Facebook insanlar üzerinde deneyler yapıyor mu

Araştırma raporları gösteriyor ki ülkemizde her 100 kullanıcıdan 34’ü siber saldırılara maruz kalıyor. Bu kullanıcıların büyük bir kısmı, saldırıya uğradığının ve hatta bilgilerinin ele geçirildiğinin farkında değil. Siz de onlardan biri olabilirsiniz. Hiç tanımadığınız veya sizi tanıyan birileri bilgisayarınızı düzenli olarak gözetliyor, yazışmalarınızı okuyor, kayıtlı verilerinizi inceliyor, internette yaptığınız her şeyi adım adıyor olabilir. Veri kayıpları da bu tehlikelerden biri. Bilgisayarınız saldırıya uğradığında verileriniz artık kullanılamaz hale gelebilir. Bu paranoyanın önüne geçmenin yolu, belli başlı güvenlik tedbirlerini almaktan geçiyor. İnternette daha güvenli bir yaşam için bu adımları atarak işe başlayabilirsiniz:

Haberin Devamı

İnternet güvenliği için 8 önemli kural

1- Güçlü şifreler kullanın

Çok sayıda insan “123456” gibi, çocuklarının ismi veya arabalarının plakası gibi çok basit şifreler kullanmakta. İyi şifreler tahmin edilemez olmalı ve gerçek kelimelere benzememelidir.

2- Düzenli yedekleme yapın

Önemli dosyalarınızın yedeğini alın. İndirdiğiniz yazılım ve içerikler genelde sigorta kapsamında değildir ve muhtemelen bebeğinizin ilk adımlarının videosu sizin için değeri biçilemez ve yeri doldurulamaz bir şeydir.

3- Paylaşmadan önce düşünün

Paylaşacağınız bilgi bir suçlu için kullanışlı bir bilgi olabilir mi? Gerçekten bu bilgiyi internette yayımlamanız gerekiyor mu? Özellikle sosyal ağlar, kimlik hırsızlarının hayatlarını kolaylaştırdığı için hedef hâline geliyorlar. Sosyal medyada paylaşımda bulunmakla kendi özel yaşamınızı gözler önüne sermek arasında aslında kalın bir çizgi var.

Haberin Devamı

4- Her okuduğunuza inanmayın

Bir mesaj bankadan gönderildiğini söylüyor diye gerçekten de bankadan yollandığına inanmayın. Elektronik mesajlar konusunda şüpheci olun; özellikle e-postalardan, sohbet mesajlarından ve yeni yazılımları indirmenizi önerenlerden.

5- Korumasız kalmayın

İnternete bağlı bir bilgisayarı güvenlik yazılımı olmadan kullanmak deliliktir, özellikle de iyi güvenlik paketlerinin çok makul fiyatlarda olduğunu düşünürsek. Ayrıca Windows’u da güncel tutmayı unutmayın.

6- Tek bir şifre kullanmayın

Kullandığınız her web sitesi veya servis için ayrı bir şifre belirleyin. Aksi hâlde eğer bir site kullanıcılarının şifrelerini koruma konusunda başarısız oldursa, kötü amaçlı kişiler tüm hesaplarınızın şifrelerine sahip olacaklardır.

7- Düşünmeden tıklamayın

Eğer bir şey doğru olamayacak kadar güzel görünüyorsa muhtemelen doğru değildir, garip görünüyorsa muhtemelen gariptir. İsteğiniz dışında gönderilen e-posta eklerini açmayın veya emin olmadığınız yazılımları indirmeyin.

8- İnternetten tanıştığınız insanlara peşinen güvenmeyin

Kendini olduğundan çok farklı gösterip başkasının bilgilerini ve fotoğraflarını kullanarak internette insanları kandıran kötü niyetli kişilerin varlığı malum. Fakat yine de hala duygusal ve maddi zararlar gören insanların hikayelerini duyuyoruz. İnternette tanıştığınız herkes için şüpheci olun. Karşınızdaki kişinin sözlerinin doğruluğundan şüphe duyuyorsanız büyük ihtimalle yalan söylüyordur. Bir süre sonra sizden para veya başka şeyler isteyebilir. Kendinizin olduğu kadar yakınlarınızın ve çocukların bu konuda dikkatli olması için tedbirleri alın.

Yazarın Tüm Yazıları