoğraflar eşliğinde haberleştirdi. Hamam yaklaşık 120 yıl kullanıldıktan sonra üzerine inşaat yapıldığı için yer altında gizli kalmıştı.

Haberin Devamı

Kültür dünyasının nabzını tutan Hürriyet Kitap Sanat ilavemiz bu hafta da fark yaratan haberlerle okura ulaştı. Üstelik çocuklara yeni yıl hediyesi olabilecek, birbirinden güzel kitap tavsiyeleri içeren özel bir dosya hazırladı.

HURRİYET.COM.TR

Türkiye’nin önde gelen yayıncılarının ve reklamverenlerinin ölçüm için yetkilendirdiği tek uluslararası kuruluş olan Gemius’un verilerine göre Hürriyet’in dijital habercilikteki liderliği geçen hafta da sürdü.

Filistin sorununun çözümüKendi ölçümlerimiz de kullanıcı, ziyaret ve sayfa görüntüleme sayılarının tamamında açık ara önde olduğumuzu teyit ediyor. Geçen hafta 21 milyonu aşkın okurumuz 48 milyondan fazla ziyarette yaklaşık 340 milyon sayfa gezdi.

Her mecrada fark yaratan özel haberlerimiz geçen hafta 15 milyonu aşkın kişiye ulaştı.

Örneğin 13 Aralık’ta İstanbul’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edildiğini Türkiye Hürriyet’ten öğrendi. Bu haberimiz 1 milyonu aşkın okurumuza erişti.

Geçen hafta en çok okunan 25 özel haberimiz ile yaklaşık 6 milyon okurumuz hayatın her alanında, başka hiçbir yayında bulamayacakları bir derinlik ve hızla, güvenilir bilgiye ulaştılar.

Tarihimize ilgi duyan yaklaşık 300 bin okurumuz, Topkapı Sarayı’nda sultanların kullandığı hamamın keşfini bildiren ve 15 Aralık’ta manşet yaptığımız Ömer Erbil haberiyle heyecanlandı.

Yaklaşık 400 bin Spor Arena takipçisi, Burak Yılmaz’ın lüks aracıyla yaptığı kazaya dair tüm gelişmeleri Çetin Aydın ve Behlül Aydın’ın özel haberlerinden gün boyunca takip etti.

Siyasetteki gelişmelerle ilgilenen ve 13 Aralık gece yarısı hürriyet.com.tr’yi tercih eden 270 bin okurumuz, Ankara büromuzdan Murat Yılmaz’ın ASKİ Genel Müdürü’nün görevden alındığını bildiren haberini Türkiye’de ilk öğrenenlerden oldu.

Ekonomiyi yakından takip eden 220 bin okurumuz, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın hepimizi üzen vefatıyla ilgili gelişmeleri Vahap Munyar’ın haberlerinden öğrendi.

Kazananların açıklamasından, Cem Yılmaz’ın Tarkan ile sahneye çıkışına Pantene Altın Kelebek ödül gecesinde anlık olarak yayınladığımız haberler de 500 bini aşkın Kelebek okuru tarafından tıklandı.

Hürriyet TV ve sosyal medya hesaplarımız üzerinden geçen hafta yaklaşık 20 milyon kişiye ulaşan videolarımız arasında en çok izlenen konu da Pantene Altın Kelebek Gecesi ve özellikle de Tarkan oldu.

KANAL D HABER

Kanal D Haber’den Berat Çamyar, FETÖ mağduru eski askeri savcı Ahmet Zeki Üçok’un, FETÖ’nün, Makedonya ve Kosova’da satın aldığı çiftliklerde suikast  timleri eğittiğini ve Türkiye’de sansasyonel suikastlar yapmaya hazırlandığı iddiasını gündeme getirdi.

Kanal D Haber, İstanbul’da toplanan ve Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti ilan edilen İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinden açıklamaları ve notları ekrana getirdi.

Kanal D Haber’den Cem Tekel ve kameraman İsmail Özmeral, DEAŞ’tan kurtarılan Suriye’nin Cerablus kentinin küçük Türkiye’ye dönüştüğünü gözler önüne serdi.

Kanal D Haber, Meclis’teki  bütçe görüşmeleri sırasında yaşanan kavgaları, tartışmaları ve polemikleri sıcağı sıcağına ekrana getirdi.

Kanal D Haber’den Merve Görgün, ABD Başkanı Trump kılığına giren ve sahnede yuhalanan tiyatrocu Erhan Yazıcıoğlu ile konuştu.

Kanal D Haber’den Aytaç Can, Avrupa’nın tartıştığı “fosfatlı döner” konusunu araştırdı, Türkiye’de de dondurulmuş dönerde fosfat kullanıldığını gündeme getirdi.

Kanal D Haber, gişede rekora koşan Aile Arasında filminin başarısının sırrını Gülse Birsel’le konuştu.

Kanal D Haber, kostümlerini giyerek, Star Wars filminin son serisi Son Jedi filmini izleyenlerle konuştu.

CNN TÜRK

CNN Türk geçtiğimiz hafta da sıcak noktalardan yaptığı canlı yayınlarla ve son dakika haberleriyle gündemin nabzını tuttu.

İstanbul’da yapılan Kudüs zirvesinde Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak tanınması kararını CNN Türk diğer haber kanallarından önce son dakika olarak duyurdu. Karar, haber bültenlerinde uzman konuklarla tartışıldı.

Kenan Şener, Fırat Kalkanı operasyonuyla DEAŞ’tan kurtarılan Suriye’nin Cerablus kentine düzenlenen basın turuna katıldı. Kenan canlı yayınlarda Cerablus’un değişen çehresini ve Türk askerinin sınır hattındaki güvenlik önlemlerini anlattı.

Leyla Ataman, İstanbul Ticaret Odası başkanı İbrahim Çağlar’ın ani ölümü sonrası kalp krizlerine karşı alınması gereken önlemleri haberleştirdi, uzman doktorları yayın konuğu yaptı.

Fulya Öztürk, Küba’daki tedavisinin ardından Türkiye’ye dönen halk müziği sanatçısı Arif Sağ’la görüştü. Arif Sağ tedavi sürecini ve Küba izlenimlerini anlattı.

İsmail Umut İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün okul önlerinde görev yapan mobil timlerinin iki aylık faaliyetlerini haberleştirdi. Haberin en çarpıcı tarafı uyuşturucu satıcısı ve çocuk istismarcısı 700 kişinin okulların civarında yakalanmasıydı.

Ekonomi müdürü Ebru Baki haber bültenlerinde Türkiye’nin nasıl 11.1 büyüdüğünü yorumladı.

Haber merkezinin deneyimli muhabirlerinden Göksel Göksu ise Ataşehir Belediyesi’ndeki gelişmeleri ve yeni vekil başkanının seçimini haberleştirdi.

HÜRRİYET DAILY NEWS

Geçen hafta Türkiye’deki sıcak siyasi ve ekonomik gelişmeleri yorumlarıyla dünyaya duyurmanın yanı sıra bir işlevini daha öne çıkardı. Hürriyet İcra Kurulu Başkanı Çağlar Göğüş, Barçın Yinanç’a verdiği mülakatla Hürriyet’in dijital yayıncılık dönüşümüyle büyüme stratejisini dış okura ve medya dünyasına ayrıntılarıyla duyurdu.

Filistin sorununun çözümü

YILMAZ AİLESİ’NE BAŞSAĞLIĞI

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz, oğulları Yavuz Yılmaz’ı kaybetmenin büyük acısını yaşıyor. Bu erken kayıp, Yılmaz Ailesi’ni tanıyan tanımayan herkesi çok üzdü. Hürriyet Dünyası ve Doğan Ailesi olarak, Yavuz Yılmaz’a Allah’tan rahmet, başta Mesut Yılmaz ve Berna Yılmaz olmak üzere tüm Yılmaz ailesine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları