Yarım asrı deviren ‘kukla geleneği’

Başkent’te birkaç neslin çocukluğuna iz bırakan mekanları sıralamak istesek, sayıları bir elin parmaklarını geçmez.

Haberin Devamı

Çocukken alıştığınız bir mekanı yıllar içinde çocuklarınız ve daha sonra torunlarınız ile birlikte ziyaret ettiğinizi düşünün. Bu hafta, Ankara’da yarım asrı deviren bir mekanı ziyaret ettim. Yeme-içme faslından önce mekanın kurucusu ve onun mirası olarak yaşatılan gelenekten söz etmek gerekiyor. 1901’de Midilli’de doğan Hadi Poyrazoğlu, babasının tayini nedeniyle İstanbul’a göç ediyor. Ustalarından kukla sanatı ve gölge oyununu öğrenen Poyrazoğlu, Adana, Antalya ve Ankara’da kukla gösterileri düzenliyor.

ÇOCUKLAR SAHNE KARŞISINDA

Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Celâl Bayar ve Cemal Gürsel’in de aralarında bulunduğu isimlere kukla oynatan Poyrazoğlu, halkevlerinin kapatılması ile gösterilerin azalmasının ardından 1950’lerde Ankara’ya yerleşip, bir kebapçı açmaya karar veriyor. Mekanın adı da Kukla Kebap oluyor. Asıl mesleğinden kopamayan Poyrazoğlu, kebapçının bir köşesini kukla tiyatrosuna dönüştürüyor. Aradan geçen 58 yılda Poyrazoğlu yaşama veda ediyor ve mekan bugün üçüncü kuşak tarafından işletimiyor. Fakat kukla geleneği, mekanın Cebeci ve Balgat’taki şubelerinde aralıksız devam ediyor. Restoranın bir köşesine kurulan kukla sahnesinde günün her saati gerçekleştirilen gösteriler, yok olmaya yüz tutan bir geleneği yaşatıyor. Aynı zamanda çocuklar gösteriyi izlerken, aileler rahatça yemek yiyebiliyor.

Haberin Devamı

KUŞBAŞILI REŞADİYE

Balgat Dr. Sadık Ahmet Caddesi’ndeki şubesini ziyaret ettiğim Kukla Kebap’ta yemek, soslu bulgur pilavı, biber ve salatalık turşusu ikramları ile başlıyor. Gaziantep Nizip’te yetişen iri bulgurun kemik suyunda pişirilmesi ile masanıza ulaşan pilav lezzetiyle dikkat çekiyor. Karnınızı pilavla doyurup, kebap faslına tok girmemeye dikkat etmeniz gerekiyor. Bursa biberi ve Çubuk salatalığından üretilen turşular ise limon suyu ile kurulmalarından dolayı oldukça hafif. Çok aç olduğunuz durumlarda kebap öncesi şiş köfte, yoğurt ve salata sipariş ederek masanızı zenginleştirebilirsiniz. Kırmızı et faslında tadına baktığım seçenekler, İskender, Reşadiye kebap ve mangal köfte oldu. Kuşbaşı et sevenler için önerim Reşadiye kebap olacak. Dörde bölünmüş tırnaklı pidenin üzerine sotelenmiş mantar, al biber ve soğan karışımı ekleniyor. Bu harcın üstü ise kuşbaşı kuzu etleri ile örtülüyor. Yüksek ateşte mühürlenerek pişirilen etler, suyunu kaybetmemiş halde masanıza ulaşıyor. Reşadiye kebaba sunumda közlenmiş biber ve domates eşlik ediyor.

Haberin Devamı

ŞİŞ KÖFTELİ İSKENDER

Mekanda tadına bakabileceğiniz bir diğer seçenek ise Bursa klasiği İskender Kebap, incecik yapraklar halinde pide parçalarının üzerine dizilen dönere bir parça şiş köfte eşlik ediyor. Tereyağının servis aşamasında eklendiği kebabı, yoğurt ile karıştırmadan tüketmek gerekiyor. Soteli, soslu kebaplardan uzak durmak isteyerler mangal köfteyi deneyebilir. Pilav, patates kızartması, közlenmiş biber ve domates ile servis edilen köftenin soğan suyu ile çeşnilendirildiğini öğrendim. Hamurlu gıdalarla arası iyi olanlar Kukla’nın pidelerini de deneyebilir. Tadına baktığım karışık şeçenek ile mekandaki pide tüm çeşitleri deneme fırsatım oldu. Hamuru, Konya’dan gelen un ile hazırlanan pideler tüm gıda alışkanlıklarına hitap ediyor. Et severler, kuşbaşı ya da kıymalıyı deneyebilir. Süt ürünleri ile arası iyi olanlar ıspanak kaşarıl ya da peynirliyi seçebelir. Vejeteryanlar ise pırasa, kabak, havuç, al biber ve tane mısırlı karışımla hazırlanan pidenin tadına bakabilir.

Haberin Devamı

KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI

Kukla’da tatlı kapanış için üç farklı seçenek bulunuyor. İlk önerim kaymaklı ekmek kadayıfı olacak. Üzerinde toz Antep fıstığı ile birlikte servis edilen tatlı, kebabın ardından keyifli bir kapanış vaadediyor. Şerbetli tatlı sevenler künefeyi de tercih edebilir. Tatlı kapanışta hafiflikten yana olanlar, tercihini portakallı irmik helvasından yana kullanabilir.

MENÜDE NE VAR

- Reşadiye kebap 20 TL
- İskender 19 TL
- Mangal köfte 19 TL
- Ekmek kadayıfı 8 TL
- İrmik helvası 7,50 TL
- Künefe 10 TL

Yazarın Tüm Yazıları