Paylaş
ADASO’nun başarıyla sürdürdüğü Erasmus+ Mesleki Eğitim Akreditasyonu kapsamında; İspanya, Almanya, Romanya, Fransa ve Portekiz’de teorik ve pratik staj faaliyetlerine katılan 109 meslek lisesi öğrencisi ile refakatçi öğretmenler oda meclisinin konuğu oldu.
5 ÜLKEDE 18 HAREKETLİLİK VE 10 FARKLI MESLEK DALI
Proje kapsamında Tekstil, Makine Bakım-CNC, Metal, Mobilya ve İç Mekan Tasarımı, Elektrik-Elektronik, Otomasyon, Bilişim ve Motorlu Araçlar gibi sanayinin can damarı olan 10 farklı meslek dalında eğitim gören 109 öğrenci; 14 alan öğretmeninin işbaşı gözlem faaliyeti ve 21 refakatçi öğretmenin eşliğinde 5 Avrupa ülkesinde toplam 18 hareketlilik faaliyetini başarıyla tamamladı. Hazırlanan istatistiklere göre öğrencilerin 52'si İspanya, 27'si Almanya, 11'i Portekiz, 11'i Romanya ve 8'i Fransa'da staj yapma imkanı buldu.

GENÇLERE YAPILAN YATIRIM ÇOK ÖNEMLİ
Günümüzde ülkelerin rekabet gücü yalnızca sahip oldukları doğal kaynaklarla ya da sanayi altyapılarıyla ölçülmüyor. Asıl farkı yaratan unsur, değişen dünyaya uyum sağlayabilen, yabancı dil bilen, farklı kültürlerle çalışabilen ve mesleki yeterlilikleri uluslararası standartlarda gelişmiş insan kaynağıdır. Bu nedenle gençlere yapılan her yatırım, aslında ülkenin geleceğine yapılan bir yatırımdır. Adana Sanayi Odası’nın (ADASO) Erasmus+ programları kapsamında yürüttüğü çalışmalar da tam olarak bu anlayışın somut bir örneğini oluşturuyor. Son dönemde gerçekleştirilen projeler sayesinde 109 öğrenci Avrupa’nın farklı ülkelerinde eğitim ve staj faaliyetlerine katılarak yalnızca mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmekle kalmadı, aynı zamanda hayat boyu unutamayacakları uluslararası bir deneyim kazandı. Bu başarı rakamsal bir veri olmanın çok ötesinde anlam taşıyor. Çünkü Avrupa’ya giden her öğrenci, farklı üretim modellerini yerinde gözlemleme, yeni teknolojileri tanıma, yabancı dil pratiği yapma ve küresel iş kültürünü deneyimleme fırsatı buldu. Gençler, kendi meslek alanlarında Avrupa standartlarını görürken aynı zamanda özgüvenlerini artırdı, ufuklarını genişletti ve kariyer hedeflerini daha net şekillendirdi.

KIVANÇ: GENÇLER SİZLER YARINLARIMIZSINIZ
Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, mesleki eğitimin Adana ve Türkiye ekonomisi için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Konuşmasında gençlerin sanayinin dönüşümündeki rolüne ayrı bir paragraf açan Başkan Kıvanç, öğrencilere vizyoner hedefler göstererek konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Sevgili Gençler, sizler sadece birer öğrenci değilsiniz; bu ülkenin, bölgemizin ve Adana sanayisinin yarınları, geleceğisiniz. Avrupa’da; İspanya’da, Almanya’da, Portekiz’de, Romanya’da ve Fransa’da dünyanın en ileri üretim teknolojilerini yerinde gördünüz, staj yaptınız ve uluslararası bir vizyon kazandınız. Bizim sanayiciler olarak sizlerden en büyük beklentimiz, orada elde ettiğiniz vizyonu, iş disiplinini ve teknolojik birikimi kendi topraklarımıza, kendi fabrikalarımıza aktarmanızdır. Küresel ekonominin yeniden şekillendiği, sürdürülebilirlik, otomasyon ve yapay zekanın üretimin merkezine oturduğu bu dönemde, sizlerin nitelikli iş gücü olarak sanayimize katılması bizim en büyük gücümüz ve sermayemiz olacaktır."
Programın detayları hakkında bilgi veren ADASO Mesleki Gelişim ve Belgelendirme Birimi Direktörü Çiğdem Yüzgeç ise öğrencilerin yurt dışı işbaşı öğrenme süreçlerinde gösterdikleri başarıya değindi. Yüzgeç, şunları kaydetti; "Öğrenci seçim kriterlerimizde mesleki eğitimin kalitesini artırmayı misyon edindik. Öğrencilerimizin sadece akademik değil; disiplin sicillerinin temiz olmasına, ahlaki değerlerine ve dil becerilerine büyük önem verdik. Bu proje sayesinde okullarımızda yabancı dil öğrenme konusunda adeta bir yarış başladı. Almanya Nürnberg dışındaki tüm paydaşlarımızın yabancı olmasına rağmen, Portekiz ve İspanya'daki 'Adana Sanayi Odası'nın öğrencileri disiplini ve yeteneğiyle fark yaratıyor' övgüsünü duymak bizler için gurur verici oldu. "

ULUSLARARASI DENEYİM ARTIK ZORUNLU HALE GELDİ
ADASO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’ın da sıklıkla vurguladığı gibi, sanayinin sürdürülebilir büyümesi nitelikli insan kaynağıyla mümkündür. Kıvanç, mesleki eğitimin güçlendirilmesinin Türkiye’nin üretim kapasitesi ve ihracat hedefleri açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade ederken, gençlerin uluslararası deneyimlerle donatılmasının artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğine dikkat çekiyor.
Bugün Avrupa’da staj yapan bir öğrenci, yarın Adana’daki bir işletmede verimlilik artışına katkı sağlayacak yeni fikirlerin taşıyıcısı olabilir. Farklı ülkelerde edindiği bilgi ve tecrübeyi çalışma hayatına yansıtarak işletmelerin rekabet gücünü artırabilir. Bu nedenle Erasmus+ hareketlilikleri yalnızca bireysel gelişim programları değil, aynı zamanda bölgesel kalkınmanın ve ekonomik dönüşümün önemli araçlarıdır.
Erasmus+ programları gençlere sadece teknik bilgi kazandırmıyor; problem çözme, takım çalışması, iletişim kurma ve farklı kültürlerle iş birliği yapma gibi günümüz iş dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu yetkinlikleri de geliştiriyor. Avrupa’ya giden öğrenciler, kendilerini uluslararası bir ortamda ifade etme fırsatı bulurken, Türkiye’yi ve Adana’yı temsil etmenin sorumluluğunu da taşıyor.
BÜYÜK BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ
109 öğrencinin Avrupa’da kazandığı deneyim, aslında yüzlerce aileyi, onlarca okulu ve bölgenin geleceğini etkileyen büyük bir başarı hikâyesidir. Bu hikâye, gençlere fırsat verildiğinde neler başarabileceklerinin de güçlü bir göstergesidir. Bugün Avrupa’dan dönen her öğrenci, yalnızca valizinde yeni anılar değil; yeni bilgiler, yeni bakış açıları ve geleceğe dair daha büyük hayaller taşıyor. İşte Erasmus+ projelerinin en değerli çıktısı da budur: Gençlere dünyayı tanıma fırsatı sunarken, onları geleceğin üretken, donanımlı ve vizyon sahibi bireyleri olarak yetiştirmek. ADASO’nun ortaya koyduğu bu yaklaşım, sadece bugünün öğrencilerine değil, yarının Türkiye’sine yapılan stratejik bir yatırım olarak değerlendirilmelidir.
“109 öğrenciye Avrupa kapısı açıldı” sloganıyla öne çıkan proje, gençlerin uluslararası arenada rekabet edebilen, donanımlı ve vizyon sahibi bireyler olarak yetişmesine katkı sağlayan başarılı bir eğitim hamlesi olarak dikkat çekiyor. Program, projeye katılan her okuldan birer öğrencinin ve okul müdürlerinin deneyimlerini paylaştığı sunumların ardından, öğrencilerin ADASO Meclis Başkanı İsrafil Uçurum ve Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç’a teşekkür çiçekleri takdim etmesiyle son buldu.
Paylaş