Yemekler artık 3 boyutlu yazıcılarda mı ‘pişecek’! Oğlum bize üç börek bastır da gel!

Tüm sektörler dijitalleşirken şimdi sırada gastronomi dünyası var. Üç boyutlu yazıcılarda üretilen gıdalar hem tasarımıyla şaşırtacak hem lezzetiyle... Dünyada bazı şefler yazıcıda ilginç tabaklar üretmeye başladı bile. Kim bilir, belki pek yakında bizler de evde taze ve sağlıklı yemekler basabilir, kahvaltımızın çıktısını alabiliriz.

Haberin Devamı

'Dijital gastronomi’ deyimini bu yıl çok duyduk. Restoranlarda telefonumuza QR kod okutarak menülere bakar olduk. Hatta yakın zamanda çok ses getiren Adana Lezzet Festivali’nin coşkusunu bile dijital yaşadık!  Mutfak sanatları dünyasındaysa dijital gastronomi ‘Geleneksel pişirme metotlarıyla günümüz teknolojilerinin birleştiği yeni bir vizyon’ olarak tanımlanıyor. Üç boyutlu yazıcılar da dijital gastronominin en önemli parçası.   

Uzmanlar yakın gelecekte üç boyutlu yemek baskısının hem restoranlarda hem de evde hayatımızın bir parçası olacağını öngörüyor. Üreticilerse bu konuda iddialı. Seri üretilen endüstriyel gıda ürünlerinin aksine, akıllı gıda yazıcılarının beslenme kalitemizi arttıracağını ve mutfaklarımızda taze, sağlıklı yemekler basabileceğimizi iddia ediyorlar. Bileşenlere vitamin, mineral bile eklenebiliyor, böylece kullanıcılar yemekleri mikro besin maddelerine kadar planlayabiliyor.

Haberin Devamı

Kişiselleştirilmiş makarna, çikolata...

Konuyu gözümüzde canlandıracak olursak; sabah uyandınız, akıllı telefonunuzdan ihtiyacınız olan besin değerlerini o sabahki kahvaltınıza girebiliyorsunuz. Biraz kalsiyum, biraz da C vitamini... Damak tadı profiliniz ve varsa alerji durumunuz zaten yazıcı hafızasında yüklü. Ardından butona basıyorsunuz, yazıcı kahvaltınızın besin değerlerini optimize ediyor ve tek tuşla çıktısını alıyorsunuz, afiyetle yiyorsunuz.

Yiyecekleri bu şekilde kişiselleştirebilme yeteneği, restorancılar için de yepyeni bir fırsatlar dünyasının kapısını açabilir. Kişiselleştirilmiş makarna, nefes kesen çikolata kreasyonları, avangart tabak geometrisi... Üç boyutlu gıda baskısı, aşçıların insan elinin yaratamayacağı başyapıtlar sunmasına olanak tanırken yüksek mutfak ve bilimsel hassasiyet arasındaki dengeyi yakalayabilir. İspanya’daki La Boscana’nın şefi Mateo Blanch bu ilişkiyi kullanarak ilginç yemek deneyimleri tasarlıyor. Rus şef Dinara Kasko’nun 3D yazıcılarda hazırladığı kalıplarla yaptığı hamur işleri hayranlık uyandırıyor.

Yemekler artık 3 boyutlu yazıcılarda mı ‘pişecek’ Oğlum bize üç börek bastır da gelİspanyol şef Mateo Blanch’ın 3D yazıcıyla hazırladığı bir yemek.

Haberin Devamı

Yemekler artık 3 boyutlu yazıcılarda mı ‘pişecek’ Oğlum bize üç börek bastır da gelDinara Kasko’nun pastası.

Yemek yazıcılarıyla şefler akıllarına gelen dâhiyane fikirleri artık tabaklarına uygulayabilecekler. Teorik olarak, püre formundaki herhangi bir içerik baskıda kullanılabiliyor. Püre, tıpkı bir mürekkep kartuşu gibi yazıcıya giriyor ve istediğiniz forma dönüşüyor.

Henüz pek ulaşılabilir fiyatlarda olmayan bu yazıcılar gıda israfını azaltmaya yardımcı olması bakımından da önemli. Güney Afrikalı Studio H girişim, yiyecek israfına çözüm olarak, hasarlı meyveleri daha güzel görünür kılmak için Salad 2.0 projesini başlattı. Çirkin görünümlü meyveler püre haline getiriliyor ve kreatif tasarımlarla yeniden şekillendiriliyor. Almanya’da yutma bozukluğu olan kişiler için üç boyutlu formdaki püre yemekler devrim niteliğinde bir buluş oldu. Sebze sevmeyen çocuklara besin değeri yüksek eğlenceli yemekler bile hazırlanabilir bu yolla. Umuyorum ki bizi yemeğin hikâyesinden, mutfağın köklerinden uzaklaştırmadan olur tüm bunlar...

Haberin Devamı

Yemekler artık 3 boyutlu yazıcılarda mı ‘pişecek’ Oğlum bize üç börek bastır da gelBir gün evde ananas basabiliriz!

Böyle yerlere ihtiyacımız var

Her gün dışarıda yemek yiyen insanlar için yakınında ‘iyi’ olduğuna inandığı bir restoranın olması hayat kurtarıcı. ‘İyi’den kastım evine sokmayacağı şeyi mutfağa sokmayan, çocuğuna yedirmeyeceği şeyi müşterilerine yedirmeyen hassas yerler. Ercan Meral, profesyonel çalışma hayatına ara verdikten bir süre sonra hayalini kurduğu minik lokantayı açmak için kolları sıvadı. Kendi tabiriyle ev yemekçiliğine yeni bakış açısı getirdiği ve hepimizin kafasındaki ‘iyi’ tanımının karşılığını hakkıyla verdiği Sofra Locale’yi birkaç hafta önce açtı. Kozyatağı’ndaki restoranın hünkârbeğendisi, mercimek köftesi, sulu yemekleri ve arada Ercan’ın mutfağa girerek kendisinin hazırladığı ıslak hamburgeri çok lezzetli. 

Yazarın Tüm Yazıları