Elif Pınar Çakır

Bebek ve çocukları covid-19’lu kışa hazırlama rehberi

20 Ekim 2020
Aklımızda hep o soru: Bu kış nasıl geçecek? Özellikle de bebeği sık hastalanan anneler için önümüzdeki kış daha yüksek bir endişe kaynağı.

Endişelenenler haksız da sayılmazlar. Çünkü her yıl mücadele ettiğimiz soğuk algınlığı, grip, sinüzit, bronşit ve zatürre gibi hastalıklara bu yıl bir de Covid-19 eklendi. Tabii biz de elimiz kolumuz bağlı oturmayacağız bu hastalık karşısında. Silahlarımızı birer birer çekeceğiz çocuklarımızı korumak için.  Yani çocuklarımızın bağışıklığını güçlü kılmaya ve hastalığı onlardan uzak tutmaya çalışacağız.

Öncelikle Covid-19’dan korunmanın en önemli yolunun uygun maske kullanımı, sosyal mesafeye uymak, sık ve doğru el yıkama olduğunu unutmamamız gerekiyor. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiğini öğretin ve gün içinde sıkça yıkamasını sağlayın. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılması gerektiğini anlayabileceği bir dille öğretin.

Ayrıca 2 yaşından büyük çocukların sosyal mesafenin korunamadığı ortamlarda maske takması oldukça önemli.

Kış, soğuk yüzünü göstermeden önce bebek ve çocuklarda sık görülen vitamin ve mineral eksiklikleri açısından kan değerlerine baktırmakta ve bu açıdan bir eksiklik varsa tedavi etmekte de fayda var. Özellikle D vitamini, çinko ve demir düzeylerini görmek önemlidir. Çünkü bu vitamin ve minerallerin eksikliklerinde hastalıklara yatkınlık artmakta.

Emzirin: Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Üstelik anne sütünün enfeksiyonlardan koruyucu etkisi tüm hayat boyunca devam eder. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyin. En az iki yaşına kadar da emzirmeye devam edin. Emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli şeydir.

Sağlıklı ve dengeli beslenme: Hangi destek ürününü kullanırsak kullanalım, hangi vitamini verirsek verelim hiçbiri sağlıklı ve dengeli bir beslenmenin yerini tutmaz. Özellikle hazır paketli gıdaların, şeker, çikolatanın fazla tüketimi ve yüksek karbonhidratlı beslenme bağışıklık sisteminin sağlıklı çalışması için gerekli olan protein, vitamin ve minerallerin yetersiz alımına sebep olur. Omega3, omega 6, A ve C vitamini, çinko, demir bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin. Balık, kırmızı et, kefir, yoğurt, yumurta günlük beslenmesinde mutlaka olsun.

Probiyotikler: Hem bağırsak sağlığını destekleyen hem de bağışıklık sisteminin işlevini ve düzenlenmesini etkileyen iyi bakterilerdir. Özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının sayısını da azaltabilirler. Bağırsak florasını iyileştirici beslenme şekli benimsenmeli. Bağırsaklarımızda bulunan iyi bakteri sayısı ne kadar fazla olursa bağışıklık sistemi de o kadar güçlü olur. Bağırsak floramızı geliştirmek için de probiyotik zengin, kefir, yoğurt, şalgam, turşu gibi besinleri soframızdan eksik etmemek gerek. Gerekirse doktorunuza danışarak ilave probiyotik desteği kullanın.

İyi uyumalarını sağlayın:

Yazının Devamını Oku

Çocukları kış hastalıklarından korumanın yolları

25 Aralık 2019
Kış kapıda. Nezle, grip, zatüree, bronşit, farenjit, sinüzit, tonsillit gibi hastalıkların çocuklarda görülme sıklığı da soğuyan havalarla birlikte artıyor. Havaların soğuması, kapalı alanlarda daha sık bulunmak, okulların açık olması, hava kirliliği, kışın artan enerji ihtiyacından dolayı vücut direncinin düşmesi; kış aylarında bazı hastalıklara yakalanma riskini artırıyor. Gelin hep birlikte çocukları kış hastalıklarından korumanın yollarına bakalım:

Emzirin: Anne sütü enfeksiyonlara karşı koruyuculuğu ispatlanmış tek besindir. Anne sütü içerisindeki mikrop öldürücü ve bağışıklığı güçlendirici maddeler bebeği enfeksiyonlardan korur. Bebeğinizi ilk 6 ay sadece anne sütüyle besleyiniz. İki yaşına kadar da emzirmeye devam edin. Emzirme bebeğinizin bağışıklık sistemini destekleyen en önemli şeydir.

Aşıları atlamayın: Çocuğunuzun aşılarını sağlık bakanlığının önerdiği program çerçevesinde yaptırın. Risk grubundaki çocuklar için doktorunuza danışarak grip aşısını yaptırmayı unutmayın.

Sağlıklı beslenme şart: Çocuğunuzun her besin grubundan uygun miktarlarda almasını sağlayın. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyen bir vücut hastalıklara daha açık hale gelir.Omega 3, omega 6, A ve C vitamini, çinko bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde işlev görmesini sağlayan maddelerdir. Çocuklarınızı bu besinlerden zengin beslemeye özen gösterin. Balık, kırmızı et, kefir, yoğurt, yumurta günlük beslenmesinde mutlaka olsun.

Probiyotik tüketin: Sofranızdan kefir, turşu, yoğurt, şalgam gibi doğal probiyotikleri eksik etmeyin. Tabii tuzlu ürünleri bir yaş sonrası kullandığımız unutmayarak.

Giydireyim derken abartmayın: Çocuklarınızı mevsim normallerine göre giydirin. Aşırı üşütmekten, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçının. Çok kalın giydirmek terlemeye bu da sonrasında vücudun soğumasına neden olur. En iyisi çocuğu kat kat giydirip hava ve ortam ısısına göre giysi sayısını artırıp azaltmaktır.

Uyku deyip geçmeyin: Uyku zihinsel ve bedensel dinlenme için olmazsa olmaz bir faaliyettir. Yaş grubuna uygun uyku düzenini ve uygun miktarda uyumasını sağlayın. Uyku düzenine önem gösterilen bebekler hastalıklara karşı daha dirençli hale gelir.

El yıkama alışkanlığı kazandırın: Kış hastalıklarından korunma yolları arasında en önemlilerinden biri temizlik kurallarına dikkat etmektir. Çocuklara en az 20 saniye sabun ve su ile ellerini yıkaması gerektiği öğretin ve gün içinde sıkça yıkamasını sağlayın. Eller yıkanmadan göz, ağız ve burun ile temastan kaçınılması gerektiğini anlayabileceği bir dille öğretin.

Yazının Devamını Oku