Basketbolda dünya kupası elemeleri başlıyor

Bir süreden beri FIBA ile Euroleague yönetimi arasında, hatta yerel federasyonlar ve kulüpler için de, tartışma konusu olan, Basketbol Dünya Kupası Elemeleri bu Cuma günü oynanacak maçlarla başlıyor.

Haberin Devamı

Perşembe ve Cuma günü Euroleague maçları oynanırken, Avrupa Elemeleri; Cuma, Pazar ve Pazartesi günleri oynanacak, milli maçlar nedeniyle bu hafta içi Erkekler FIBA organizasyonlarında ve hafta sonu yerel liglerle maç oynanmayacak.

Dünya Kupası Avrupa Elemeleri B Grubunda yer alan A Milli Basketbol Takımımızın rakipleri: Letonya, Ukrayna, İsveç olacak. Grubu ilk 3 sırada bitiren takımlar, gelecek yıl yapılacak 2.eleme turu gruplarına katılacak. 6şar takımdan oluşacak 2.eleme turu gruplarında da, grubunda ilk 3 sırayı alan takımlar Dünya Kupasına katılmaya hak kazanacak.

Cuma günü 19’da Bursa’da eleme maçlarına başlayacak A Milli Takımımızın ilk rakibi Letonya olacak. Ülkemizde yapılan son Avrupa Şampiyonasında çeyrek final yapan ve turnuvayı şampiyon bitiren Slovenya’ya 6 farkla kaybedip, şampiyonu final turlarında en çok zorlayan ekip olan Letonya’nın NBA’da oynayan süperstarı Porzingis NBA maçları devam ettiği için milli takımımıza karşı formaya giyemeyecek.

Haberin Devamı

Basketbolda dünya kupası elemeleri başlıyor

Pazar günü grubun 2.maçında yine saat 19’da Kiev’de Ukrayna karşısına çıkacak millilerimizin maçlarını NTV Spor canlı yayınlayacak.

2019 yazında Çin’de yapılacak Basketbol Dünya Kupasına ilk defa 32 takım katılacak. Değişiklikler bununla sınırlı değil tabi, en son 2014 İspanya’da 24 takımın katıldığı Dünya Kupasında kullanılan Wild Card sistemi de kaldırıldı. Ev sahibi Çin dışında tüm takımlar elemelerden gelecek. 2 yıllık periyottan 4 yıllık periyoda çıkarılan EuroBasket de artık Dünya Şampiyonası ya da Olimpiyatlar için bir eleme turnuvası olmaktan çıkmış oldu.

Avrupa kıtası için 6 olan kontenjan, yeni sistemle birlikte 12’ye çıktı. (Son Dünya Kupasında Avrupa kıtasının 6 kontenjanı dışında, ev sahibi İspanya ve Wild Card ile gelen Türkiye, Finlandiya ve Yunanistan’ın katılımıyla birlikte, 10 Avrupa ülkesi yer almıştı.) Asya ve Amerika kıtasından 7şer (Avustralya ve Yeni Zelanda da Asya elemelerinde yer alacak), Afrika kıtasından ise 5 takım Dünya Kupasında yer alacak.

Haberin Devamı

Dünya Kupasında ilk 7 sırayı alan takımlar, bir sonraki yıl yapılacak Olimpiyatlara ev sahibi ülke ile katılan 8 takımdan birisi olacaklar, Olimpiyatı düzenleyen ülke Dünya Kupasında ilk 7 sıra içerisinde yer alırsa, çeyrek finale kalan tüm takımlar, Yaz Olimpiyatlarının yolunu tutacak.

2014-2019 arası 5 yıllık süreçten sonra, yeni sistem ve takım sayısıyla yeniden 4 yıllık periyodlara yayılacak olan Basketbol Dünya Kupasında, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100.yılı olması nedeniyle de ayrı bir anlam taşıyan 2023 Dünya Kupasına aday olmuştuk. Geride bıraktığımız hafta, bu adaylıktan vazgeçildiği ve adaylık için harcanacak paranın, basketbolun tabana yayılıp, geliştirilmesine harcanacağı açıklandı. Olayın maddi boyutu hakkında çok fazla yorum yapmasam da, bugüne kadar onlarca benzeri turnuvayı yapmayı başarmış ve bu turnuvayı yapacak tesislere sahip olan Türkiye’nin Cumhuriyetinin 100.yılında böyle prestijli bir turnuvayı yapması çok yerli yerinde olurdu. 100.yılın da avantajıyla büyük ihtimalle oylamada kazanan ülke olurduk.

Haberin Devamı

GÖZTEPENİN UÇAN ADAMLARI ÇEYREK FİNAL AŞKIYLA

Basketbolda dünya kupası elemeleri başlıyor

Yıllar sonra Süper Lige döndükten sonra, lige iyi bir başlangıç yapan Göztepe, bugünlerde Hentbolda da heyecanlı günler yaşıyor. Göztepe, Hentbol Avrupa Challenge Kupası son 16 turunda PAOK ile karşılaşacak. Cuma ve Pazar günü Bornova Spor Salonunda oynayacak karşılaşmaların; bilet fiyatları tek maç için 15-35TL, 2 maç için 20-50TL olarak açıklandı. Göztepe geçen sezon aynı kupanın aynı etabında Hollanda temsilcisi JMS Hurry-Up ile karşılaşmış, 22-20 kazandığı maçın rövanşını 28-25 kaybetmiş ve tek sayıyla kupadan elenmişti.

İzmir dışındaki Göztepe’ye gönül verenler karşılaşmaları S Sport’dan canlı olarak izleyebilecekler. Eskişehir temsilcisi Selkaspor’un da, Süper Ligdeki iç saha maçlarını canlı yayınlayan S Sport’un, hentbol yayınlarını arttırması, 80li yılların sonunda ligde fırtına gibi esen Eskişehir Etispor’dan sonra, Eskişehir’in hentbol ligine yeniden iddaalı bir takım sokması, ligin kalitesinin artması açısından faydalı olacaktır. Ligi yıllardır Beşiktaş’ın domine etmesinden dolayı, rekabetin düştüğü hentbol liginin Göztepe ve Selkaspor gibi iddaalı takımlara ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Ülkemizi yıllardır Şampiyonlar Liginde temsil eden Beşiktaş’ın da bu Pazar günü 19’da Fransa deplasmanında Montpellier ile yapacağı karşılaşmanın da yine D-Smart SporSmart kanalından canlı olarak yayınlanacağını hatırlatalım.

 

Yazarın Tüm Yazıları