Bir zeytin bir insan

Bazen bir kişi yetebiliyor. Biri çıkıyor, bir bölgenin, bir toplumun, dünyanın gidişatı değişiyor. Tarih örnekleriyle dolu.

Haberin Devamı

Noel öncesi AB’nin, Malatya’nın kayısısını, Antep’in fıstığını, Aydın’ın kestanesini ve Aydın’ın incirinden sonra Milas’ın zeytinyağını da coğrafi işaret olarak AB nezdinde tescillediği haberini aldığımda aklıma ilk gelen Ali Osman Menteşe oldu.
Ali Osman Menteşe, Türkiye’nin ilk butik zeytinyağlarından diyebileceğimiz Milaslı Menteşe Som’un üreticisi.
Damadı Altuğ Kozikoğlu ile normal bir mutfak büyüklüğünde, mini tesiste, mis gibi zeytinyağları üretiyorlar.
Milas’ta tarihi koruma altında, temelleri Murad Dede ile Parisli Suzan Nine’nin büyük aşkı üzerine atılmış taş ev, Menteşe Som’un ruhu.
Paris’te bir dans sırasında tanışıp aşık olduğu, peşinden Milas’a kadar gittiği Murad Bey, Suzan Hanım için, Avrupa mimarisini hatırlatacak bir ev yaptırır topraklarında.
Dede ve nineden güzel bir aşk ve tutku, toprağına bağlılık hikayesi alan Osman Menteşe, bölgeye özgü Memecik cinsi zeytine ilk inanan kişilerden...
Ucundaki çıkıntısıyla memeye benzediğinden bu ismi alan, neşeli yeşili, çilleriyle cıvıl cıvıl bir zeytin Memecik.
Yıllarca sofralık zeytin olarak kullanılıyor.
Menteşe ailesi bu zeytinin iyi yağ yapabileceğine inanıp emeğiyle bu inancı bir kanıta dönüştürmeyi başarıyor.
Bugün Memecik, Türkiye’nin en kıymetli zeytinlerinden. Kıymetli derken, kalitesi dışında ekonomik değer olarak da öyle.
Yıllar süren mücadele, inat sayesinde bugün Memecik yetiştiren bölge halkı, zeytinini emeğinin karşılığını alabileceği fiyatlarla pazarda değerlendirebiliyor.
Bir de Avrupa’dan güzel haber geldi ki, darısı diğer değerli ürünlerimize, yağlarımıza.
Milas zeytinyağının açtığı yol, gelişen ve gelişecek olan yeni zeytinyağı bölgeleri için eşsiz bir ilham.
Yerel güçlüdür, küçük güzeldir kıssadan hissemiz. Emeği olan herkese tebrikler, teşekkürler.

Haberin Devamı

Üreticilerimiz çok
iyi işler yapıyor

AB’den güzel haberler alan Memecik için 2020, tarlada çok iyi bir yıl değildi aslında. Mayıs ayı kuraklığı ağaçlardaki çiçekleri dolayısıyla rekolteyi etkiledi. Üreticiler rekolteden çok mutlu olmasalar da Memecik tatmak her zaman büyük zevk. Bu sene epey tek cins Memecik zeytinyağı tatma fırsatım oldu.
Düet, Nova Vera, Menteşe Som, Milas Uyku Vadisi, Tayga, Bayram Barun, Su Hanımın Çiftliği Ege Güzeli, Hermus, Villa Turquan, Zetay bu sene tattığım Memecikler.
En iyisi gibi sıralamalara girmek istemiyorum.
Kötü geçtiği söylenen bir yılda dahi standartlarını düşürmeyen bunca üreticinin olması harika bir şey. Bunların bana ulaşan, tadabildiğim isimler olduğunun altını çiziyorum.
Benim en azından şimdilik tatmadığım daha nice başarılı Memecik vardır. Her fırsatta tekrarlamaktan mutlu oluyorum, zeytinyağı üreticilerimiz çok iyi işler yapıyor, kalite konusunda ışık hızıyla ilerliyorlar.

Yolu açık olsun
Osman Menteşe, bölgenin domat ve dilmit zeytinlerine de inanan, üreten bir isim. Menteşe ailesinde bu sene boynuz kulağı geçmiş.
Memecikleri her zamanki gibi başarılı fakat öyle bir domat yapmışlar ki ilk tattığımda çığlık attım sevinçten. Alancha’da yaptığımız Aylin Öney Tan, Ebru Erke, Ayça Budak, Aylin Yazıcıoğlu, Maksut Aşkar’lı tadımda, o sene Abruzzo bölgesi zeytinyağlarında nasıl da mis gibi bir bezelye kabuğu, bakla, taze fasulye aromaları hissedildiğinden, İtalyan zeytinyağlarındaki aroma çeşitliliğinden bahsetmiştik.
Menteşe Som domat, damakları çalı fasulyesi tadıyla şenlendirince daha çok heyecanlandık.
2020’nin zorluğu, getirdiği güzel haberleri daha da kıymetli kıldı.
Milas zeytinyağı da onlardan biri. Milas’ın, Memecik’in yolu açık olsun.

Yazarın Tüm Yazıları