Davutoğlu Davutoğlu'ya karşı

Hem IŞİD hem de PKK'yı aynı anda Türkiye'ye saldırtabilmek, ancak kararlılıkla uygulanan bir Stratejik Derinlik sayesinde mümkün olabilirdi. Davutoğlu Ahmet Hoca'dan birkaç ders hatırlayalım.

Haberin Devamı

7 Ağustos 2014: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, IŞİD’in “öfkeyle bir tehdit olduğunu” belirterek “Sünni Araplar dışlanmasaydı bu öfkenin birikmeyeceğini” söyledi. “IŞİD radikal, terörize gibi bir yapı olarak görülebilir ama katılanlar arasında Türkler, Araplar, Kürtler vardır. Oradaki yapı, daha önceki hoşnutsuzluklar, öfkeler büyük bir cephede geniş bir reaksiyon doğurdu” diye ekledi.

Davutoğlu Davutoğluya karşı

Sünni Arap öfkesi (temsili)

Haberin Devamı

24 Temmuz 2015: Başbakan Davutoğlu, "Kendisini terör örgütü olarak ilan ettiğimiz ve her aşamada da Suriye’deki yıkıcı ve tahrip edeceği özelliği dışında İslam dünyasında oluşturduğu son derece kötü algı dolayısıyla açıktan tehdit olarak gördüğümüz DEAŞ’ın saldırıları Suruç’ta intihar saldırısı ve dün itibariyle sınırımızda astsubayımıza yapılan saldırı sonrasında bir DEAŞ tehdidi açık bir şekilde gündemde" dedi.

* * *

30 Temmuz 2012: Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, gazetelerin Ankara temsilcilerine verdiği iftar yemeğinde, Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki sınırların yapay olduğunu söyledi. "Avrupa’daki sınırlar gibi önemsiz kılalım" dedi.

Davutoğlu Davutoğluya karşı

Türkiye-Suriye sınırı (yapay)

23 Temmuz 2015: Davutoğlu hükümeti, 911 kilometrelik Türkiye-Suriye sınırına 151 kilometre duvar örülmesini, 450 kilometrelik bölümüne ise hendek kazılmasını kararlaştırdı. "Zeplin gözü" denilen hava araçlarını da içeren önlemlerin maliyeti 4 milyar 283 bin lirayı bulacak.


* * *

Haberin Devamı

30 Temmuz 2012: Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Mülteci sayısı 100 bini bulursa belki onları Suriye içinde ağırlamak gerekebilir. Bütün bu yükü Türkiye’nin çekmesi beklenmemeli" dedi, ardından bu sayıyı "psikolojik eşik" diye niteledi.

18 Haziran 2015: Hürriyet'e konuşan bir BM yetkilisinin Türk yetkililerden aktardığı son verilere göre Türkiye’de şu anda 1.8 milyon Suriyeli mülteci kayıtlı. Bir de kayıtsız olanlar var.

Davutoğlu'nun sıkça bahsettiği türden bir sabır testi (temsili değil)

23 Temmuz 2015: Türkiye İncirlik üssünü IŞİD karşıtı koalisyonun savaş uçaklarına açmayı ABD ile uzun süren pazarlıklar sonrasında kabul etti. Türk yetkililer gazetecilere, Ankara'nın pazarlıklarda istediğini aldığını ve Suriye üstünde uçuşa yasak bölge önerisini ABD'ye kabul ettirdiğini söyledi.

Haberin Devamı

24 Temmuz 2015: New York Times gazetesine konuşan ABD Başkanı Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temcilisi John Allen, Türk yetkilileri yalanladı. "Bu konu müzakerelerin parçası değildi" dedi. (Birkaç ay önce de Suriyeli muhaliflerin silahlandırıldığı eğit-donat konusunda Ankara ABD'ye taleplerini kabul ettirdiğini iddia etmiş, ABD bunu yalanlamış ve sonunda ABD'nin dediğinin doğru olduğu ortaya çıkmıştı)

* * *

Kısa sürede Esad'ın Esed'e, IŞİD'in DEAŞ'a dönüştüğü söyleminde sırıtıyor hükümetin gelgitleri...

Eski ortağı cemaati vuran "paralel" operasyonlarda ise eylemde sırıtıyor.

Ve bugün de AKP, çözüm süreci için "Aldanmışız, safmışız" deme noktasına geliyor.

Haberin Devamı

IŞİD sınırı çoktan geçmiş ve uzun süredir bir iç meselemiz haline gelmişken hükümet, PKK gibi gayrinizami harp yapan bu örgütü de askeri yığınaklar ve bombardımanlarla yok edebileceğine ikna etmeye çalışıyor halkı.

"Milli iradeyi" hep vurgulayan bir partinin, böyle riskli bir siyaset mühendisliğine soyunacağına, oy hesabıyla topyekün savaş başlatacağına inanmak istemem.

Bu olsa olsa, AKP'nin gerçeklikten ve gelenekten kopuk, dengesini ve ayarını kaybetmiş, gelgitler yaşayan dış politikasının, 10 yıl içinde Türkiye'nin iç dinamiklerini de altüst etmesinin sonucudur.


Ve Stratejik Derinlik'te debelendiğimiz müddetçe düze çıkmamız zor görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları