Erdem Cürgen

S Sport ne yapacak?

4 Mayıs 2017
Uluslararası bir çok organizasyonun yayın ve pazarlama hakkını elinde bulunduran Saran Medya, bu hakları daha verimli kullanabilmek adına 18 Mart’ta S Sport isminde bir spor kanalı açmıştı.

S Sport 1,5 ayı geride bırakmaya hazırlandığı bugünlerde D-Smart, Digitürk ve Turkcell Tv üzerinden yayınlarına devam ediyor. NBA, İngiltere Premier Ligi gibi organizasyonların yayın haklarını almış olan D-Smart, Digitürk ve Turkcell Tv için bu yayınların kendi platformlarında da yer alan S Sport tarafından yapılması pek sorun olarak gözükmese de, kullanıcı açısından durum pek böyle değil.


S Sport yayın hayatına başlamadan önce, özellikle Cumartesi 17 seansında 2 maç birden izleme şansına sahip olan D-Smart ve Digitürk kullanıcıları artık tek maçla yetinmek zorunda kalıyor. Avrupa’daki Formula 1 hafta sonlarında ise S Sport bu yayınları D-Smart ve Digitürk’ün kendi kanallarında yayınlatıp, İngiltere Premier Lig maçlarına öncelik veriyor, en son geçtiğimiz hafta bunu Rusya GP’sinde yaşamıştık. Pazar günü Rusya GP’sini Digitürk ve D-Smart kendi spor kanallarında yayınlarken S Sport’da İngiltere Premier Ligi maçları vardı, aynı saatte başlayan Everton – Chelsea maçı canlı izlenebilirken, Middlesbrough – Manchester City maçı canlı yayınlanamadı. Aynı saatlerde S Sport’un çıkışıyla beraber Smart Spor 2 kanalının yayınını sonlandıran D-Smart’ın Smart Spor kanalında ise Voleybol Şampiyonlar Liginin 3.lük maçı yayınlanıyordu.


Bu sezon çok heyecanlı bir şampiyonluk yarışının geçmediği İngiltere Premier Liginde, gelecek sezon bu sorun daha da gün yüzüne çıkacak. Bu yayınları izlemek için Türkiye şartlarında belli bir fedakarlık yaparak bu kutuları almış olan kullanıcılar ise S Sport’un ve S Sport’u listesinde bulunduran platformların bir araya gelerek, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmalarını bekliyor.



Yazının Devamını Oku

ZOR SAATLER

27 Nisan 2017
2016 yazında ülkemizde de gösterime giren Finest Hours (Zor Saatler) filminde 1952 yılında yaşanan, sahil güvenlik subayı Bernie Webber ve 1i deneyimsiz, 3 mürettabatının tarihe geçen kurtarma öyküsü anlatılır.

Denizcilik tarihinde bugüne kadar en küçük tekneyle yapılmış, en büyük kurtarma operasyonudur ve 32 denizcinin hayatını kurtarmıştır bu 4 kahraman, pusulalarını kaybetmiş olmalarına rağmen.

Bernie Webber’ı kahraman yapan nedir peki? Kendisinden daha deneyimli denizcilerin asla göze alamayacakları, açık denizdeki devasa dalgaları aşmalarının adeta imkansız olduğu bir tekneyle yola çıkma cesaretini göstermesi. Deneyimli denizciler, böyle bir göreve mecbur kalsalar bile, güvenli limanlarda biraz dolaşarak, açık denize çıkamadıklarını bildiriyorlar ve Bernie’ye de bunu tavsiye ediyorlar ama Bernie işini iyi yapmak isteyen biri. Bernie’nin en büyük avantajı, görev yapacağı suları çok iyi tanıması ve kriz anlarında yaratıcı çözümler bulması; pusulası yokken, şehrin ışıklarını gözleyerek karaya ulaşmak gibi.

Soğuk hava, fırtına bu sahil kasabasının elektriklerinin de kesilmesine neden olmuş, rıhtımda kendisini bekleyen 2 ay sonra eşi olacak hanım efendi ve diğer kasaba sakinleri istasyondan ayrılıp, arabalarıyla rıhtıma gidiyorlar, araçlarının farlarını açarak, Bernie ve arkadaşlarına yol göstermek istiyorlar.

Geçtiğimiz Pazar akşamı Galatasaray – Fenerbahçe maçını seyrederken, iki takıma da birer Bernie’nin gerektiğini düşündüm. Gerekirse kendi hayatını, kariyerini bu kulüpler için harcayacak, bu ligi ve kulüplerini çok iyi tanıyan, taraftarların da arkasında durup, gerekirse yollarına ışık tutacağı, asla ama asla inanmaktan ve desteklemekten vazgeçmeyeceği iki adet Bernie.

Finansal Fair-Play ve Avrupa’dan men cezalarının yanı sıra, Beşiktaş’ın 2 sezon arka arkaya kazandığı şampiyonluk, bu iki güzide kulübümüz için zor günlerin, haftaların, ayların ve belki yılların daha bitmediğini söylüyor. İki kulübün de değil ligi, takımı bile doğru dürüst tanımayan teknik adamlarla bu şartlarda gelebilecekleri nokta budur. Fenerbahçe’nin Advocat ile devam etmeyeceği zaten resmi olarak açıklandı ama mesele burada isimler değil bir karakter, bir prototiptir. Aykut Kocaman’ın 3 Temmuz sürecinde yaptıklarını, başardıklarını; Galatasaray’ın Fatih Terim ile Ali Sami Yen’de 4-0’lık Fenerbahçe hezimetiyle başlayıp, UEFA Kupası şampiyonluğuyla taçlanan süreçleri gözden geçirirsek, fiyat – performans grafiğinde varlık gösteremeyen, astronomik maaşlarına rağmen yedek kulübesine esir olan futbolcularla; bırakın yerli yetenekleri parlatmayı, Avrupa’da yıldız oyuncu seviyesinde buraya gelmiş oyunculardan faydalanamayan teknik direktörlerle, bu dalgalı denizleri aşma imkanı yoktur.

O KUPAYA BURAYA GELDİ, ŞİMDİ FİNAL ZAMANI

Yazının Devamını Oku

O kupa buraya gelecek

20 Nisan 2017
Avrupa’da kulüp bazında, Kadınlar Voleybolunun zirvesi CEV Şampiyonlar Liginde Final Four maçları 22-23 Nisan’da İtalya’nın Treviso kentinde yapılacak. Final Four geçen yıl da İtalya’da yapılmış ve şampiyonluğu İtalyan Pomi takımı almıştı.

Geleneksel olarak çeyrek final ve yarı finalde 2 Türk takımını birbiriyle oynatma durumu devam ediyor ve yıllardır kadın voleybolunu domine eden 3 takımımızdan Vakıfbank, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe’den birisi çeyrek, bir diğeri yarı finalde kupaya veda ediyor ama finale de bir takımla gitmeyi neredeyse garantilemiş oluyoruz.


Bu yıl Final Four’da Vakıfbank ve Eczacıbaşı bizi temsil edecekler, tuhaftır ki iki ekip de Sultanlar Liginde Galatasaray ve Fenerbahçe’ye yarı finalde elenerek finali görememişlerdi, bu noktada voleybol liglerinin play-off statüsüyle ilgili daha önce yazdıklarımız ve yazacaklarımız hala var ama şimdi kupayı 1 yıl aradan sonra tekrar ülkemize getirme zamanı …


Cumartesi 17’de iki temsilcimiz karşılaşırken, 20’de ev sahibi Imoco Volley, Dinamo Moskova ile karşılaşacak, burada 5 sete uzayacak saat 22 gibi bitecek zorlu bir yarı final maçı, dinlenme olmadan hemen ertesi gün 18’deki final maçı için, finale çıkacak takımımızı daha avantajlı bir noktaya getirecektir. Benim inancım öyle ya da böyle o kupa buraya gelecek.


Bu güzel heyecanı yaşamak isteyen D-Smart aboneleri, hafta sonu Smart Spor’dan maçları canlı olarak izleyebilirler.

Yazının Devamını Oku

Heyecan hız kesmiyor

13 Nisan 2017
Avrupa Kadın Basketbolunda sezonun final günlerine kavuştuk. Türk takımları için de başarılı sayabileceğimiz bir sezonun sonunda; Avrupa’nın 2 numaralı kupası olan Euro Cup’un yarı finalindeki 4 takımın da ülkemizden olması ilk defa başımıza gelen bir güzellikti.

Kayseri temsilcisi Abdullah Gül Üniversitesi ile KKTC asıllı İstanbul temsilcisi Yakın Doğu Üniversitesi BGD takımları finalist ekiplerimiz olmuştu.

İki Türk takımı arasındaki final maçlarından ilkini hiç bir Türk kanalı yayınlamaya tenezzül etmediğinden dolayı FIBA’nın Youtube Official sitesinden İngilizce olarak seyrettik. Neyse ki Saran Medya’nın S Sport’u rövanş maçını yayınlayarak, resmi uluslararası turnuvalarda şampiyonluk kazanan ilk KKTC takımı olan Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu tarihi başarısını ekranlara taşımış oldu. (Turnuvaya Türkiye adına katılsa da, Yakın Doğu Üniversitesi KKTC takımı; futboldaki Swansea City’nin Galler takımı olup, Galler yerine İngiltere Liginde oynaması gibi)

Avrupa’nın en büyük kupasının şampiyonu da bu hafta sonu Rusya’nın Ekaterinburg kentinde yapılacak Final-Four maçları sonunda belirlenecek.

Üst üste 6.defa Final Four’a katılacak Fenerbahçe iki defa final  görmesine karşın henüz kupaya ulaşamadı. İlk maçı turnuvanın favorisi ve ev sahibi UMMC’ye karşı oynamak dezavantaj gibi görünse de, daha önce bu turnuvayı kazanabilen tek Türk takımı bu kentte, üstelik yarı finalde UMMC’yi finalde de Fenerbahçe’yi yenerek zafere ulaşan Galatasaray olmuştu.

Fenerbahçe’nin Final Four’dan yaklaşık 10 gün önce ligde kaybedilen Galatasaray maçından sonra, coach değişikliğine gitmesi büyük şaşkınlık yarattı. 2.George Dikeoulakos dönemi 2 sezon kadar sürdü. Dikeoulakos ilk 3 sezonluk dönemde de Fenerbahçe ile lig şampiyonlukları yaşamasına rağmen, Euroleague şampiyonluğuna ulaşamamıştı.

Dikeoulakos’un görevden ayrılmasından sonra Ekin Baş ve Fırat Okul isimleri konuşulmuş, İstanbul Üniversitesi’nin coachu Fırat Okul göreve getirilmişti. Benzeri bir durum 2 sezon önce Winnicki’li Fenerbahçe’nin Abdullah Gül Üniversitesi karşısında, play-off yarı final serisinde 2-0 geriye düşmesinden sonra gönderilmesiyle ortaya çıkmış, göreve gelen Erman Okerman, takımın başında sadece bir maç kalmış o maçı da AGÜ’ye karşı kaybetmişti.

Erman Okerman’ın bu sezon 2-2.5 ay önce göreve geldiğinde küme düşmesine kesin gözüyle bakılan Canik Belediye takımı ile yaşadığı mucizevi 8de 5’lik serinin ve takımı ligde tutmasının da Erman Okerman’ın gelecekte adından söz ettirecek bir hocaya evrilmesinin ilk işareti olduğunu düşünüyorum. Kaderin bir cilvesi olarak Fırat Okul’un İstanbul Üniversitesi’nin başında son maçına, Erman Okerman’ın Canik Belediyesi takımına karşı sahasında çıktığını ve farklı bir mağlubiyet aldığını da buraya ekleyebiliriz.

Yazının Devamını Oku

Şifresiz futbol keyfi sona mı eriyor?

6 Nisan 2017
7 Bölge 16 Şehir’den 18 takımın mücadele ettiği TFF 1.Ligde son 8 haftaya girerken, gerek Süper Lig’e yükselme ve play-off, gerek düşme bölgesinde birbirine son derece yakın puandaki takımların heyecanlı maçlarını izliyoruz.

Yeni Malatyaspor, İrfan Buz önderliğinde Süper Lig’e çok yakın görünüyor. 2.sıra ise Sivasspor, Eskişehirspor ya da Göztepe’nin olacak gibi, ligdeki son 9 takımın 9 puanlık bir aralığa sıkıştığı düşme potası ise neredeyse sırat köprüsüne dönüşmüş durumda.


Bu büyük heyecanı, her hafta TRT ekranlarında canlı yayınla takip ederken, akıllara geçtiğimiz aylarda yapılan yeni ihale geliyor; hatırlayanlarınız olacaktır Katar’lı Bein Sports ihalede Süper Lig özetleri ve TFF 1.Lig canlı yayınlarının da dahil olduğu tüm paketleri almıştı.


Eğer TRT ile Bein Sports sürpriz bir anlaşmaya imza atmazlarsa, gelecek sezondan itibaren TFF 1.Lig’i  de şifreli olarak izlemeye başlayacağız. Sezon başında 8 haftanın yayınlanamadığını, daha sonrasında TRT’nin biraz da baskılara boyun eğerek yayınlamak zorunda kaldığı TFF 1.Lig, hafta sonları evlerinde futbol keyfi yaşamak isteyen, ülkenin her bölgesinden futbolseverler için çok değerli, bu maçların da şifreli yayınlanmasıyla beraber, Türkiye Kupası ve Süper Kupa gibi çok da ilgi çekmeyen organizasyonlar dışında, yurt içi organizasyonları şifresiz seyretme imkanımız olmayacak.



Yazının Devamını Oku

Euroleague, NCAA, voleybol, ŞL... Keyif başlıyor

30 Mart 2017
Tüm spor dallarında önümüzdeki hafta kaçırmamanız gereken maçları ve diğer etkinlikleri her perşembe bu köşeden paylaşacağım. Televizyonda, internette, statta, salonda izleyebileceğiniz bir maç mı var? Lütfen siz de bana yazın, rehberimizi hep beraber oluşturalım ve hafta boyunca güncel tutalım. Bir email göndermeniz yeterli: erdemcurgen@gmail.com

Nisan ve Mayıs ayları; neredeyse tüm spor dallarında, play-off, lig çıkma, ligde kalma, Avrupa Kupalarında finallere sahne olan dönem; keçi boynuzu tadında yavan geçen sonbahar ve kış aylarından sonra, bal tadını alacağımız ilkbahar ayları nihayet geldi. 

NCAA'DE MART ÇILGINLIĞINDAN FINAL FOUR'A

Keyif yapmaya şimdiden başladık, NCAA March Madness yine çok iyi maçları, çok yoğun bir takvime sığdırarak bize basketbol adına güzel günler yaşattı.

Normal sezonda maçları canlı izleyebildiğimiz Tivibuspor ve Fox Sport’un March Madness’da doğru dürüst maç yayınlamamasına anlam veremedik, umarım Final Four’daki tüm maçları, internet üzerindeki linklerden değil de, televizyonumuzdan HD kalitesinde seyretme şansımız olur.

NCAA Final 4’u hemen ayın başında Phoenix’te yapılacak. Son şampiyon Villanova’nın erken vedasından sonra, tacın yeni sahibi kim olacak büyük merak konusu.

Geçen sene favorisi olduğu finali çok dramatik bir şekilde kaybeden North Carolina benim favorim olsa da, Gonzaga için de ilk şampiyonluk hiç uzak gözükmüyor.

Yıllarca Kuzey’in izinde kalan, adeta ayaklarının altında sürünen Güney’in yani South Carolina’nın sürpiz final four’u ve göstereceği performans merak uyandırırken, 4lüyü tamamlayan son takım Oregon oldu.

Final Four’u görememesine rağmen son 8’e kadar sürpriz bir şekilde ulaşan Xavier bu yılın dikkat çeken ekiplerindendi.

Yazının Devamını Oku