Ye, iç ama sağlıklı yaşa!

Bu haftaki röportaj konuklarım üç harika kadın. Biri diyet listesi hazırlıyor, diğeri diyet yemeklerini pişiriyor, diğeri de sıkılaştırıyor! Diyetisyen Nilgün Aydın, Sağlıklı Yaşam Koçu Zeynep Leventkalmış ve www.lezzeliyasam.com’um sahibi Yaşam Çakıcı Orak.

Haberin Devamı

 Ye, iç ama sağlıklı yaşa

 

(Fotoğraf: Buse ÇELİK – DHA)

 

Bu üç harika kadın kilo vermek isteyenleri karşılarına alıyorlar, program hazırlıyorlar. Ne yenilecek ne içilecek, nasıl pişirilecek ve nasıl spor yapılacak!

Zeynep Hanım sağlıklı yaşam koçu olarak danışanlarıyla sabahın erken saatlerinde kalkıp koşuyor, yürüyor, spor yapıyor! 7/24 onları gölge gibi kontrol ediyor.

Yaşam Hanım ise her gün sabah 4’te kalkıp 50 kişinin yemeğini hazırlıyor, paket yapıyor insanların kapılarına bırakıyor.

 

Haberin Devamı

Adana’da çok güzel bir sistem oturtmuşlar. Hiçbiri birbirinin işlerine karışmıyor. “Hatta araya Dr Gizem Geylani’yi de alın tam paket yapın” diyorum ve gülüşüyoruz.

 

Nilgün Aydın kimdir biraz sizi tanıyalım?

1961 Adana doğumluyum. Babamın asker olması nedeniyle ilk ve ortaokulu Türkiye’nin muhtelif illerinde okudum. 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde mezun oldum.

Sağlıklı diyeti nasıl tanımlarsınız?

Diyet denilince bir dönem yapılıp daha sonra bırakılacak bir beslenme düzeni olarak algılanıyor. Onun için diyet değil, sağlıklı yaşan şekli değişikliği yapılmasından yanayım. Ve bu da kişiye özel olmalı. Kişinin yaşı, cinsi, fiziksel aktivitesi, sağlık durumu değerlendirilip de zayıflatılmasından yanayım.

Danışanla nasıl bir görüme yapıyorsunuz, psikoloji çok önemli değil mi?

En başta kişinin kendisi zayıflamayı istemelidir. Bir başkası için değil. Görüşmelerimde “Neden zayıflamak istiyorsun?” sorularının cevaplarını mutlaka almak isterim. Neden kilo alıyor, altında yatan sebepleri neler bütün her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceliyorum ve sonra anlatıyorum. Bu yüzleşmeler gerçekleştiği zaman kişi neden diyet yapması gerektiğini de çok iyi kavrıyor. Danışanlarıma hep “Mükemmel olmak zorunda değilsiniz, kaçamaklarınız tabii ki olacak” diyorum, aksi  halde bunun altında ezilirlerse diyet yapmaları mümkün olmaz.

Haberin Devamı

Detox için bir sürü karışımlar var, bunlar ne kadar sağlıklı? Ve siz ne tür karışımları önerirsiniz, hangi çayları insanlar ne kadar tüketilmeli?

Oolong çayı, yeşil çay, Beyaz çay, Rooibos çayı bu çaylar tüketilebilir.  1 litre suya kabuklu dilimlenmiş yeşil elma, 1 salatalık, 1 tane dilimlenmiş limon, 1 parça zencefil, 1 tutam nane. Akşamdan hazırlanmalı ve sabah aç karnına bir su bardağı içilip gün içerisinde de tüketilmeli. Eğer tadı sevilirse bunu 2 litre de hazırlayıp tüketebilirsiniz.

En iyi ödem attıran besinler hangileri?

Günde 8-12 su bardağı su içmek, tuzu azaltmak, aşırı karbonhidrat alınımını azaltmak, alkollü ve asitli içeceklerden uzak durmak, yüksek posalı meyveler tüketmek. Mesela biberiye, ısırgan otu, kiraz sapı, funda yaprağı gibi çaylardan içilebilir. Yine bir içecek olarak, 1 demet maydanoz, 2 salatalık, 1 orta boy havuç suyunu karıştırıp içebilirsiniz, buna da istenirse zencefil ilave edilebilir.

Haberin Devamı

Diyette bazen ara verilip o gün serbest gün ilan ediliyor, ne kadar doğru?

Bu gerekli ama... Belirli süre diyet yaptığınızda vücut kıtlık psikolojisine alışıyor, kilo yakmak yerine onu korumaya çalışıyor.

Yaşam Orak: Zaten bünye alışınca istesen de çok yiyemiyorsun, mide de küçülüyor.

Bitki çayları hazır paketlerde mi alınmalı yoksa aktarlardan mı alınmalı?

Organik ve paketlenmişleri tercih ediyorum neticede sağlık önemli şey…

Medikal Estetik Hekim Dr. Gizem Toktaş Geylani ve Dr. Dilek Şire Eren ile de anlaşıp direkt paket program yapın bence! Gelin paketine kadar gider bu iş, düğün öncesi zayıfla, sıkılaş, beslen ve güzelleş!

Yaşam Orak: Olabilir neden olmasın! (Gülüyor)

Haberin Devamı

Ayran ile et tüketilmezmiş mesela?

Kesinlikle! Bol yeşillikle tüketilmeli. Kombinleme çok önemli. Mesela meyvenin yanında mutlaka tarçın ya da yağlı tohum tüketilmeli. Mesela fındık, fıstık, badem, ceviz…

Taze meyve mi yoksa son zamanlarda çok ortada olan kuru meyveler mi?

Taze meyveler önemli meyvelerin posaları çok önemli. Sıkılmış 4 portakal yerine, 1 portakal yerseniz hem sizi tok tutar hem daha sağlıklı. 4 portakal 280 kalori alıyorsunuz, üstelik hemen sonra acıkıyorsunuz.

 

***

 Ye, iç ama sağlıklı yaşa

Zeynep Leventkalmış

 

Zeynep Leventkalmış kimdir?
1985 Adana doğumluyum. Çukurova Üniversitesi BESYO mezunuyum, mezun olmadan önce işimle ilgili çeşitli eğitim ve seminerlere katıldım. 2013 yılında kurduğum Zenobia Spor ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde spor ve sağlıklı yaşam koçu olarak devam ediyorum.

Haberin Devamı

Bir Şeyda Coşkun gerçeği var Türkiye’de. Onun sayesinde koçluk kavramı daha net bir şekilde ortaya çıktı. Bu kavram Adana’da da oturmaya başladı mı?
İnsanların  oldukları ile olmak istedikleri arasında ki kat edilmesi gereken bu yolda bir dış sese ve hedeflerine ulaşmak için bir yol arkadaşına ihtiyaçları vardır. Bu noktada da biz spor ve sağlıklı yaşam koçları devreye giriyoruz. Şeyda Coşkun ile duyulan koçluk sistemi o dönem için cazipti. Fakat günümüzde insanlar araştırmacı, bilinçli ve yapmak istediklerinin daha çok farkındalar. Bu sebeple alanında uzman kişilerle çalışmak istiyorlar. Biz de Adana'da bu olguyu doğru şekilde yaymaya çalışıyoruz.

İnsanlar genelde zayıflamaya karar verince diyetisyen yerine spor salonlarına koşar. Bir sporcu olarak bu doğru mu sizce?

Kişi zayıflamak istiyorsa maalesef önce spor salonuna yazılıyor ve 1 ay geçmeden pes edip ben başaramadım diyor. Zayıflayacak kişinin sağlık durumuna göre doğru bir beslenme programı hazırlanıp ardından kişiye özel hazırlanmış egzersiz programıyla kombine bir şekilde devam edilmeli.

Peki kişi zayıflamaya karar verdi, fazladan 20 kilosu var. Çıkıp size geldi, nasıl bir süreç başlatıyorsunuz?
İlk olarak bize zayıflamak için başvuran danışanlarımızın sağlık durumunu göz önünde bulunduruyoruz. Daha sonra kişiyle yaptığımız ilk sohbet esnasında kişinin ideali ve istekleri neler onları dinliyoruz. Buna bağlı olarak kişiye göre bir beslenme ve egzersiz programı hazırlanıyor.

 

***

 

Yaşam Çakıcı ORAK

 

Yaşam Çakıcı Orak kimdir biraz sizi tanıyalım?

1983 Tarsus Doğumluyum, Dokuz Eylül İşletme mezunuyum. Yemek yapmak benim için çok büyük keyif, keyfim mesleğim olduğu için çok şanslıyım. Hamileliğimin son gününde bile çalışacak kadar çok severek yapıyorum.

Şuanda yaptığınız iş çok popüler. Sizce insanlar neden bu kadar ilgi gösterdi?

Hepimizin en büyük derdi zamansızlık ile beraber kilolarımız… Biz bu paketle insanları alış veriş derdinden, yemek hazırlama derdinden ve kilolarından aynı anda kurtarıyoruz.

Mesela gün kaçta başlıyor?

Her sabah 4’te başlıyorum. Yemekleri yapıp 3 ana, 2 ara öğün şeklinde öğünleri hazırlayıp hepsini ayrı ayrı özel kutulayıp kapatıyorum ve dağıtıma çıkıyorum.

Her yere ulaştırabiliyor musunuz?

Tabii ki… İstediğiniz saatte, istediğiniz adrese teslim ediyoruz, tüm gün tüketeceğiniz her şey bu paketin içinde oluyor ve gittiğiniz her yere paketinizi de götürebiliyorsunuz.

Peki sadece diyet mi???

Hayır. Hamilelere, emzirenlere, sporculara, sağlıklı beslenmek isteyenlere ya da şeker, tansiyon gibi sağlık sorunu olanlara da özel beslenme programları ve paketler hazırlıyoruz.

Diyet kasvetlidir, her gün aynı şeyleri yemek, tatsız tuzsuz şeyleri tüketmek. Buna çözümünüz var mı?

Baharatlar ve soslar imdadımıza yetişiyor, şimdiye kadar aldığımız yorumlar da hep ‘Lezzetli diyet de oluyormuş’ Yeni tarifler,  yeni çeşitler bulmak için sürekli araştırmalar, denemeler yapıyoruz.

Size bu paketle ilgili en çok sorulan soru ne?

“Bir ayda kaç kilo verdiriyorsunuz?” (Gülüyor) Bu her bünyeye göre değişiklik gösteren bir şey fakat vücudunuza zararlı hiç bir şey girmesine izin vermeyen, öğün miktarlarınızı kontrol altına alan, siz daha acıkmadan size öğününüze sunan bu sistem sayesinde kilo vermek kaçınılmaz bir sonuç tabii ki…

Maliyet ne?

Çok pahalı bir paket sanılıyor ama değil, günlük diyet yemeği paketim servisi dâhil 30 TL.

Yazarın Tüm Yazıları