Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

* Bozulmuş oyuncaklar... * Kırılmış bağlantılar... * Paslanmış metaller... * Sivri uçlu çıkıntılar... Ve daha neler neler! Maalesef kentin birçok yerindeki parklarda, “çocuk oyun alanları tehlike saçıyor.”

Haberin Devamı

Peki gerek Ankara Büyükşehir Belediyesi, gerek ilçe belediyeleri, “parklardaki çocuk oyun alanlarını ve oyuncakları ne sıklıkla kontrol ediyor?”
Çünkü park yapmakla, park açmakla bu iş bitmiyor.
Hele hele söz konusu çocuklarsa, belediyelerin bakım-onarım işinde daha da hassas olmaları gerekiyor.

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

*
İşte bir örnek.
Okurumuz Atila Güneş, Sincan Harikalar Diyarı’nda çocukları bekleyen tehlikeyi bakın şöyle aktarıyor:

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

BİLYELERİ KIRILMIŞ

“Sincan Harikalar Diyarı’nın 8 no’lu girişindeki çocuk oyun alanında yer alan salıncaklardan birinin bilyeleri kırılmış. Salıncağı tutan mil de sallanmaktan artık erimiş. Ankara Büyükşehir Belediyesi, başta bu salıncak olmak üzere parktaki tüm oyuncakların bakımını kapsamlı şekilde yaptırmalı. Hiçbir çocuğun canı yanmamalı.”

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

MAALESEF ÖNCE KAZA SONRA ÖNLEM

Haberin Devamı

Bu salıncak fotoğrafı ise Mamak’taki Aşık Haşimi Aslıhak Parkı’nda çekilmiş.
Salıncağın oturağından “sarkan vidalara dikkat!”
Okurumuz Coşkun Yılmaz’ın aktardığına göre, parkta oyun oynayan 4 yaşındaki bir kız çocuğu, koşarken bu vidalardan birine alnını çarpmış. Hastanede dikiş atılmış. Olay sonrası gelen şikâyetler üzerine Mamak Belediyesi önlem almış. Okurumuz ise haklı olarak, “O sarkan vidalar, o çocuğun gözünü de çıkarabilirdi. Başka parklarda da benzer ihmaller var. Önlemler, çocukların canı yanmadan alınsın” demiş.

BİR SORU BİR TALEP

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

BARİYER ÖNLEMİ DE ÇARE OLAMADI

“Dikkat! Duvar devrilebilir.”
Bu hayati uyarı, okurumuz Murat Coşkun’dan geldi.
Yenimahalle’nin Turgut Özal Mahallesi 2102. Cadde’deki Kardelen Yuvam Sitesi’ne ait duvarın kaldırıma doğru yan yattığına ve buradan her gün yüzlerce insanın geçtiğine dikkat çeken okurumuzun iletisi -özetiyle- şöyle:

YATMAYA DEVAM EDİYOR

“Ankara Büyükşehir Belediyesi, üç yıl kadar önce caddede asfalt ve kaldırım çalışması yaparken, fotoğrafta da görülen Kardelen Yuvam Sitesi’ne ait duvarın altı boşaldı. Duvar gün geçtikçe kaldırıma doğru yatmaya başladı ve şikâyetler üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi, duvarın en alt kısmına konulan beton bariyerlerle önlem almaya çalıştı. Ama nafile! Çünkü duvar üst taraftan yatmaya devam ediyor. Maalesef bugün ise Ankara Büyükşehir Belediyesi, şikâyetlere, ‘Bu duvar siteye ait, sizin onarmanız gerekir’ yanıtı veriyor.
SORU ŞU: Tamam duvar siteye ait. Peki duvarın altını biz mi boşalttık?
TALEP ŞU: Üzücü bir olay yaşanmadan bu tehlike bir an önce giderilmeli.”

Haberin Devamı

KARŞIYAKA MEZARLIĞI NOTLARI...

Okurumuz Ümit Hatipoğlu, Karşıyaka Mezarlığı’nın mevcut durumundan şikâyetçi.
İletisinde aktardıkları ise -özetiyle- şu şekilde:
* Yolları daracık, iki araba yan yana gidemiyor.
* Yönlendirme levhaları yetersiz, görevli sayısı az.
* Ağaç yok, yeşillik yok, mezarlar betona gömülmüş.
* Mezarlar arası dar, diğer mezara basarak geçiyorsunuz.
* Parayla satın aldığınız mezarın yolu bile yok.

OKURDAN NOT

“Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin(ABB) resmi internet sitesinde yer alan ‘Başkan’a Mesaj’ bölümü çalışmıyor. Mesajı yazıyorsunuz, ama cep telefonunuza gönderdiği SMS ile doğrulama kodunu kabul etmiyor.”

OKURLARDAN KISA... KISA...

Haberin Devamı

* “Maltepe’deki eski AVM’nin yıkıntı hâli yıllardır bizleri üzüyor. Seçimlerden önce paravanlarla etrafı çevrildi. Şimdi bu paravanlar da yıkık vaziyette.”
Mehmet Emin GÜVEN

* “Çankaya’nın Oran Mahallesi’nde çok ciddi boyutta başıboş sokak köpekleri sorunu var. Köpekler insanlara saldırıyor. Bu sorun artık bizi yıldırdı.”
E.D.

* “Çankaya’nın Yıldız Evler Mahallesi 722. Cadde’deki ağaçlar yıllardır hiç budanmadı. Çankaya Belediyesi, en kısa sürede bu konuyla ilgilenmeli.”
M. Volkan GÜNERİ

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

DÖKÜLÜYOR...

Okurumuz Dursun Türker, Çayyolu Semt Sahası’nın fotoğraflarını çekmiş ve tek kelimeyle durumu özetlemiş: “Dökülüyor...”

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

DİYOR Kİ

19 MAYIS STADYUMU YIKILDI AMATÖR BRANŞLAR SAHİPSİZ KALDI

Haberin Devamı

Okurumuz Umut Özkan, diyor ki:
“19 Mayıs Stadyumu yıkıldıktan sonra amatör branşlar yersiz yurtsuz, sahipsiz kaldı. Amatör spor ruhunun bu kentte yeniden canlandırılması için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, elinden geleni yapmalı.”

SÖZ YETKİLİDE-1

TALEP EDİLEN HER NOKTAYA HIZ KESİCİ KASİS YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Hürriyet Ankara okurları zaman zaman, “...’ya hız kesici kasis istiyoruz” şeklindeki taleplerini dile getiriyor.
Peki, Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB), hangi durumlara göre “hız kesici kasis” koyuyor/koyabiliyor?

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor
*
Okurumuz Cengiz Balkan’ın, “Ankara’da yollara sadece yaya çizgisi çekmek yetmiyor, çizgi öncesinde hız kesici kasis koymak da büyük önem arz ediyor” şeklindeki iletisine ABB Fen İşleri Daire Başkanlığı’ndan yanıt geldi.
Bu yanıt, “ABB, hangi durumlara göre ‘hız kesici kasis’ koyuyor/koyabiliyor?” sorusuna da açıklık getiriyor.
Ve şimdi söz yetkilide:

GELİŞİGÜZEL KONULAMIYOR

“10.09.2021 tarih ve 2021/70 sayılı UKOME Genel Kurul kararı gereğince mevcut kasislerin korunması kaydıyla taşıt ve yaya yoğunluğu olan okul(devlet okulları, özel okullar), hastane(devlet hastanesi, özel hastane, sağlık ocakları) vb. çıkış kapısı önü haricindeki alanlara hız kesici kasis yapılamadığı, talep edilen her noktaya hız kesici kasis yapılmasının mümkün olmadığı, tarafımızdan okul, hastane, sağlık ocağı vb. noktalar önünde imkânlar dahilinde hız kesici kasis uygulamalarımızın devam ettiği, ayrıca gelişigüzel noktalara yapılacak hız kesici kasislerin taşıt trafiğini(özellikle ambulans ve itfaiye) olumsuz etkileyeceği, şehir içi hız limitlerinin 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile belirlendiği ve max 50 KM/saat olduğu, araç sürücülerinin şehir içi hız limitlerine, trafik işaret ve levhalarına, trafik kurallarına uymaları gerektiği, uymayan araç sürücülerinin Ankara Valiliği Emniyet Müdürlüğü tarafından denetlenmesi gerektiği hususları tespit edilmiştir.”

SÖZ YETKİLİDE-2

Haberin Devamı

BAKANLIK ONAYLI ÇALIŞMA

Okurumuz Umut Özkan, “ABB, Abdi İpekçi Parkı’ndaki süz havuzlarına toprak dolduruyor. Yapılanları yok etmek yanlış. Vazgeçilmeli” demişti.

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor
*
ABB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Abdi İpekçi Parkı’nın 1. derecede doğal SİT alanı olduğunu belirterek, şu açıklamayı yapmış:
*
“Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından verilen onaylı proje nezdinde yenileme çalışmaları yapılmakta.”

HÜRRİYET ANKARA YAZIYOR SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

* Okurumuz İlhan Bilgiç, “Çankaya’nın Koru Mahallesi’ndeki Emin Sarıkaya Parkı’nın yürüyüş yolu çamur içinde” demişti.

Çocuk oyun alanları tehlike saçıyor

* Okurumuz İlhan Bilgiç, yeni bir fotoğraf daha göndererek, “Yeni yüksek bordür yapılarak çamur akıntısı önlendi” demiş.

Yazarın Tüm Yazıları