Çeşit zengini kahvaltı sofrası

Çeşit bolluğu arasında yaptığınız hafta sonu kahvaltısını, geç saate bırakıp bir uzun bir zaman dilimine yaydığınızda, günü tek öğünle kapatmanız olasıdır.

Haberin Devamı

Temeli; peynir ve zeytinle atılan kahvaltıda çeşitlik, konuğu olduğunuz mekanın menü genişliği ile doğru orantılıdır. Açık büfede ihtiyaç dışı tüketimi, serpmede de porsiyon büyüklüğünü dert edenler orta yolu bulmakta zorlanabilir. Geçmişte Ankara’da pek bulunamayan ‘seç-beğen-al’ kahvaltı alışkanlığı, İstanbul’dan transfer olan mekanlarla Başkent’te de görülmeye başlandı. Geniş şarküteri reyonlarına dizilen porsiyon kahvaltılık ürünlerden dilediğinizi seçip, kendi kahvaltı sofrasınızın masanıza servis edilmesini sağlayabiliyorsunuz. Bu hafta, hava sıcaklığının değişken seyrettiği günlerde, açık havada risk almak istemeyen kahvaltıseverlerin ilgisini çekebilecek Başkent’in mekan envanterine birkaç ay önce eklenen yeni bir adresi ziyaret ettim.

Haberin Devamı

Çeşit zengini kahvaltı sofrası

DAMAK DOLDURAN PEYNİR TABAĞI

Çukurambar Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi üzerinde hizmet veren 1929 doğumlu marka Namlı Gurme, İstanbul’da trend olmayı başaran bol seçenekli kahvaltı alışkanlığını Ankara’ya taşıdı. Mekan, geniş bir alanda bahçe gibi dekore edilen bahçesi ile soğuk ve yağışlı hava risklerini sıfıra indiriyor. Şayet güneş varsa, üstü açılabilen mekanda havadar bir ilk öğünle güne başlayabilmek mümkün. Namlı Gurme’de masanızı seçtikten sonra şarküteri reyonunu ziyaret ediyorsunuz. Dilediğiniz ürünleri servis görevlisine iletip, kahvaltı sofranızını kurulmasını beklemeye başlıyorsunuz. Bu süreçte karar verebilmek gerçekten güç... Masaya ilk olarak ulaşan ekmek sepeti farklı türlerde unlu mamüller barındırıyor. Ceviz ve incirli çavdar ekmeğinin dikkat çektiği sepetin alt bölümünde küp küp hazırlanmış lokma simitleri atlamamanızı öneririm. Yaklaşık 40’ıh üzerindeki çeşidin arasından cevizli tulum, otlu tulum, Kars eski kaşar, ezine koyun ve çeçil peynirinden oluşan bir tabağı denedim. Damak dolduran, tuzlu peynir sevenler aynı seçenekleri tadabilir. Bodrum yöresinden gelen portakal, ceviz, badem ve sarımsak dolgulu yeşil zeytinlerin unutulmamasını öneriyorum. Bunun yanı sıra maydonoz ve kuru domates ile çeşnilendirilen karışık zeytin tabağı sipariş edebilirsiniz. Peynir ve zeytinin yanında söğüş sebze tabağı kahvaltının temel üçlüsünü oluşturuyor.

Haberin Devamı

PASTIRMALI PAÇANGA

Güne başlangıcı hamur işleri ile yapmak isteyenlere ilk önerim paçanga böreği olacak. Dikdörtgen formdaki çıtır hamurun içinde; kaşar, pastırma, maydonoz ile kırmızı ve yeşil biber parçacıkları bulunuyor. Soğutmadan mideye indirmekte fayda var. Anne kahvaltılarına hasret bünyeler, peynirli sigara böreğini tercih edebilir. Mekanın menüsünde ‘Ekmek üstü lezzetler’ adıyla anılan sıcaklar da denenmeye değer. Ufak ekmek dilimleri üzerine isteğinize göre dizilen kaşar, sucuk, pastırma ve kavurma gibi ürünler fırınlandıktan sonra masanıza ulaşıyor. Hamur ve ekmek tüketmeden kahvaltı sofrasını ısıtmak isteyenler ‘rulo’ alternatifini tadabilir. Ahşap şiş üzerine rulo yapılarak dizilen kaşar, sucuk ya da pastırma dilimleri; lav taşında pişirilere masanıza ulaşıyor. Sekiz rulodan oluşan bir porsiyonun iki kişi için yeterli olabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Haberin Devamı

BAKIR TAVA SICAKLARI

Ekmeğini tavaya banmadan kahvaltı ettiğini anlayamayanlar, mekandaki menemeni deneyebilir. Samsun Çakallı’daki meşhur örneğine yakın kıvamda hazırlanan menemen, bakır tavada servis ediliyor. Taze ekmek eşliğinde tavanın dibini bulmak, fazla vakit almıyor. Tavacılar, sarısı patlamamış ve sucuklu yumurta alternatiflerini de mekanda bulabiliyor. Hakiki kahvaltının en can alıcı noktalarından biri olan bal kaymağı unutmamak gerekiyor. Polatlı yöresinde geldiğini öğrendiğim kaymak ile Siirt Pervari’nin petek balı aynı tabakta buluşuyor. Kahvaltını başlangıcında söz ettiğim lokma simitleri, bal kaymak seansı için saklamanızı öneriyorum. Mekanın şarküteri bölümünde bulunan kahvaltı ürünlerinin tadına baktıklarımdan çok daha fazla olduğunu ve tümünün evde tüketmek için satın alınabildiğini de hatırlatmakta fayda var.

MENÜDE NE VAR

Haberin Devamı

- Peynirler (dilim) 1,75-2,75 TL
- Zeytinler (kase) 4,5 tl
- Sebze söğüş 5 TL
- Paçanga böreği 6 TL
- Sigara böreği 6 TL
- Menemen 9 TL
- Bal kaymak 12 TL

Üstü meze altı kebap

Ümitköy’de 2494/3 Sokak’ta yaklaşık bir ay önce açılan Meze Meze, iki ayrı katta, iki ayrı menü ile hizmet veriyor. Mekanın katları, Adana’nın ocakbaşı kültürü ve Ege mezelerini aynı adreste buluşturuyor. Giriş kattaki ocakbaşında vakit geçirmeyi tercih ettiğinizde; çoban salata, nar ekşili ezme, maydanoz, sumaklı soğan, roka, cacık, yeşil turp ve kırmızı toz biberden oluşan küverle yemeğe başlıyorsunuz. Siz, sıcak balon lavaş eşliğinde açlığınızı bastırırken, Adana yöresinin kebapları kömür ateşinin üzerinde dumanlanmaya başlıyor. Sinirleri temizlendikten sonra zırhla çekilen Balıkesir kuzusundan yapılan Adana kebap, masaya ilk ulaşan lezzet oluyor. Yemek, kırmızı toz biber ve tuzla terbiyelenen kuzu şişle sürüyor. Yumuşak kıvamlı kuzuyu, ciğer şiş izliyor. Ceyhanlı Tuncay Usta, ciğerleri sumaklı soğan eşliğinde lavaşa çekip, bizzat ikram ediyor. Kebap ziyafetinin kapanışı, kemiğinden kolayca ayrılan kaburga ile son buluyor. Tuz ve kırmızı toz biberle terbiye edilen kaburgayı atlamamanızı öneriyorum. Kebap severlerin, mekandaki ocakbaşında lezzetli ve keyifli vakit geçirebileceklerini düşünüyorum.

Haberin Devamı

Çeşit zengini kahvaltı sofrası

AYVALI KEREVİZ

Mekanın ikinci katında haftanın belirli günlerinde canlı müzik eşliğinde vakit geçirmek isteyenler, masalarını mezelerle donatabiliyor. Tadına baktığım, Antalya yöresine özgün Aksu piyazı farklı bir deneyim olabilir. Tahin, soğan ve maydanozla bir araya gelen kuru fasulyeler, Aksu’ya has bir mezeye dönüşüyor. Baharat tutkunları Antakya yöresinin muhammarasını deneyebilir. Küçük ceviz parçacıkları, taze nane yaprakları ve nar ekşisi katkısı ile şefin ezmesi de bol baharatlı bir seçenek oluyor. Hafif mezelerden hoşlananlar ise kabak yoğutlama, zeytinyağlı ıspanak ya da humusu deneyebilir. Acı severler için vazgeçilmez seçenek yoğurtlu atom olabilir. Mezeler arasından ısrarla sipariş edilmesini önereceğim alternatif ise kereviz... Çiğ haliyle garip görünen, tadına alışmanın güç olduğu kerevizden nefret ediyor olsanız dahi Meze Meze’de, ayva ile birlikte pişirilen zeytinyağlı türünün tadına bakmanızı tavsiye ediyorum.

MENÜDE NE VAR

- Küver (kişi) 5 TL
- Adana kebap 22 TL
- Kuzu şiş 27 TL
- Ciğer şiş 20 TL
- Kaburga 27 TL
- Mezeler 8-10 TL

Yazarın Tüm Yazıları