Apple etkinliğinde öne çıkanlar ve yeni iPhone 12’lerin özellikleri

Apple tarafından dün gerçekleştirilen sanal etkinlikte yeni iPhone modelleri tanıtıldı. Geçen zamana rağmen, en çok ilgi gören telefon olmayı sürdüren ve müşteri memnuniyeti açısından da bir numaralı akıllı telefon olan iPhone’lara yönelik beklentiler büyüktü. Peki iPhone 12 ile Apple bu beklentiyi karşıladı mı?

Haberin Devamı

 

iPhone 12’lere yönelik tahminlerimi Pazartesi günkü yazımda sizlerle paylaşmıştım https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ergi-sener/13-ekim-apple-etkinliginde-neler-tanitilacak-41633617  Beni sevindiren nokta, yazımda belirttiğim tüm detayların doğru çıkması oldu (model isimleri, büyüklükleri ve özellikleri dahil). Beni şaşırtan ise, AirPods Studio adıyla piyasaya çıkması beklenen yeni AirPods kablosuz kulaklıklara yönelik herhangi bir tanıtımın yapılmamasıydı… Bunun yerine, HomePod mini ismi ile Apple’ın yeni akıllı dijital asistanı tanıtıldı.

 

Apple, trilyon doları aşan bütçesi, artan satış ve kar oranı ve “love mark” statüsünü sürdürmesi ile arzu objesi olmayı sürdürüyor. Bu etkinlik sonrasında, iPhone satışlarında ciddi bir artış beklendiğini de bir önceki yazımda belirtmiştim. Yeni iPhone’un tasarım ve donanım olarak oldukça farklı ve özel yanlarının olduğunu söylememek de olmaz. Ancak, şu da bir gerçek ki; yeni etkinlikler eski heyecanından uzak ve gözler Steve Jobs dönemindeki inovasyonları arıyor. Son dönemlerde Apple, ürünlerinin yeni versiyonlarını belirli periyotlarda tanıtan ve dikey olarak daha çok özellik bazında gelişmeler gerçekleştiren bir üreticiye dönüştüğü izlenimi veriyor.

 

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında, Silikon Vadisi ziyaretim sırasında, uzun süredir Apple merkez ofiste çalışan, bu etkinliğin de oldukça önemli bir parçası olan ve yeni iPhone’ların 5G testlerini gerçekleştiren bir arkadaşım ile görüşme imkanım oldu. Bu görüşmede, “5 sene sonra Apple nerede olacak?” diye sorduğumda, aldığım yanıt oldukça ilginçti: “5 sene sonra, Apple bu denli önde gelen bir marka olmayabilir! Beklenen inovasyonlar gerçekleşmiyor…

Peki, yeni açıklanan ürünlerin öne çıkan özellikleri arasında neler var?

 

Tarihinde ilk kez dört iPhone lanse eden Apple açısından bu etkinliğin en büyük önemi, beklendiği üzere iPhone’lar için 5G ile yeni bir çağın başlaması oldu. Normalden fazla modelin piyasaya sürülmesinin nedeni, mobil cihazlar özelinde tüketicilerin değişen satın alma eğilimlerine uyum sağlama çabası yatıyor. Bir önceki etkinlikte Apple Watch’lara yönelik olarak da benzer bir strateji gözlemlemiştik.

 

Haberin Devamı

Apple CEO’su Tim Cook, 5G’nin yeni iPhone’lar için önemine değinirken, gelişmiş indirme ve yükleme imkanına, yüksek kaliteli video görüntüleme opsiyonuna, daha iyi oyun özelliklerine ve daha az ağ sorunlarına vurgu yaptı. Yeni iPhone’lar, pil ömrünü artırmak için 4G ile 5G şebekeleri arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabiliyor. 5G’den söz edilirken sahneye davet edilen Amerika’nın önde gelen mobil network operatörlerinden Verizon CEO’su, 5G’nin ülke çapında yaygınlaşacağını da açıkladı.

 

Etkinlikte ilk tanıtılan ürün, Apple’ın akıllı dijital asistan olan yeni HomePod Mini’ydi. Apple’ın bu alandaki en büyük rakibi olan Amazon Echo’ya alternatif olarak lanse ettiği dijital asistan HomePod Mini, $99’lık fiyatı ile ciddi bir avantaj sağlarken, iPhone’lara entegrasyonu özelliği ile de öne çıkıyor. HomePod Mini, Siri destekli ses komutlu, dijital bir asistan olmasının yanı sıra; akıllı bir ev platformu ve gelişmiş bir hoparlör. Gelişmiş ses tanıma özelliği ile aile bireylerinin seslerini ayırt ederek, iPhone entegrasyonu sayesinde kişiselleştirilmiş bildirimleri sunabilmekte. Ayrıca, evdeki tüm bağlantılı nesneler HomePod Mini ile sesli bir şekilde yönetebildiği gibi (ışıkları açıp kapama, kapıyı kilitleme, ısıtmayı ayarlama, vb); Intercom olarak adlandırılan servis ile, bir HomePod Mini’den, farklı odalardaki HomePod Mini’lere mesaj da gönderilebilmekte. Bununla birlikte; Apple Car Play’e de entegre olan HomePod Mini’lere gideceğiniz konumu önceden söyleyerek, arabaya bindiğiniz an navigasyondan yararlanabiliyorsunuz. Yeni HomePod Mini’den söz edilirken, gelişmiş ses opsiyonu, akıllı asistan özelliği, akıllı ev platformu yeteneği ve gizlilik ile güvenlikten özellikle bahsedildi. Pek çok kez gizlilik ve güvenlik vurgusu yapılması biraz da rahatsız edici. Daha birkaç yıl önce, Siri’nin ortam dinlemesi yaptığının ortaya çıkması üzerine, Apple’ın kullanıcılardan özür dilediğini unutmamak gerekiyor…

 

Haberin Devamı

Introducing HomePod mini: 

 

 

HomePod Mini lansmanı sonrası, etkinliğin asıl yıldızı olan iPhone12’lerin tanıtımına geçildi.  iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro ve iPhone 12 Pro Max olarak tanıtılan yeni iPhone’ların sıraya göre büyüklükleri artarken, fiyatları ve özellikleri de artmakta. 5G dışında, ana gelişim alanlarını, gelişmiş ekran ve gelişmiş kamera özellikleri olarak belirtebiliriz. Tüm telefonlarda A14 “bionic chip” kullanılırken, yeni iPhone’ların ortak özellikleri arasında OLED ekran ve gelişmiş gece modu özelliği de yer alıyor. A 14 bionic chip, pil ömrünü artırırken, aynı zamanda daha yüksek hız sağlıyor.

 

iPhone 12’ler, yuvarlatılmış kenarlardan daha düz bir versiyona geçerek yeni bir fiziksel görünüm kazanmış. Ayrıca önceki iPhone’a kıyasla %11 daha ince ve daha hafif olan yeni iPhone 12’lerin ekranı “Ceramic Shield” teknolojisi sayesinde düşmelere 4 kat daha dayanıklı hale getirilmiş. Akıllı telefonlar arasındaki en hızlı işlemciye sahip olan iPhone 12’ler, video ve film izlerken de çok daha iyi bir görüntü ve deneyim sağlıyor.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, çevresel etkilere ve Apple’ın sürdürülebilirlik stratejisine bağlı olarak, artık iPhone kutularında kulaklıklar ve adaptörler de dahil olmak üzere standart aksesuarlara yer verilmeyecek. Yeni MagSafe, telefonunuzun arkasına takılan bir kablosuz şarj cihazı ve kablosuz şarj hızını artırıyor. Aynı anda hem iPhone'unuzu hem de Apple Watch'ınızı şarj etmenizi sağlayan model, MagSafe Duo ismi ile tanıtıldı.

 

Meet iPhone 12: 

 

 

iPhone 12 Pro modellerinde, düşük ışık koşullarında daha iyi görüntü sağlama ve AR (artırılmış gerçeklik) yeteneği ile 3D oda görüntüleme gibi özellikler barındıran LiDAR sensörleri de yer almakta. LiDAR tarayıcısı, ışığın nesnelerden yansıma hızını ölçerek içinde bulunduğunuz ortamın derinlik haritasını oluştururken, iPhone 12 Pro’ların gelişmiş kamerası loş ışıkta %87 daha iyi fotoğraf kalitesi sağlıyor. iPhone 12 Pro’lar ayrıca 30 dakika boyunca 6 metreye kadar suya dayanıklılığa sahip.

 

Haberin Devamı

This is iPhone 12 Pro: 

 

 

 

Sonuç olarak, yeni iPhone’ların teknoloji dünyasına bir hareket getireceği ve yeni satış rekorları kıracağı aşikâr. Etkinlikte sunulan videolar, iPhone’lar ile kapıların temassız olarak açılması, ilerleyen dönemlerde Apple’in NFC ile temassız işlem ve uygulamalara yönelik planları olduğuna da işaret etti…

 

Not: Bu etkinliğe yönelik tüm detaylar hurriyet.com.tr için video analizde.

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları