Deniz bitti!

Marmara Denizi küçük bir iç deniz olması nedeniyle de kirliliği bir yere kadar kaldırabiliyordu; ama görünen o ki, Marmara Denizi bitmiş…

Haberin Devamı

Poyraz olsun, lodos olsun, rüzgar ve akıntı nedeniyle Marmara’nın çoğu atığı Bandırma Körfezi’ne geliyor ve burada çöküyor.
Müsilaj, yani balıkçıların deniz salyası dedikleri, deniz üstünü kaplayan hatta dibe de çöken yapışkan sümüksü beyaz köpüklü bir madde… Deniz tuzlu da olsa kirliliği artık kaldıramadığı, bu yıl her zamankinden fazla görülmesinden belli oluyor. Müsilaj, deniz sıcaklığının yükselmesi ve artan sıcaklık nedeniyle bakterilerin çoğalması nedeniyle oluşuyor.
Balıkçıların kâbusu olup avlanmayı zorlaştırıyor, deniz canlılarını öldürüyor. Sadece deniz yüzeyinde değil denizin derinliklerinde de oluştuğu ve balık yumurtalarına büyük zarar verdiği bilim insanlarınca belirtiliyor.

*
Marmara Denizi küçük bir iç deniz demiştik.
Ancak Bandırma dâhil Marmara Bölgesi’inde bulunan hemen tüm şehir ve fabrikaların atıklarını arıtmadan denize verildiği bilinen bir gerçek.
Deniz üstünde yaygın bir şekilde bulunan denizanalarını çok gördüm, balık larvaları nedeniyle deniz sathının kırmızıya boyandığını da çok gördüm ama bu balıkçıların salya veya kay-kay dedikleri maddeyi geçen yıla kadar görmediğime göre konu gerçekten ciddi boyutlarda… Belki vardı da çok az olduğu için görmemiş olabilirim.
Özellikle sıcak günlerde lodos esince Erdek’in, Marmara ve Avşa’nın ünlü altınkum sahillerini kaplayan salya nedeniyle denize girmeniz hayal olur. Denize girmek bir tarafa asıl zarar balık larvalarına olacağı için özellikle Marmara Denizi’nde balığın geleceği zaten çeşitli nedenlerle iyi değildi şimdi hiç olmayacak…
Bir başka tehlike de ünlü tatil yöresi Avşa’da görüldü. Avşa’da içme suyunu deniz suyunun arıtılması sonunda elde ediyor. Ancak 4 gün önce ortaya çıkan deniz salyası nedeniyle filtrelerin tıkanmasıyla içme suyu sıkıntısı yaşanmış.
Bandırma gibi tüm kentlerde bulunan sanayi tesislerinin biyolojik arıtma tesislerini mutlaka kurmaları gerekli.
Bandırma’nın Livatya mevkiinde kurulacak biyolojik arıtma tesisinin kurulması için yapılan ÇED toplantısında sunulan raporun kabul edilmesinin üstünden nerdeyse 2 yıl geçti. Tesisin bitmesi halinde Bandırma kirletici ilçelerden sayılmayacak ama tabii başka onlarca kirletici olduğuna göre herhalde yeterli olmayacak.
Sonra işte doğa; denizi nasıl kirlettiğimizi, deniz üstünü kaplayan müsilajı, yani salyayı yüzümüze çarparcasına gösterecek…

Yazarın Tüm Yazıları