Piyasa fiyatları içinde olmayan riskler

Haberin Devamı

Pİyasaların son günlerde rahatladığını söylemek mümkün. Kısa süreli iniş çıkış olsa da özellikle küresel gelişmelerin Türkiye’nin yararına olduğu kanısı hakim.
Son olarak Çin ekonomisindeki yaşanan sıkıntının tüm dünyayı etkilemeye başladığını hatırlatan bankacılar, bununla birlikte emtia fiyatlarında yaşanan büyük düşüşün Türkiye’nin işine yaradığını söylüyorlar. 50 dolara inen dünya petrol fiyatlarının, içeride enflayon açısından olumlu olacağının altını çiziyorlar.
Yunanistan ve Çin’deki gelişmelerin FED’in faiz artırımının gecikeceği beklentisini arttırdığını kaydeden bir bankacı, “Yani küresel finans piyasaları Türkiye açısından son günlerde umut veren bir tablo sunuyor” dedi.
Yunanistan krizinin bu hafta sonunda netleşmeye başlayacağını hatırlatan bankacılar, ancak bu sorun giderilse bile yeni krizlerin eksik olmadığını söylüyorlar. Yunanistan’ın artık euro’dan çıkışının bile açıkça konuşulmaya başladığını hatırlatan bankacılar, dolayısıyla piyasayı etkileme gücünün de, neredeyse her türlü ihtimal fiyatlandığı için, azaldığı görüşündeler.
Tüm bu gelişmelerle birlikte ABD FED’in faiz artışına başlamayı 2016 yılına sarkıtacağı yolundaki beklentilerin arttığını kaydeden bankacılar, özellikle bu beklentinin piyasaları rahatlattığı görüşündeler.
Piyasaların içeriye ilişkin beklentilerde ise hala olumlu senaryoyu fiyatlamaya devam ettiği görülüyor. Olumlu senaryodan kastın AKP-CHP koalisyonunun kurulması olduğu açık. Piyasa oyuncuları son dönemde yeniden seçimin gündeme gelip fazlaca konuşulmasına rağmen, hala bir koalisyon kurulacağı umudunun korunduğunu söylüyorlar. MHP’nin son tavırlarından sonra koalisyonun AKP-CHP olma umudunun arttığı, çözüm sürecini bitirecek AKP-MHP koalisyonunun ise geri plana düştüğünü gözledik. Bu ihtimalin piyasanın istediği bir çözüm olduğunu kaydeden bir bankacı, “Yeniden seçim fiyatlanmış değil, hala bir koalisyon, büyük ihtimalle AKP-CHP koalisyonu konusundaki umut fiyatların içinde” dedi.
Aynı bankacı, mevcut koşullar korunup bu koalisyonun kurulması halinde, faiz ve bonoda önemli bir hareket olmayacağını ama hisse senedi fiyatlarının yükseleceği tahminini de belirtti.

Haberin Devamı


MOODY’S KORKUSU

Haberin Devamı


Piyasa oyuncuları bir koalisyonun kurulamayıp, Kasım’da yeniden bir seçim yapılması senaryosu devreye girerse piyasaların bozulacağını tahmin ediyorlar. Bunun tüm uluslararası gelişmeler karşısında Türkiye piyasalarını iyice kırılgan hale getireceğini kaydeden bir bankacı, “Özellikle de Ağustos ayının 7’si gibi bekledikleri Moody’s’in yeni notunun kritik hale geleceğini” söyledi.
Moody’s’in görünüm indirimine gittiğini hatırlatan bankacı, Ağustos ayının 7’si gibi bir açıklama beklendiğini hatırlattı. Eğer bu tarih geldiğinde Koalisyonun kurulamayacağı netleşirse Moody’s’in not indiriminin gündeme gelebileceğini de söyledi. Not indiriminin piyasalara büyük darbe vuracağını kaydeden bankacı, “Ancak piyasadaki şu andaki beklenti Moody’s ya açıklamayı erteler ya da ratingi aynen korur şeklinde. Piyasada Moody’s riski fiyatlanmadı” dedi.
Hükümetin ABD ile anlaşma aşamasında olduğunu, yakında Suriye’ye ortak harekatın başlayabileceğini belirtip, bu takdirde piyasaların nasıl etkileneceğini sorduğumda ise aynı bankacı, “Bunların hiç biri fiyatlanmış değil, piyasa şu anda sadece olumlu yönleri fiyatlamış durumda” şeklinde konuştu.
Piyasa bu ruh hali içinde ama daha dün UBS ve Merrill Lynch’den Türkiye’ye ilişkin olumsuz beklentiler içeren raporlar yayımlandı. Bakalım ne olacak?

Yazarın Tüm Yazıları