Hamburgerin göç yolu

Hızlı yemek kültürünün popüler unsurlarından biri olan hamburger, en basit haliyle yuvarlak formdaki bir ekmeğin arasına köfte eklenmesi ile oluşuyor.

Haberin Devamı

Etin kalitesi ve köftedeki baharat karışımı ile lezzet karakteri oluşan hamburger, farklı sos kombinasyonları ile çeşitli damak tadlarına hitap eder hale geliyor. Bu anlatımla çok basit görünse de hamburgerin tarihteki izini sürdüğümüzde Orta Çağ Avrupası’na kadar geri gidebiliyoruz. Yemek kitapları, kıymanın orta çağ kasapları tarafından ekonomik kaygılarla geliştirildiğini, bu dönemde büyük parça etlerin sadece üst sınıfa hitap edebildiğini kaydediyor. 17. yüzyılda ticaret amacıyla Hamburg Limanı’na gelip giden Ruslar, bugün Fransız mutfağında “steak tartare” olarak anılan ve “çiğ köfte malzemesi” şeklinde tanımlayabileceğimiz tarifi Almanya’ya taşıyor. Hamburg Limanı, Amerika’nın keşfi ile birlikte Avrupalı göçmenlerin “yeni dünya”ya hareket ettikleri ana duraklardan biri haline geliyor. Hamburg’dan hareket eden gemilerin büyük bölümü Avrupalıları New York’a taşıyor. Şehrin restoranları da kıtanın yeni yerleşimcileri için “Hamburg steak” adlı yemeği menülerine eklemeye başlıyor. Arşivlere göre az pişmiş ya da çiğ olarak servis edilen ‘Hamburg steak’, ilk olarak 1873 yılında New York Limanı’ndaki Delmonico’s Restaurant’ın menüsünde yer alıyor. 20’inci yüzyılın başında geliştirilen yemeğin adı, 1930’larda “hamburger” şeklinde değişmeye başlıyor ve eli değen her şefin katkılarıyla günümüze kadar ulaşıyor. Son yıllarda Ankara’da sayıları çoğalan burger işletmeleri, farklı köfte ve sos karışımları ile Başkentliler için seçenekleri artırdı. Bu hafta kentteki çeşitliliğe katkı sağlayan mekanlardan birini ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Hamburgerin göç yolu

GRAMAJ VE SOSU SİZ SEÇİN

Çayyolu, Bahçelievler, Birlik ve Konya Yolu’ndaki 4 şubesi ile hizmet veren Burger Break, aile arasında yenilen bir pazar yemeği sonrası ortaya çıkan fikir ile kuruluyor. Mekanda burger öncesi, menüdeki “atıştırmalıklar” kategorisinden bir ürün seçerek açılış yapabilirsiniz. Corn Flakes parçaları ve biberiye karışımı ile kaplandıktan sonra kızartılan hellim peynirinden oluşan “hellim stick” başlangıç için hafif bir alternatif olabilir. Konya yöresinden gelen etlerle hazırlanan burgerler; 80, 140 ve 180 gram ağırlığındaki köfte seçenekleri ile servis ediliyor. Ayrıca burgerınıza eşlik edecek sosu da menüden seçebiliyorsunuz. İlk tadına baktığım seçenek chef burger oldu. Ekmeğin arasındaki köfteye; cheddar peyniri, dana bacon, karamelize soğan, yeşillik, turşu ve domates eşlik ediyor. Közlenmiş biber, soğan, ketçap, karabiber ve sirke ile hazırlanan relish sosun köfteyle buluştuğu relih burger denenebilir.

Haberin Devamı

ROKFORLU BLUECHEESE

Yoğun tadları sevenlere önerim ise blue cheese burger olacak. Köfte; rokfor, mayonez, süzme yoğurt ve dereotu ile oluşturulan baskın tadlı bir sosla keyifli hale geliyor. Klasiklerin dışına çıkmak isteyenlere ise önerim, steak burger olacak. Ekmeğin arasındaki marineli bonfile parçaları; karamelize soğan, domates, turşu, mantar, közlenmiş biber ve yeşilliklerle buluşuyor. Vejeteryanlar, et ağırlıklı mekanda bulacakları veggie burger ile mutlu olabilir. Brokoli, kabak, pırasa, ıspanak, patates ve kereviz karışımından elde edilen köfte, turşu ve marul ile birlikte servis ediliyor. Mekandaki tüm hamburgerler, iri kesim baharatlı patates cipsi ile birlikte servis ediliyor. Patateslerin, küçük fritöz telleri içerisindeki sunumu hoş bir ayrıntı olarak dikkat çekiyor. Burger Break’te tatlı kapanış, cheesecake ya da tiramisu ile yapılabiliyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Relish (orta) 16,90 TL
- Bluecheese (orta) 17,90 TL
- Chef (orta) 18,90 TL
- Steak (orta) 23,90 TL
- Veggie (orta) 14,90 TL
- Cheesecake 6,90 TL
- Tiramisu 6,90 TL

Mezeli galeri

Dostlarla bir araya gelip, meze muhabbeti yapmak için yüksek sesli müzikle inleyen adresler yerine; sakin, sohbetin gürültü ile bölünmediği mekanları tercih edenlerdenim. Geçtiğimiz günlerde Mebusevleri Şerefli Sokak’ta açılan De’art Kültür ve Sanat Kulübü’ne gerçekleştirdiğim ziyarette, aradığım sakinliğin farklı bir konseptle sunulmaya başladığını gördüm. Sanat galerisi ile restoranı iki katlı, yeşil bahçeli sevimli bir binada buluşturan mekan, birkaç masalık alanı ile kentin stresinden uzaklaştıran bir alana dönüştürülmüş. Hava sıcaklıkları henüz yükselmediği için bahçenin keyfini süremedim ama yaz aylarında denenmeye değer olduğunu düşünüyorum. Başlangıçta; barbunya, yoğurtlu kereviz, zeytinyağlı brokoli, zeytin salatası, acuka, yoğurtlu mantar ve Girit ezmesinden oluşan meze setinin tadına baktım. Acuka yoğun kıvamı ile iştah açıyor. Komşu ülkeden transfer edilen Girit mezesi ise lor, Ezine ve birkaç çeşit beyaz peynirin karışımıyla oluşturuluyor. Maydanoz, dereotu, kekik ve saf zeytinyağı ile çeşnilendirilen ezme servise hazır hale geliyor. Mekanda Karadeniz’in vazgeçilmezi olan turşu kavurmasını da denemenizi öneriyorum. Soğanla birlikte yağda kavrulan taze fasülye turşusu, dumanı üstünde sunuluyor.

Haberin Devamı

Hamburgerin göç yolu

SAKATAT SEVENLERE YAPRAK CİĞER

Ara sıcak faslında beyaz et ve sakatat severlerin ilgisini çekebilecek iki seçenek denedim. Küp küp doğranan tavuk biftek parçaları ile yeşil biberlerin; karabiber, kekik ve kırmızı biberle kavurulmasıyla ortaya çıkan Ege kavurma, yöresel ve hafif bir ara sıcak olarak masadaki yerini alıyor. Sakatatçılar için önerim ise yaprak ciğer olacak. Kızgın yağda pişen, orta kalınlıktaki ciğer yaprakları, közlenmiş biber ve sumaklı soğan ile birlikte servis ediliyor. Kalabalık masalarda paylaşım krizine yol açabilecek ciğeri, soğutmadan mideye indirmek gerekiyor. Ana yemek için ilk önerim hamsi tava olacak. Sezonu kapanmak üzere olan hamsi, De’art’ta mısır ununa bulanarak kızartılıyor. Köfte, kuzu ve tavuk şiş de mekanda deneyebileceğiniz ızgara çeşitleri oluyor.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Mezeler 5 TL
- Turşu kavurması 10 TL
- Ege kavurma 10 TL
- Yaprak ciğer 15
- Hamsi tava (2 kişi) 20 TL
- Kuzu şiş 20 TL
- Köfte 18 TL

Yazarın Tüm Yazıları