Uzakdoğu’nun yakın mutfağı

Yemeğin her türlüsünü farklı baharat ve aromatik katkılar ile çeşnilendiren Uzakdoğu mutfağı, Türk damak tadı ile çok uyuşmuyor.

Haberin Devamı

Uzakdoğu yemeklerini anavatanında deneyimlemek herkesin cesaret edebileceği bir macera olmasa da Türkiye’deki restoranlarda servis edilen uyarlanmış seçeneklere ‘öcü’ gibi yaklaşmanın abartılı bir tavır olduğunu düşünenlerdenim. Farklı tatları deneyimlemeyi sevip, içerik Uzakdoğu olduğunda koşar adım uzaklaşıyorsanız çekik gözlü mutfaklara bir şans vermenizde fayda var. Önyargılarınızı bir kenara bırakıp, tadına bakacağınız yemekler belki de sonraki süreçte favorileriniz arasında yer almaya başlayacak. Çatkapı bu hafta, “Uzakdoğu mutfağı çiğ balık ve böceklerden oluşuyor” şeklindeki genellemeyi aklınızdan çıkaracak bir mekanı ziyaret etti, tamamen pişmiş şekilde servis edilen balık, tavuk ve dana etli Uzakdoğu lezzetlerini denedi.

YEŞİL AĞIRLIKLI BAŞLANGIÇ

Haberin Devamı

Ankara’da Uzakdoğu tatları servis eden mekanlardan biri olan Sushico’nun Panora AVM’deki şubesi geniş bir menüye sahip. Seçeneklere hakim olabilmek için deneyim ya da yardıma ihtiyaç duyuluyor. Uzakdoğu tecrübesi eksik olan bünyeler, Çatkapı’nın tadına baktığı seçenekler ile ufak bir sipariş haritası çıkarabilir. Sushico Panora’da yemeğe, ismini menüde bulamayacağınız fakat talep etmeniz durumunda servisi yapılan sushi seçeneği ‘Volcano’ ile başladım. Doğası itibariyle tuzda pişirilmiş ya da çiğ balık kullanılarak üretilen sushiye mesafeli duranlar, ilk adımı volcano ile atabilir. Pürmüz ile harlanarak pişirilen ince Norveç somon filetolar, arasına pilav doldurulduktan sarılıyor. Üzerine yengeç eti ve havyar eklenen sushiler böylece servise hazır hale geliyor. Volcano, sushiye başlangıç için her daim önerilen ‘California roll’a alternatif olabilir. Menüdeki başlangıç seçeneklerinden üç önerim olacak. ‘Edamame’ adıyla anılan yeşil soya fasulyesi, önce kaynatılıp, sonra buharda pişiriliyor. Kase içerisinde masanıza ulaşan fasulyeleri, üzerine tuz ekledikten sonra dişinizle kabuklarından ayırıp, çerez gibi tüketebilirsiniz. ‘Crispy green beans’ seçeneği fasulye kızartmasını sevenleri mutlu edebilir. Yumurtalı bir sosa bulanan yeşil fasulyeler, kızartıldıktan sonra üzerlerinde çıtır bir tabaka oluşuyor. Beyaz lahana ve rende havuç üzerinde servis edilen fasulyelerin yanında tatlı-ekşi ve acı sos bulunuyor. Fasulyeleri soğutmamanızı ve sosları pas geçmemenizi öneriyorum. Hamurlu bir şeyler tüketmek isteyenler; beyaz lahana, soya filizi, kıyma ve lezzetli bir baharat karışımı ile hazırlanan iç dolgulu Çin böreğinin tadına bakabilir. Böreğin lezzet performansı hayli yüksek.

PEKİN ÖRDEĞİ

Haberin Devamı

Ana yemekte kırmızı ve beyaz et içerikli alternatifler arasından birkaç önerim olacak. Önce farklı olanından başlamak da fayda var. Pekin ördeğini denemeniz gerekiyor. Haşlanarak kemiklerinden ayrılan ördek eti, ikinci aşamada kızartılarak dilimleniyor. Tavuk etinden daha baskın bir lezzete sahip olan ördek yağlı bir yapıya sahip. Ahşap platform üzerinde çok ince şeritler halinde kesilmiş taze soğan ve salatalıklarla birlikte servis edilen pekin ördeğini denemeniz gerekiyor. Serviste ördeğe, ince krepler ile birlikte eşlik eden erik sosunu tadarak, damak tadınıza uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Dana eti sevenler, patlıcanlı ya da biberli içeriği tercih edebilir. Menüde Çıtır patılcanlı dana eti adıyla anılan yemekte, ince şeritler halinde kesilen patlıcanlar panelenerek kızartılıyor. Damak tadı kuvvetli olmayanlar, patates kızartması olduklarını düşünebilir. Patlıcanlar, marine edilmiş ince dana etleri ve bir miktar taze soğan ile wok tavada pişiriliyor. Kırmızı etler arasından ilk tercihiniz olabilir. Etli yeşil biber, havuç ve marinelenmiş dana etlerini aynı wok tavada buluşturan ‘Yeşil biberli dana eti’ adlı seçeneği de tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

YAĞINDA ZENCEFİL VAR

Beyaz et sevenler, tatlı ekşi soslu tavuğu denemeli. Göğüs etinden alınan küp parçalar panelenerek kızartılıyor. İri kıyım kuru soğan, dolmalık biber, ananas parçaları ve tatlı-ekşi sos ile wok tavada çevrilen tavuklar farklı bir lezzet deneyimi sunuyor. Ana yemekte şekerli içerikten hoşlanmıyorsanız, zencefil soslu çıtır tavuğu tadabilirsiniz. Göğüs etinden alınan şeritler panelenerek kızartılıyor. Tavada acı biber, zencefil ve taze soğan ile çeşnilendirilen tavuklar soya sosu ile lezzetli bir yemeğe dönüşüyor.

TATLILARIN CAN DOSTU BALLI CEVİZ

Sushico Panora’da tatlı kapanışta iki farklı seçenek denedim. ‘Crispy banana’ adıyla anılan tatlı hoşunuza gidebilir. Üzeri kadayıfla kaplanan yarım boy muz kızartılıyor. Kadayıf kaplamasının içinde yumuşayan ve farklı bir tada kavuşan muz, dondurma ile ballı ceviz eklenerek servis ediliyor. Mekanın ‘sweet roll’ seçeneği de keyifli. Elma, armut ve muz parçaları, bir miktar fındık kreması eklenerek soyadan yapılan bir malzemenin arasına sarılıyor. Daha sonra sushiye benzer şekilde dilimlenen tatlı, enfes ballı ceviz ile birlikte sunuluyor. İki tatlı arasında öncelik tercihi yapabilmek zor. İkisinin de tadına bakabilirsiniz. Tatların ikisine de arkadaşlık eden ballı cevizi mutlaka denemeniz gerekiyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Başlangıçlar 13-20 TL
- Tavuklar 28-31 TL
- Kırmızı etler 31-39 TL
- Tatlılar 13-15 TL

Yazarın Tüm Yazıları