İDDİA ŞU: Tarım arazilerinin sulanması için Seymenli Göleti’nden getirilen suyu, “muhtar ve azalar kendi arazilerini sulamakta” kullanıyor(muş).
*
Devlet Su işleri(DSİ) Genel Müdürlüğü’nün “sulama hidrant noktalarını belirlerken hata yaptığını”, bu nedenle kendisi de dahil birçok çiftçiye ait arazilerin kuraklığa terk edildiğini savunan okurumuz Yunus Yalman’ın iletisi -özetiyle- şöyle:
‘YANLIŞ DÜZENLENDİ’
“Aslında gelen suyla ekili ve tapulu alanların sulanması gerekirken, muhtar ve azaların arazileri ile köy merasına hidrantlar konuldu. Muhtar şimdi köyün merasını da kendi malı gibi kullanıyor. Benim gibi tapulu ve ekili arazisi olanlar yanlı/yanlış düzenlemelerden dolayı bu hidrantlardan yararlanamıyor.
Eşinin mezarını ziyaret etmek için Karşıyaka Mezarlığı’na giden okurumuz Günsel Bakdi, karşılaştığı çamurlu manzarayı fotoğraflamış ve altına da şu notu düşmüştü:
“Çamurdan dolayı mezarın yanına ulaşmak çok zor oldu. Çamur içindeki mezarlık içi yaya yollarına en kısa sürede beton parke taşı döşenmeli.”
*
Hürriyet Ankara, okurumuzun bu şikâyetini geçen pazartesi günü gazetenin birinci sayfasından “Bu manzara yakışmıyor” manşetiyle verdi.
Eşinin mezarını ziyaret etmek için geçen salı(2 Şubat) Karşıyaka Mezarlığı’na gittiğinde bu çamurlu manzarayla karşılaşan okurumuz Günsel Bakdi, “Çamurdan dolayı mezarın yanına ulaşmak çok zor oldu” demiş.
Ve haklı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden(ABB) şu talepte bulunmuş:
“Çamur içindeki mezarlık içi yaya yollarına en kısa sürede beton parke taşı döşenmeli.”
*
ABB Mezarlık Bilgi Sistemi’nden yaptığım sorgulamalara göre okurumuz Günsel Bakdi’nin fotoğraf çektiği U14 ada, 1032 parsel’deki definlerin büyük bir çoğunluğu geçen yıl mart ayında yapılmış.
Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu(TAMKF) Onursal Başkanı Yakup Sağlam, motosikletli kuryelerin son zamanlarda bir de “yük taşımacılığı” yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekerek, “Kaza geliyorum diyor ama buna kimse ses çıkarmıyor” diye uyarmış.
*
Bazı firmalar tarafından motosikletli kuryelere kilolarca ağırlıktaki “damacana” hatta “tüp” taşıtıldığını aktaran ve bunların fotoğraflarını gönderen Yakup Sağlam’ın iletisi -özetiyle- şöyle:
Şaka şaka.
Burası Çankaya’nın Beytepe Mahallesi.
Uzayla olan tek bağı ise tam adresi:
“Gündönümü Caddesi Kuyrukluyıldız Sokak.”
Suyun tasarruflu kullanılmasının büyük bir önem taşıdığı bu dönemde, okurumuz Hüseyin Kamalıoğlu, “Yenimahalle’nin Turgut Özal Mahallesi’ndeki birçok büyük site, yeşil alanlarını şebeke(içme) suyu ile suluyor” şikâyetini iletmiş.
Okurumuz, “ASKİ Genel Müdürlüğü bunu engellemeli” talebinde bulunmuş.
SORUM VAR
BAŞKAN MANSUR YAVAŞ’IN ‘ASFALT BEDELİ’ VAADİ NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?
Okurumuz Kudret Kaatsız, “Ben tamı tamına bin 710 TL asfalt katılım bedeli ödemiştim” demiş ve aylardır yanıt bekleyen o meşhur soruyu sormuş:
“Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mansur Yavaş’ın seçim öncesi verdiği ‘Ödenmiş olan asfalt katılım parası, vatandaşın bundan sonra ödeyeceği emlak vergisinden düşülecek’ vaadi ne zaman hayata geçecek?”
Burası kentin arterlerinden İstanbul Yolu’ndaki bir oto lastikçi.
Biri(leri) lastikleri ateşe vermiş.
Yükselen simsiyah duman adeta kenti boğuyor.
*
Fotoğrafa dikkat!
ÖNERİM VAR
İşte bu hatırlatmaları yapan okurumuz Murat Mutlu’nun, “yol harcamalarına katılma payı bedeli” yani bir diğer adıyla “asfalt katılım bedeli” konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bir önerisi var. Okurumuzun iletisi şöyle:
YATIRANLAR CEZALANDIRILDI
* YORUM: Sayın Mansur Yavaş’ın seçim öncesi vaadine rağmen bugüne kadar bir adım atılmadı. Bu nedenle benim gibi bu ücreti yatıran insanlar maalesef cezalandırılmış oldu.
Hatta öyle ki...
Sınavların online yapılması, kopya sorununu da gündeme getirdi.
*
Belki kaçırmış olabilirsiniz.
Cumartesi günü Hürriyet’te Abdullah Şanlı’nın “Kopyacılara aynalı önlem” başlıklı bir haberi vardı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Ankara Emniyet Müdürlüğü, hem otobüs duraklarının önüne park yapılmasını engellemek hem de ceza kesilecek alanı belirlemek için “sarı çizgi” uygulamasına geçmişti.
Kent içi trafiğin güveni ve düzeni için atılan bu adım, o yıllarda maalesef kentin tamamında uygulan(a)madı.
Sonra da...
Unutuldu gitti.
*
* Maalesef 1960’tan bu yana göz ardı edilen bir konu bu.
* Vergilerimizi ödüyoruz ama 60 yıldır tapu bekliyoruz.
* ‘Çalışmalar devam ediyor’ diyerek bizi oyalıyorlar.
* Her yer hurdacılarla doldu, hırsızlık olayları da arttı.
İki gün sonra yani 11 Kasım Çarşamba günü ABB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı Basın Yayın Şube Müdürlüğü’nden yazılı bir açıklama geldi.
Açıklamada, ABB Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekiplerin gerekli incelemeleri yaparak verdiği cevap var.
Ama bu açıklamaya geçmeden önce ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın 22 Mayıs 2020’de Twitter’dan paylaştığı tweet’ini hatırlayalım.
DEMİŞTİ Kİ:
“Hazırlıklarını tamamladığımız Bağlıca Bulvarı-Çevre Yolu bağlantısı projesini haziran ayı içerisinde hayata geçiriyoruz. Şehrimizin ulaşım ağını genişletmek ve tüm bölgelerimizde kesintisiz trafik akışını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.”
*
Ve şimdi...
İşte bu konuyla ilgili gelen iletiler:
* Engin Demirbaş: “Bağlantı çalışması haziran ayından beri durmuş durumda. En son eylül ayında biteceği söylenmişti ama herhangi bir çalışma yok.”
* Erhan Saydam: “Bölge halkı olarak ciddi derecede mağdur durumdayız. Haziran ayında başlayıp bitireceklerdi ancak inşaat durmuş vaziyette.”
* Aytekin Işıkal: “Her 2-3 ayda bir ‘Açılıyor’ deniliyor. Kasım ayına girdik, halen inşaat halinde bekliyor. Halkın ve kamunun zararı milyonları geçti.”
* Hacer ........: Bu yolun neden söz verildiği gibi yapılmadığını, hiç ilerleme olmadığını öğrenmek istiyorum. Bizler vatandaş olarak sabırsızlıkla bekliyoruz.”
Kazıyor... Kazıyor...
Dün asfaltlanan cillop gibi yol için daha belediyeye “Elinize sağlık” bile diyemeden, bi bakıyorsun ertesi gün biri(leri) gelip kazıyor!
Sapasağlam yollar...
Gıcır gıcır kaldırım taşları..
Maalesef heba oluyor.
İşte, Hürriyet Ankara okurlarının bir yandan hatırlatma yaparken bir yandan da akıbetini merak ettiği soruları:
1) ESENBOĞA METROSU
* Okurumuz Ünal Taşdelen, dönem dönem gündeme gelen ve Ankaralıları heyecanlandıran Esenboğa Havalimanı Metro Projesi’nin yolunu gözlediklerini belirtmiş ve bir de soru eklemiş:
* Türkiye’nin başkenti Ankara, Esenboğa Havalimanı’na metroyla ulaşabilmek için daha kaç yıl bekleyecek?”
2) YENİ STAT PROJESİ
* Okurumuz Metin Eryılmaz, Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine yapılması planlanan yeni stat projesinin akıbetini merak etmiş.
Ve bir genelge yayınlamıştı.
O genelgede özetle, “Esenboğa Havalimanı çevresindeki besi çiftliklerinin çevreye yaydıkları kötü koku nedeniyle kapatılması” şeklinde bir talimat vardı.
Sonra.
Tebligat, zabıta, polis, olaylar...
Bir çare olmadı.
O dönemin ‘tez vakitte’ çözüm bekleyen bu sorunu, aradan sekiz yıl geçtikten sonra bugün de ‘tezek gibi’ karşımıza çıktı.
Okurumuz Kadir Kuplay’dan gelen fotoğraf da bunun kanıtı.
Okurumuz, 60.54 metreküp suyu olmasına rağmen kartlı su sayacının biten pili nedeniyle günlerce susuzluk çektiklerini aktarmış.
İletisi ise -özetiyle- şöyle:
SÖZLEŞME İPTAL EDİLMİŞ
* Elektronik su sayaçlarını takan Elektromed firmasının ‘444 25 32’ numaralı telefonunu aradığımda, ‘ASKİ ile olan sözleşmelerinin iptal edildiğini’ söylediler. * Başkent 153’ü(Mavi Masa) aradığımda, ekiplerin geleceğini söylediler ama gün boyunca gelen giden olmadı. * Ertesi gün Başkent 153’ü tekrar aradığımda ise ‘Elektromed firması ile mevcut olan sözleşmenin iptal edildiğini, ASKİ’nin elinde elektronik su sayaçlarının pilinin bulunmadığını’ söylediler. * Sonuç olarak, Türkiye’nin başkenti Ankara’nın orta yerinde susuz kaldık.
Maalesef bu manzara, Türkiye’nin başkenti Ankara’ya da... Başkent içindeki başkent Çankaya’ya da... YAKIŞMIYOR!
SORU(YORUM)
BALIKLARIN ÖLÜM NEDENİ METAN GAZI MI?
Okurumuz Ebuzer Oral, Eymir Gölü ile “Soru(yorum)” diyor.
* 14 yılını doldurmuş sayaçlarda teknik bir arıza meydana gelmesi gerekiyor.
* 20 yılını doldurmuş sayaçlar zaten arızalı sayılıyor, yani kaçarı yok.
Lakin.
Okurumuz Murat Alagöz, burada Başkentgaz’ın da üzerinde önemle durması gereken bir hususa dikkat çekiyor.
Zurnanın zırt dediği yer, Başkentgaz’ın tüketiciye elden vermek yerine posta kutusuna ya da kapı önüne koyduğu ‘bildirim’, yani bir nevi ‘tabligat.’
*
İşte okurumuz, bu konuda Başkentgaz’ı eleştiriyor.
Okurumuz Metin Çelik, salgının ilk ortaya çıktığı dönemde zor bulunan maskelerin bugün seyyar tezgâhlarında bile satılır hale geldiğini söylemiş.
Okurumuz, iletisinde -özetle- şöyle demiş:
İskitler için kriz masası kurulmalı
İsmi bende saklı (gizli kalmasını istemiş) okurumuz, İskitler bölgesi için, “Ankara’nın göbeğindeki bataklık” benzetmesi yapmış.
Haklı da.
![İskitler için kriz masası kurulmalı]()
![İskitler için kriz masası kurulmalı]()
Tam bir bataklık.
Ve bu bataklığın, “acilen kurutulması” şart.
Okurumuz, iletisine şöyle devam etmiş:
SUÇ MEKÂNINA DÖNÜŞTÜ
“Uzun yıllardır metruk haldeki İskitler bölgesi, başkent Ankara’ya hiç yakışmıyor. Yıllar önce boşaltılan binalar artık, kâğıt toplayıcılarının meskeni ve deposu oldu. Fuhuş ve hırsızlık gibi asayiş olaylarıyla da gündeme gelen bölge, adeta suç mekânına da dönüştü.
ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bölge esnafına yaptığı ziyarette bu şikâyetler dile getirilmişti. Bir lastikçi dükkânında esnafı dinleyen Erdoğan, dönemin Ankara Valisi Ercan Topaca’ya talimat vererek, bölgedeki tüm sorunların bir an önce çözülmesini istemişti.
ÜZERİNDEN 15 AY GEÇTİ
Geçen yıl şubat ayında gerçekleşen o ziyaretin üzerinden 15 ay geçti. Bu sürede Vali Ercan Topaca’nın yerine Vasip Şahin geldi. Ankara Valisi Vasip Şahin’den isteğimiz, İskitler bölgesi ile ilgili bir kriz masası kurması ve Ankara’yı bu bataklıktan artık kurtarması.”
BİR CEZANIN KROKİSİ
Okurumuz Fuat Kutsal, Konya Yolu’na (Mevlana Bulvarı) paralel yoldaki (yan yol) Kadoil Petrol’den yakıt almaya giderken, “tek yön” uyarı levhası olmamasına rağmen kendisine bin 2 (1002) TL trafik cezası yazıldığını belirtmiş.
Koru Hastanesi istikametinden ilerleyip, “sola dönülmez” uyarısı da olmadığı için dönüş yaparak benzinliğe ulaşan okurumuz Fuat Kutsal’a, 3 Mayıs günü “Aksine bir işaret bulunmadıkça tek yönlü kara yollarında araçların ters yönde sürülmesi” gerekçesiyle ceza yazılmış. 16 Mayıs’ta kendisine tebliğ edilen cezayı 21 Mayıs’ta ödediğini aktaran okurumuz, iletisinde şöyle demiş:
BAŞKA SÜRÜCÜLER MAĞDUR OLMASIN
“Bu haksız cezaya, Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi nezdinde itirazda bulunan bir dilekçe verdim. Çünkü, ara sokakların hiç birinden yan yola çıkışta ‘sola dönülmez’ levhası yoktur. Bilgisiz bir memur ve trafik müfettişi tarafından yan yol ‘tek yönlü’ diye nitelenmiş ve tarafıma ceza yazılmıştır. Aynı yolu birçok sürücü her iki yönde kullanıyor. Başka sürücülerin de aynı mağduriyete uğramaması için konuyu değerlendirmenizi istiyorum.”
Okurumuz Fuat Kutsal, kendisine bin 2 (1002) TL trafik cezası yazılan güzergâhın krokisini de çizmiş.
DİYOR Kİ
GÜVENPARK’TAKİ OTOBÜS VE DOLMUŞ DURAKLARI KALDIRILMALI
Okurumuz Günal Gölhan, diyor ki:
“Güvenpark’taki otobüs ve dolmuş duraklarının kaldırılması, Kızılay’ın eski haline getirilmesi en büyük hayalimiz. Mansur Yavaş, inşallah bunu başarır.”
SORUM VAR
‘METROLARDA İFTARİYE’ BU YIL NEDEN OLMADI?
İsmi bende saklı (gizli kalmasını istemiş) bir okurumuz, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin geçen yıl Mustafa Tuna ile başlattığı “metrolarda Ramazan ayı boyunca dağıtılan ücretsiz poğaça ve su” uygulamasıyla ilgili Mansur Yavaş’a soru yöneltmiş:
“Sayın Başkan Mansur Yavaş, uygulama bu yıl neden olmadı? Bir aylık bu ücretsiz hizmet, Ankaralılara çok mu görüldü?”
SÖZ YETKİLİDE
RİNG TALEBİNE RET
Geçen hafta okurumuz Selçuk Arzik, Altındağ’ın Gültepe Caddesi için, “Ankaray’ın Dikimevi ve metronun da Dışkapı istasyonlarından EGO ring otobüsleri konulsun” talebinde bulunmuştu.
EGO Genel Müdürlüğü, okurumuzun talebine şu yanıtı vermiş:
“Araçlarımızda ve metroda 75 dakikalık transfer süresi içerisinde aktarma yaparak ulaşım sağlanabildiğinden Dikimevi ve Dışkapı metro istasyonlarına ring hattı verilmesi planlanmamaktadır.”
KISA... KISA...
* “Eskişehir Yolu’ndaki (Sayıştay ve Ekonomi Bakanlığı önü) yürüyen merdivenli üst geçit, seçim arifesinde yenilendi. Önceki yıllarda olduğu gibi yine birkaç gün çalıştı, sonrasında hiç çalışmadı.”
Emine KÖPÜK
* “Elmadağ’ın Kayadibi Mahallesi’nden geçen ve İdris Dağı’na doğru giden yol, bir sene öncesine kadar çok güzeldi. O yol şimdi enkaz. Bu yol yeniden asfaltlansın, bölgeye yatırım yapılsın.”
D. YILMAZ