Kokunun rengi olmaz!

Miss gibi portakal çiçeklerini koklayıp, hoplayıp, zıplamak, sokaklarda eğlenmek, harika kebapları mideye indirmek, bicibiciyle serinlemek içinnn!!! Şalgamla “Oh beee!” demek için Nisan’da Adana’da diyoruz…

Haberin Devamı

Kokunun rengi olmaz

Veee bir Portakal Çiçeği Karnavalı daha geldi dayandı kapımıza.
Miss gibi portakal çiçeklerini koklayıp, hoplayıp, zıplamak, sokaklarda eğlenmek, harika kebapları mideye indirmek, bicibiciyle serinlemek içinnn!!! Şalgamla “Oh beee!” demek için Nisan’da Adana’da diyoruz…

Ali Haydar Bozkurt’un öncülüğünde başlayan Portakal Çiçeği Karnavalı’nın üzerinden 3 yıl geçmiş! “Nasıl olur, nasıl yapılır?” derken koskocaman 3. karnavala geçiş yapmışız bile!

Birinci sene emin olamayanlar, ikinci sene sosyal ağlarda karnaval fotoğraflarını görüp de “Ah… Tüh! Keşke”ciler… Bu sene “Gelinnn” diyoruz… Pişman olmayacaksınız. Şimdiden otel rezervasyonları, hava yolları full! Otobüs firmaları ek seferlere başlayacakmış…

Haberin Devamı

Bu sene neler olacak, neler bitecek Ali Haydar Bozkurt ile bir araya geldik konuştuk.
Karnaval harika gidiyor ama tek sorun var; taraftarlar!
Hep acının rengi olmaz dedik… Şimdi de kokunun rengi olmaz diyoruz… Adanaspor taraftarı başından beri karnavalın içinde ama Adana Demirspor taraftarı bir türlü sıcak bakmıyor bu işe… Sebebi, karnavalda her yerin turuncu olması, beyaz olması.
Her şey şehir için, kötü günlerde nasıl el ele olunduysa kardeşçe, karnavalda yine olunabilir. Ben bir Adanasporlu olarak bu şehirdeki diğer takımı da destekliyorum. Peki neden hep beraber bu karnavalı da desteklemeyelim ki???
4 Nisan’da Adana’da… Gösterelim kendimizi tümmm dünyaya.. Bakalım Adanalılık neymiş! : )

4 Nisan’da saat 17:00’da Merkez Park’taki açılışta görüşmek üzere diyorum ve Ali Haydar Bozkurt ile sizi baş başa bırakıyorum.

En bomba haber ne?
Offf çok fazla bomba var!
Artık yalnız değilsiniz, öyle görünüyor!
Evet… En başından beri bu işin içinde sende varsın. Biliyorsun 3 sene önce çağrıda bulunduk. Dünyanın her tarafından insana yaptığımız çağırıydı bu çağırı da kimse bizi yalnız bırakmadı. Bu sene artık bu insanları nerelere sığdıracağız diye düşünüyoruz!
Kalabalık olacağı nerden belli?
Kortej gruplarının başvuru sayısından her şey ortada... Geçen senelerin 2-3 katı! Bunlar planlı, haber veren gruplar. Bir de evlerinde bireysel çocuklarıyla kostüm hazırlayan aileler var.
Desenize felaket bir kalabalık Adana’yı bekliyor!
Aynen… Bu sene bu korteji nereye sığdırabiliriz diye düşünüyoruz! Bir de geçen sene 39 tane farklı sanat ve performans grupları başvurmuştu ve farklı yerlerde 87 tane gösteri yapmışlardı. Bu sene yaklaşık 90 grup başvuru yaptı!
Hedefiniz şehrin her yerinde hareketlilik olmasıydı, gerçekleşiyor mu bu hedef?
Gerçekleşiyor. İlk 2 sene sadece şehir merkezinde karnavalı yaptık, geçen sene Baraj Yolu’nda sahne kurduk. Bu sene her tarafta sahneler kurulacak. 1-5 Nisan’da şehirde gezerken hareketlilik olacak.
Şuanda Seyhan Belediyesi sanırım bir meydan yapıyormuş?
Evet, heyecanla destek veren belediyelerimizin olması çok güzel... Seyhan Belediyesi de büyük destekçilerimizden…
En aktif en destekçi belediye hangisi?
Hepsi destekçi… Alt yapı desteği ve aktivite destekleri var.
Açılış nerede olacak, yine aynı Sular İstasyonu’nda mı?
Hayır, 4 Nisan’da Merkez Park’ta…

Haberin Devamı

Kokunun rengi olmaz
Geçen sene 30 binler vardı, bu sene nasıl olur?
Evet, kortej yürüyüşüne 30 binden fazla insan katıldı bu sene 50-60 bini geçer diye düşünüyoruz. Kostümlü geçişleri kaçırmamalarını öneririm, harika şeyler var.
Sohbetimiz sırasında Kültür Bakanlığı ile de ortak çalışmamız var demiştiniz. Nedir o?
Kültür Bakanlığı ile yurt dışı duyurularında ortak çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda 40’dan fazla ülkede Kültür Bakanlığı’nın yardımlarıyla “Nisanda Adana’da”nın videoları dönecek.
Peki, Kültür Bakanlığı’nın desteği maddi mi manevi mi?
Maddi manevi diye ölçmemek gerekiyor, her destek çok önemli. Şuanda geldiğimiz noktaya bakıyorum duyuru konusunda çok yol kat ettik. “Adanalı mısın?” “Hmm sizin orada karnaval varmış!” haline geldi.
Eskiden siz iletişime geçerken şimdi karşı taraflar sizinle iletişime geçmeye çalışıyor sanırım!
Tabii ki. İlk yıl, bu fikri anlatmak ve ikna etmek için çalıştık. “Olur mu? Yapabilir misiniz?” vs. vs. denilirken şimdi dediğin gibi firmalar bizi arıyor!
Kortejde grupları neye göre seçiyorsunuz?
Karnavalın ruhuna uymayan bir şeye onay vermiyoruz!
Var mı hayır dediğiniz?
Oluyor tabii. Siyasi içerikli şeylere onay vermiyoruz. Başından beri “Siyasetsiz karnaval” dedik, geçen sene seçim sonrası oldu ve o gün siyaset yoktu!
Converse’ini giyen gelsin hali!
Aynen! Sadece siyaset değil, x bir derneğin, kurumun sloganı da oraya gelsin istemiyoruz çünkü orası bir fırsat yeri olarak görülsün istemiyoruz.
Şimdi programın başkama tarihi ne?
1 Nisan’da başlıyor, bu hafta karnaval haftası. Sergiler, tango gösterileri, danslar… 4 Nisan’da da açılış olacak. Ücretsiz mobil uygulamamız var “Nisanda Adana’da” yazıp indiriyorsunuz. Yol tarifi, program detayları hakkında güncel bilgiler var, oradan herkes detaylı bilgilere ulaşabilir.
Bütçe ne kadar?
Biliyorsun iki yıldır komik paralarla yapıyorduk. Yine aynı şekilde ama burada daha çok gönüllülük esası var.
Kimler var?
Sahne biraz sürpriz… Çukurova Senfoni Orkestrası müthiş bir program hazırlıyor. 3 farklı sanatçıda Senfoni eşliğinde şarkı söyleyecekler. Keremcem, Zeynep Casalini, Gülden Mutlu, Selda Bağcan, Bengü ve Pandora başta olmak üzere bir çok sanatçı karnavalda farklı tarihlerde sahne alacaklar.
Dilek fenerleri olacak mı?
Tabii ki! Korkunç güzel olacak hatta. O da Merkez Park’ta.
Beyaz mendilleri alıp gelsinler yani?!
Tabii ki, herkesi beyaz mendilleri ile bekliyoruz.
Beyaz mendilin ekonomideki yeri 3 yılda nereye ulaştı?
(Gülüyor) henüz araştırmadık. Ama genel anlamda karnavalın Adana’ya ekonomisi gayet iyi. Bir taksi şoförü “Günde 2 müşterimiz olur ama karnaval sayesinde öğlen olmadan 8-9 müşteri aldık” dedi. Esnaf hareketleniyor, insanların moralleri yükseliyor. Hatırlasana insanlar “Burası Adana mı?” demişti burada yaşayanlar bile bunu dedi.
Biri de benim!
Bak işte! Hem ekonomi, moral bir de sanata ve sanatçıya katkıdır aynı zamanda. Etrafta o tango yapan dansçıların yanında insanlar da yapıyor. Yapıyor mu yapıyor ama eğleniyor!

Haberin Devamı

Kokunun rengi olmaz
Adanaspor-Demirspor taraftarına gelelim. Adana Demirspor taraftarı bir türlü bu karnavala sıcak bakamadı… Ne yapmak lazım?
Ben bu duruma çok üzülüyorum! Olay çok yanlış anlaşılmış. Bu Adanaspor’un karnavalı değil!
Karnavalın turuncu beyaz olması büyük etken tabii!
Biz portakalı tanıtmıyoruz. Mersin, Narenciye Festivali’nde portakalı tanıtıyor. Biz “Nisan’da Adana’ya gel” diyoruz. Kokunun rengi olur mu? Olmaz! Kokuya gelin diyoruz. Portakalı Allah turuncu yaratmış ben ne yapayım. Bizim logomuzdaki beyaz, çiçeğin beyazı, Adanaspor’daki beyaz pamuğun beyazı. Kavram kargaşası var. Bu karnaval Adanaspor’un değil, Adana Demirspor’un da değil Adana’nın karnavalı.
Kulüp bazında destek nasıl?
İlk sene Demirspor’un Başkanı davetimize geldi. İkinci sene ikisi de gelmedi. Her hafta maça çıkıyorlar. Bir hafta hem Adanaspor’dan hem de Adana Demirspor futbolcularının sahaya çıkarken “Nisan’da Adana’da” pankartıyla çıkmalarını istedik ama henüz olmadı, inşallah bir gün olur.
Sırf bu Adanaspor, Adana Demirspor yanlış anlaşılmasın diye geçen sene yayınladığınız bültenleri de turuncu, lacivert yapmıştınız!
Doğru hatırladın, yanlış anlaşılmasın diye bunu bile düşündük.
Tshirt filan yapılsa ve bunlar satılıp, karnavalın döner sermayesi olsa ve eklense… Nasıl olur?
Bugüne kadar biz hoşgörülü ile devam ettik. Stant kuruyorlar, kursun kazansın. Bizim logomuzla ürünler yapılıyor. Ama önümüzdeki yıllarda bu karnavala küçük de olsa bir sermaye gerekli. Mesela döner sermayesi olsun diye her satılan üründen 1 lira gibi çok küçük paralar alınabilir.
Baştan bu para alınsa tamam ama sonradan alınınca insanlar tuhaf bakmaz mı?
Bu karnaval ticaret amaçlı yapılmadı ama karnavala katkı sunmak için de yapılırsa hoşgörülü olmak gerek diye düşünüyorum.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
2 senedir harika bir karnaval ortamı yaşıyoruz. Hiçbir şekilde kavga çıkmadı, sorunlar olmadı. Bu sene de aynı şekilde olacağını düşünüyorum.
Birbirimizle rekabeti bırakıp Adana tanıtımı için bir araya gelebileceğimiz ortam bu karnaval. Ve yine söylüyorum kokunun rengi yok, her kesimden, her renkten, her görüşten insanlar bu konuyu alıyor ve hep beraber almaya da devam. Belediyelerimizden de rica ediyoruz tüm sokaklara turunç ağaçları dikilsin, Adana’nın her köşesi portakal çiçeği koksun. Esnaf ve işyerlerinden ricamız – Nisan tarihlerinde işyerlerini karnaval ruhuna uygun şekilde süslesinler, ışıklandırsınlar. Herkesi karnavalın ruhuna uygun, yaratıcı kostüm ve kıyafetlerle sokaklarda görebilmeyi hayal ediyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları