İstikbal ihalelerde

Yolsuzluk yaptığı ve rüşvet aldığı iddialarıyla tutuklanan daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Osman Yıldırım’ın ardından Ekim 2015’te THK Genel Başkanlığına seçilen Kürşat Atılgan’ın göreve geldiği günden bu yana imzaladığı satış kararları dikkat çekici boyutlara ulaştı.

Haberin Devamı

Böyle giderse Türk Hava Kurumu’nun belki de kapısına kilit vurma noktasına vardıracak süreci kısaca hatırlayalım. 

THK, Osman Yıldırım’ın gözaltına alınmasının ardından yaklaşık 800 milyon lira borçla karşı karşıya kaldı. Yıldırım’dan boşalan koltuğa yeni başkan seçmek için Aralık 2014’te genel kurul yapıldı ve Vacit Öktem Türk Hava Kurumu’nun yeni başkanı oldu. Yaklaşık sekiz aylık sürecin ardından Vacit Öktem, başkanlıktan istifa etti. Öktem, istifa gerekçesini ise şu sözlerle açıklamıştı:

AĞIR BORÇ YÜKÜ

“Benim bu yapı ile çalışmam mümkün değil. Bana karşı cephe aldılar. Bu kumpasların altında kalkacak biri değilim. Ben düz bir insanım. Düzgün yaşamaya gayret ettim. Kurumun daha fazla zarar görmemesi için böyle bir karar aldım. Eski başkanın icraatları nedeni ile kurum ağır bir borç yükü altında konulmuş. 800 milyon liralık borca karşılık kurumun tüm gelirleri bankalara temlik edilmiş.” Öktem’in istifasının ardından Eylül 2015’te yapılan genel kurulda Kürşat Atılgan ve Mustafa San yarışmış, her iki aday da 252’şer oy alınca seçimler bir ay sonra yenilenmişti. Ekim ayındaki seçimde Kürşat Atılgan, başkan seçilerek göreve başladı.

Haberin Devamı

İstikbal ihalelerde

44 ADET TAŞINMAZ SATIŞA ÇIKARILDI

Bu süreçte aylarca maaş alamayan THK personelinin bir kısmı kurumdan ayrılırken, Atılgan’ın göreve başlamasının ardından THK’daki taşınmaz satış süreci de Kasım ayıyla birlikte başlamış oldu.
2015 Kasım ayından bu yılın Mart ayı başına kadar, yönetim kurulu toplantılarında alınan kararlarla içinde işhanları, bürolar, daireler ve tarlalar olan 44 adet çeşit taşınmaz satışa çıkarıldı. Bunların büyük bir kısmı satılırken, bir kısmına da satılmak üzere bankalar tarafından el konuldu.

NİSAN’DA 12 ADET TAŞINMAZ SATILACAK

Taşınmaz satışına devam eden Türk Hava Kurumu, Mart ayı içerisinde Ankara’da 3 adet mesken nitelikli taşınmazını satışa çıkartırken, önümüzdeki hafta da Eskişehir, Mersin, Denizli, Kırıkkale ve Niğde olmak üzere beş ilde toplam 11 adet mesken nitelikli taşınmazını satışa çıkartacak. İhalesi düzenlenecek taşınmazlar arasında İstanbul’da da bir adet büro nitelikli bir taşınmaz bulunuyor.

Haberin Devamı

İstikbal ihalelerde

ESKİ BAŞKAN VACİT ÖKTEM: DOĞRU DEĞİL AMA BAŞKA ÇARE DE KALMAMIŞ OLABİLİR

Türk Hava Kurumu’nun aralarında hayırseverlerin de bağışlarının bulunduğu bu kadar taşınmazı satışa çıkartmasını ve bu satışların devam ediyor olmasını, Osman Yıldırım’dan görevi devralan, sekiz ay sonra da istifa eden eski Başkan Vacit Öktem’e sordum. Öktem, şunları söyledi: “Taşınmazların satşı en son düşünülmeli ancak yeni yönetimin başka çaresinin kalmadığına inanıyorum. Ben ilk göreve geldiğimde 826 milyon TL civarında bir borçla karşılaştım. Kredilerin büyük bölümü de döviz üzerinden alınmıştı. Bu borçların ödenmesi kolay değil. Devletin Türk Hava Kurumu’na bir kaynak sağlaması gerekiyor. O dönem Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Bülent Arınç’la görüşmüştüm. Beni dinlediler ancak bir ilerleme sağlanamadı. Bir ışık göremeyince de istifa ettim.”

Haberin Devamı

GAYRİMENKUL SATIŞI KURUMUN KAPISINA KİLİT VURMAKTIR

Vacit Öktem’in de dediği gibi yeni yönetimin, Osman Yıldırım döneminden kalan borçlar nedeniyle başka çaresi kalmamış olabilir ancak, Atılgan’ın seçim öncesinde THK Genel Kurul üyelerine vermiş olduğu taahütler arasında kullandığı bir ifadeyi hatırlatmakta da fayda var. Şöyle demişti Atılgan, seçim öncesinde: “İçinde bulunduğumuz mali sıkıntıların çözümü, gayrimenkullerimizin satışıyla elde edilen gelirle ödenemez. Bu yolu benimsemek, kısa bir süre sonra kurumun kapısına kilit vurmakla eşdeğerdir.”

İstikbal ihalelerde

THK, dün de Samsun’da bir işhanını satışa çıkarttı.

İstikbal ihalelerde


THK’nın satışa sundukları arasında şu anda 11 adet M-18 Droamader model uçak da bulunuyor. 1985 yılından bu yana yangın söndürmede kullanılan bu uçakların, 2014 yılına kullanımına son verilmişti.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları