‘Sevgi’nin soyu tükeniyor

Hürriyet Ankara Bürosu’nda, koca bi panomuz var.

Haberin Devamı

Ve koca koca puntolarla yazılmış üç kelime, dokuz hece:
“KEN-Tİ-Nİ YA-ŞA-YAN GA-ZE-TE”
*
Geçen yıl, yine bu aylar.
Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları’ndan iki öğrenci kardeşimizin, “Çevrenin Genç Sözcüleri” adlı proje kapsamında hazırladıkları “Mogan Gölü” çalışmalarına yer vermiştim.
Öğrendim ki, Türkiye 3’üncüsü olmuşlar.
*
Okulun biyoloji öğretmeni Ilgın Yıldırım Usta, öğrencileriyle birlikte bu yıl da “kentini yaşamaya” devam etmiş.
Bu defa projede; Zeynep Büşra Şahin, Selin Taşkın ve Hazal Çelik isimli öğrenciler var.
Konu ise, dünyada sadece Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde yetişen ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan “Sevgi Çiçeği.”
Uzun/kapsamlı bir çalışma.
Özetiyle paylaşıyorum:
* Sevgi Çiçeği, mayıs-haziran aylarında çiçeklenen kırmızı, mor renkli bir çiçek türüdür. Halk arasında ‘Yanardöner’ veya ‘Kırmızı Peygamber Çiçeği’ olarak da bilinir.
* Sevgi Çiçeği adıyla bilinen ‘centaurea tchihatcheffii’nin nesli, Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre ‘endangered’ (nesli tükenmekte) sınıfına alınmıştır.
* Yol, bina vb. yapımı gibi faaliyetlerin Sevgi Çiçeği’nin yetiştiği ortamlarda bulunması, bu bitki türünün geleceğini tehdit etmektedir.
* Sevgi Çiçeği’nin büyüdüğü toprakta yapılan tarımsal çalışmalarda kullanılan bitki öldürücü ilaçlar da çiçeğin neslini tehlikeye atan faktörlerdendir.
* Ekosistem ve biyoçeşitlilik hakkında bilinçlendirme çocuk yaşta aşılanmalıdır. Böylece gelecekte farkındalık sahibi bireyler yetişmiş olacaktır.
* Sevgi Çiçeği’nin süs bitki olarak kullanılması, çiçeğe olan ilginin artmasına sebep olacaktır. Artan ilgi ile birlikte farkındalık da orantılı olarak artacaktır.
*
Öğrencileri kutluyorum.
Kentini yaşa ki kendini yaşa.

TESCİLLENDİ

Haberin Devamı

Gölbaşı Belediyesi’nin başvurusu üzerine Türk Patent Kurumu, geçen günlerde “Sevgi Çiçeği” için coğrafi işaret tescil belgesi verdi.

‘Sevgi’nin soyu tükeniyor

İTFAİYE MEYDANI ESNAFI KAMULAŞTIRMA İSTEMİYOR

İtfaiye Meydanı Esnafları Yaşatma Ve Yardımlaşma Derneği’nden bir ileti aldım.
İtfaiye Meydanı’nda yapılan ve yapılmak istenen “kamulaştırma” konusunda bir hayli dertliler.
Bu bölgede 11 otel, 267 iş yeri ve toplamda bin 618 çalışanın olduğuna dikkat çekilen iletinin özü/özeti şu:

BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

“Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca ‘yurt yapılacağı’ gerekçesi’ ile acele kamulaştırma isteniyor. Mehmet Özhaseki ve Mansur Yavaş ile yüz yüze görüşerek, durumu anlattık. Bu uygulama yanlış. Çünkü, yurt yapmak için birçok alan var. Şu an üç adet iş yerinin boşaltılması isteniyor. Bu yanlıştan dönülmeli.”

Haberin Devamı

KÖTÜ NİYETLİ EMEKLİLER DE VAR

Okurumuz Süleyman Altuner, “Üzerinde herhangi bir menkul/gayrimenkul bulunmayan bazı kötü niyetli emekliler, ‘maaşından nafaka dışında kesinti yapılamayacağını’ bildiğinden, evinin kirasını aylarca ödemiyor” demiş.
Ve, şöyle devam etmiş: “Daha önceki borçlarına ilaveten, tahliye davası sonuçlanıncaya kadar ödenmeyen; kira, avukat ve yargılama masraflarının tahsili de mümkün değil. Ayrıca, ‘maddi imkânı bulunmadığını’ ileri sürmesi halinde, taşınma bedeli de mal sahibince karşılanıyor. Bu durumdan ev sahipleri zarar gördüğü gibi, dürüst emekliler de kiralık ev bulamayıp mağduriyet yaşıyor.”

DİYOR VE SORUYOR

Büyükşehir Belediyesi nasıl izin veriyor?

Haberin Devamı

Çankaya Gaziosmanpaşa’dan okurumuz Cem Arkın Açıkelli, diyor ki:
“Gezegen Sokak, Suna Sokak, Ulubey Sokak ve Boyabat Sokak gibi birçok sokağı Uğur Mumcu Caddesi ile birleştiren tek merdivenli yaya geçidinin üzerine, ucube bir temel atıldı.
SÖYLENTİ O Kİ: Taksi durağı yapılacakmış.
GERÇEK ŞU Kİ: Yaya geçidi kapanmış olacak.
VE SORUYORUM: Ankara Büyükşehir Belediyesi, böyle bir duruma nasıl izin veriyor?”
OKURDAN NOT: Fatoş Abla Koleji’nin de yer aldığı bölgede, yaya ve öğrenci yoğunluğu oldukça fazla.

‘Sevgi’nin soyu tükeniyor

KISA... KISA...

* “Eskişehir Yolu’nda (Armada-ODTÜ kavşağı arası Eskişehir istikameti) aralıklarla yol ortasında arabayı fazlasıyla sarsacak derinlikte çukurlar var. Hız sınırı 82 olunca, sürücüler ya ani manevra ile trafiği tehlikeye düşürmek, ya da çukura düşmek durumunda kalıyor.”
Kani MUTLU

Haberin Devamı

MANSUR YAVAŞ’A ŞU İKİ SORUYU SORDUM

Geçen pazartesi günü (11 Mart), Hürriyet Ankara Bürosu’nu ziyaret eden Millet İttifakı’nın Ankara adayı Mansur Yavaş’a, Hürriyet Ankara okurlarının da merak ettiği şu iki soruyu sordum.
* Cep terminali yapacak mısınız?
* Esenboğa Havalimanı’na EGO hattı koyacak mısınız?
*
İki konuya da sıcak bakıyor.

‘Sevgi’nin soyu tükeniyor

Yazarın Tüm Yazıları