‘Bio Gençler’den iyi haberler var

TÜRKİYE Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından organize edilen BIO Startup programı kapsamında uluslararası başarılar gelmeye başladı.

Haberin Devamı

Bioteknoloji alanında startup şirketlerinin başarı haberleri gelirken, bunlara, çoğu genç girişimci ve bilim adamı şirketleri olduğu için, “Bio Gençler” demek daha doğru olacak diye düşünüyorum.Ülkenin içinden geçtiği bu karmaşa ve tedirginlikle dolu, eğitim, bilimsel düşünce ve ekonomik başarıları konuşamaz olduğumuz günlerde, “Bio Gençler” tanımı umarım ileriye dönük biraz umutlanmamız için de bahane olur.

 

TEPAV’ın Viveka ile işbirliği içinde, MSD’nin ciddi katkılarıyla, bu yıl başlattığı program kapsamında finale kalan startup’ların sunumlarını izleyip, değerlendirmelerini dinledikçe, şahsen umutlanmıştım. Birincilik alan startup’ların haziranda San Fransicco’da yapılan BİO 2016 kapsamındaki temaslarını izleyip, gençlerin hayat görüşleri ve yaptıklarını öğrendikçe de umudum arttı.İşte bu program kapsamında gelen uluslararası başarı haberleri, doğru bir programın meyvelerinin alınması, beni heyecanlandırıyor. Fikir aşamasında birinci seçilen girişim RF-SENS, BIO 2016 süresince yatırımcılar ve inkübasyon merkezleri ile görüşme şansı yakalayan girişimlerden biri olmuştu.

 

Haberin Devamı

‘Bio Gençler’den iyi haberler var

 

Bu girişimin,  ABD’nin en kapsamlı hızlandırıcı programı ve en başarılı tematik kuluçka merkezi olan IndieBio ile başladığı yatırımcı görüşmelerinde son aşamaya geldiğini öğrendim. RF-SENS son aşamayı da başarı ile tamamladığı takdirde, San Francisco’da 6 aylık hızlandırıcı programına katılma fırsatı yakalarken aynı zamanda 250 bin dolarlık bir yatırım ile IndieBio tarafından fonlanacak.

 

PROGRAM GENİŞLEYEREK SÜRMELİ

 

RF-SENS anında ve yerinde, ucuz maliyetli ve güvenilir, kolay kullanıma sahip tek kullanımlık biyoçipler tasarlıyor. Bu biyoçipler sayesinde bakterilerin varlığı ve çeşidi, inkübasyon işlemi olmadan, radyo-frekanslı dalgalar ve immünoassay gibi yöntemlerle dakikalar içerisinde algılanabiliyor. Uluslararası patent başvurusu yapılan teknolojinin, ilk olarak sudaki bakterileri dakikalar içerisinde hassas ve seçici tespit edebilen ColiSense ile ürüne dönüşmesi planlanıyor.Laboratuvara gerek duyulmadan, analizin herkes tarafından yapılması avantaj oluşturuyor.Gelinen aşamadan da başarıyla geçilirse, TEPAV startup programı sayesinde uluslararası alanda istenen noktaya ulaşıldığını söyleyebileceğiz.Bu örneklerin mutlaka çoğalması gerekiyor. Bunun için de TEPAV’ın başlattığı programa desteğin artırılmasının, daha fazla genç bilim adamının projelerini geliştirip uluslararası başarıya gitmelerini sağlayacağı görülmeli. BİO 2016’da yaşadığımız: bu programın yerli-yabancı ilaç şirketlerinin çekişme alanı haline getirilmesi çabası, ancak Türkiye’nin genç girişimcilerinin önünün kapanmasına neden olur. Zaten birkaç genç fırsat bulabiliyor, onlar da bulamaz...Umarız bu nedenle platformda gereksiz tartışmalar açanlar,  geçen yıl söz verdikleri gibi; bu programa maddi-manevi destek sağlarlar.

 

Haberin Devamı

BAYRAM KUTLAMASI

 

Elbette bu gençlerimizin başarılarıyla mutlu oluyoruz ama bayram bahanesiyle birkaç söz etmek istiyorum: Bu gençlerin çatışmasızlığa, özgür düşünmeye, kısıtlanmamaya, nitelikli ve bilimsel eğitime, eşit yarışma koşullarına, yaratıcılıklarını geliştirecekleri iklime ihtiyaçları var. Tek tipçilik, bağnazlık ve  yasakçılık, yaratıcı gençlerimizin de ülkenin de önünü tıkar, bu gerçeğin biran önce ülkeyi yönetenlerce görülmesi gerekiyor.Herkese sevgi ve hoşgörü dolu bayram günleri dilerim...  

Yazarın Tüm Yazıları