Cübbeli gibileri satranca olan ilgi mi korkutuyor

Cübbeli’nin satrançla ilgili sözlerinden sonra birkaç gündür bu mesele tartışılıyor.

Haberin Devamı

“Satranç oynamaktansa ateşi tutmak daha hayırlı. Oynayanlar lanetlenmiştir” diyen Cübbeli Ahmet’e neyse ki bakan düzeyinde bir tepki geldi. AB Bakanı Ömer Çelik’in “Ben satranç oynarım. Herkese de tavsiye ederim. Satrancın din adına yasaklanmasını da son derece akıl dışı bulurum” sözleri karanlık dimağlara en etkili yanıt oldu.

* * *

Satrançla ilgili bu zırvalığın durup dururken ortaya çıkmasının nedeni, son yıllarda satranca olan ilginin artmasından kaynaklanıyor olabilir mi? İnsanı sorgulamaya, analitik düşünmeye yönelten satrancın yaygınlaşmasıyla, ‘yanmaz kefen’ satabildiği kitleleri kandıramayacağını düşünenler, satranca olan ilginin artmasından korkuyor olabilir mi?
Bu sorunun yanıtı da sanırım rakamlarda.

* * *

Örneğin Ankara’da 2012 yılında 14 bin 189 olan lisanslı sporcu sayısının, 2016 yılı sonu itibarıyla 42 bin 661’e ulaştığını biliyor muydunuz?
Ya da, Ankara’da 2012 yılında sadece 30 turnuva düzenlenirken 2016 yılında bu sayının yüze ulaştığını...

Haberin Devamı

Cübbeli gibileri satranca olan ilgi mi korkutuyor

KARANLIĞA İNAT SATRANCIN IŞIĞINDA BİRLEŞİYORUZ

Evet, Ankara’da ve Türkiye’de iyi şeyler de oluyor. Satranç konusunda da özellikle Türkiye Satranç Federasyonu, son yıllarda büyük bir çaba gösteriyor. Federasyon Başkanı Gülkız Tülay’a hem Türkiye genelinde hem de Ankara’da neler yaptıklarını sordum. Özetle şunları söylüyor Tülay:

* Son dönemde ülke gündeminin zorluklarına rağmen aşkla kararlılıkla satranç sporunu yaygınlaştırmak için mücadelemizi sürdürüyoruz. Satranç Ailesi olarak, Türkiye’yi karanlık günlere çekmek isteyenlere inat satranç ışığında birleştik, kenetlendik.

* “Satrancın Ana Sınıflarında Yaygınlaştırılması”, “Doğru Hamlede Buluşalım” gibi projelerle okullara, “Yeni Hayata Bir Hamle” projesi ile cezaevlerine, “Sokakta Satranç Var” etkinliği ile mekan tanımadan 81 ilde 919 ilçeye, Türkiye’nin her noktasına satranç ışığını taşıyoruz.

* Satranç sporu ile analitik düşünen, çalışkan, vizyoner, başarılı, stratejik bakış açısına sahip, Türkiye’nin geleceğine imza atacak nesiller yetiştiriyoruz.

Haberin Devamı

* Toplam 726 bin 217 lisanslı sporcu sayısı ile futbolu bile geride bırakan Türkiye Satranç Federasyonu olarak, 2017 yılında lisanslı sporcu sayımızı bir milyona çıkarmayı hedefliyoruz.

* Uluslararası satranç otoriteleri de Türk satrancına olan güvenlerini 2017 Avrupa Kulüpler Kupası ve Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı gibi organizasyonları Türkiye’ye vererek gösterdi.

Cübbeli gibileri satranca olan ilgi mi korkutuyor

BU GENÇLER YÜZAKIMIZ

“Bu kadar projeden, bu kadar ilgiden sonra başarı geliyor mu?” diye merak ettiğimizde de Tülay, şöyle sıralıyor başlıca başarıları: “Geçen yıl 42’nci Dünya Satranç Olimpiyatları’nda elde ettiğimiz 6’ncılık derecesi Türk satranç tarihinin olimpiyatlardaki en büyük başarısıydı. Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası’nda alınan bir altın ve bir gümüş madalya, Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası’nda kazanılan 35 madalya, Sırbistan Novi Sad’da Kapalı IM Turnuvası ve Viyana Emektarlar Turnuvası’nda elde edilen birincilikler, Türk satrancının uluslararası arenada elde ettiği başarıların sadece bir kaçıydı. 2500 ELO puanını aşan Vahap Şanal’ın en genç Büyükusta ve Batuhan Daştan’ın Büyükusta olmaları ise Türk satrancı için çok önemli dönüm noktaları olarak kayda geçti.”

Haberin Devamı

MUHALEFET FARKI

13 yılda güç bela bitirilebilen Keçiören Metrosu’na düzenlenen açılış töreniyle ilgili yerelde iki muhalefet partisi temsilcisinden birinin refleksi, “Muhalefet nasıl yapılır”ı gösterirken, diğerinin tavrı, “Muhalefet nasıl yapılmaz”ı gösterdi. Şöyle ki, MHP Ankara İl Başkanı Fatih Çetinkaya, törenin düzenlendiği gün, açıklama yaptı ve şatafatlı açılış düzenlenmesini eleştirdiği metroya “4919 Gün Metrosu” dedi. Dünyadan örnekler vererek eleştirisini temellendiren Çetinkaya, gecikmiş olmasına rağmen getirilen hizmetin hakkını da vererek eleştirisini aynı gün, yani doğru zamanda yapmış oldu. Fakat, açılış günü ses etmeyen CHP’den muhalif ses, Çetinkaya’nın açıklamasının gazetelerde çıktığı gün geldi. Bir gün sonra uyanan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya, benzer eleştirilerde bulundu. Dikkatli okurlarımız bu durumu fark etmiştir ve muhtemelen şu soruyu sormuşlardır:
“CHP grubunda meclis üyeleri, kente yönelik eleştirilerini getirirken ne kadar ciddi ve ne kadar samimi?”

Haberin Devamı

Cübbeli gibileri satranca olan ilgi mi korkutuyor

CHP'Lİ VEKİL HİKÂYEYİ DEĞİŞTİRDİ

Bu arada yerel siyasette “Muhalefet nasıl yapılır”ı son dönemde gösterenlerden biri de CHP Ankara Milletvekili Murat Emir oldu. Hatırlarsınız, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, aralık ayının başında Hürriyet Ankara’ya verdiği demeçte, Ankapark’ı eleştiren vekillere seslenerek, “Bu bir turizm alt yapısıdır. Gelsinler gezsinler, sonra eleştirsinler” demişti. Bugüne kadar çok defa tekrarını gördüğümüz hikâye muhtemelen şöyle gelişecekti. CHP’li vekiller, “Gökçek, önce hesap versin. Biz oraya gitmeyiz” diyecekti. Gökçek de, “Bakın, gelmeye korktular, kaçtılar” diyerek CHP’lilerin üzerine gidecekti.
Fakat Murat Emir, hikâyeyi değiştirdi. Emir, 10 Aralık’ta “Gelirim ama soru sorarım” dedi. Gökçek’in Ankapark davetine uyan Emir, Ankapark’a Gökçek’le birlikte gitmek isteğini 24 Aralık’ta bir kez daha yineledi ve “Halen yanıt bekliyorum” dedi. Görünen o ki; Emir, Gökçek’ten yanıt alıncaya kadar bu çağrısını yineleyecek.

Yazarın Tüm Yazıları