GeriDuygu Sedefoğlu Balık yüzer, kelebek uçar, Adanalı kebap yer…
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Balık yüzer, kelebek uçar, Adanalı kebap yer…

Birçok sebzenin meyvenin mevsimi vardır da kebabın yoktur. Adana’nın 50 dereceye ulaşan sıcağında bile tabla başına oturup çok rahat kebap yer, buz gibi şalgamınızı içersiniz…

 Balık yüzer, kelebek uçar, Adanalı kebap yer…

Fotoğraf: Halil Can ÖNDEMİR

 

 

ADANALININ KALP ATIŞIDIR KEBAP

 

Türk Dil Kurumu “Doğrudan doğruya ateşte veya kap içinde susuz olarak pişirilmiş et” diye tanımlıyor ama şüphesiz bir Adanalı için kebap, bundan çok daha öte bir anlam ifade ediyor. Hele de usta eller tarafından hazırlanmışsa…

Hatta bu işin içinde olanlar için bile bu tanım böyle değil… 96 yıllık tarihi olan Kebapçı Mesut’un torunu Hakim Yenigün’e “Sizin için nedir kebap?” diye sorduğumda aldığım cevap, “Adana’nın sıcağı, portakalı, insanların sıcaklığı, güler yüzlülüğü, mertliği nasıl bize özgüyse Adana kebabı da bunlardan biri.”

 

Haliyle Adanalı olan ve olmayanlara “Adanalı için kebap nedir?” diye sorduğumda, aldığım cevaplar oldukça güzeldi.

 

Gelelim Kebapçı Mesut’a… Buranın tarihi resmi olarak 1921’lere dayanıyor. 1921’den önce de en büyük dede Mahmut Usta ile sebze halinde barakada başlıyor işe. Sonrasında Kocavezir Mahallesi’nde şuanda sit ilan edilen yerde devam ediyorlar. 137 yıllık bir dükkân… O kadar tutuluyor ki dışardaki tahta masalarda bile oturacak yer bulamıyorsunuz.

 

Yeşilçam’ın ünlüleri, iş dünyasının bilinenleri, siyasetin isimleri… Hatta Mustafa Kemal Atatürk’e kadar uzanıyor mazi. Atatürk’ün Adana ziyaretinde Mahmut Dede elleriyle hazırlıyor Ata’ya kebabını… Arkasından Yılmaz Güney ile ilk fotoğraf koleksiyonu başlıyor bu kebapçıda… Ve duvar tamamen fotoğraf müzesi gibi bir hal alıyor. Recep Tayyip Erdoğan, Ali Ağaoğlu, Cem Yılmaz, Türkan Şoray, Kadir İnanır, Erkan Petekkaya…vs..vs…

 

137 yıllık bir binada başlayan ve hatta öncesinde de barakada başlayan kebapçı hikâyesi şimdi Adanalı İşinsanı Mehmet Ali Bilici’nin, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası ile ortak açtığı Adana Divan Oteli’nde devam ediyor. Otelin hemen yanındaki ikiz bina içinde yaklaşık bir yıldır “Divan Mesut” olarak kebabın dumanını Bilici ve Kebapçı Mesut ailesi olarak tüttürüyorlar.

 

Üçüncü şubeleri de Kayseri’de.

 

Bilici Ailesi Adana Ceyhanlı, Kebapçı Mesut’un ailesi de Adanalı… Mehmet Ali Bilici hem iş dünyasının hem de siyasetin içinden biri… 1983 yılında Anavatan Partisi’nden 3 dönem Milletvekilliği yapmış biri. 12 yaşında da babasının yanında iş dünyasına atılmış. Aile pamuk tüccarı aynı zamanda çırçır fabrikaları varmış…

Mesut Usta’nın torunları da dördüncü kuşak olarak bu işe devam ediyor. “Ailede başka meslek yapan var mı?” diye soruyorum. Cevap çok net, “Hayır”

 

YANINDA PİLAV YENMEZ

 

Şimdilerde Kebap Sushi, Light kebap ortaya çıksa da oturup dürüm şeklinde yiyeceğiniz kebabın lezzetini sanırım hiçbir şey vermez. Yanında sadece tablacı salatası, soğan salatası ve ezme…

Öyle Adana dışında servis edildiği gibi tabakta bulgur pilavı filan göremezsiniz. Zaten Adanalı da işte buna deliriyor.

 

Divan Mesut’ta kendilerinin yaptığı kaymaklı kadayıfı kebabın üzerine mideye afiyetle indirebilirsiniz. Kocavezir’deki yerlerinde de halka tatlıyı…

 

Divan Mesut’un İşletme Müdürü Metin Taşkın, Otel Müdürü de Uğur İvegener…

 

Ben tek tek kebapla ilgili sorularımı ustaya soruyorum, usta da iştahlı iştahlı anlatıyor…

 

Hakim Yenigün kimdir biraz sizi tanıyalım?

Kebapçı Mesut ustanın torunuyum.

 

KOLLARIMIZ ZIRH ÇEKE ÇEKE KASLANDI

 

Kaçıncı kuşaksınız?

Dördüncü kuşak oluyorum. 12 yaşımdan beri Mesut Usta’nın tezgâhında çalıştım. 1980 yılında Mesut Ustayı kaybettikten sonra amcalarımla beraber bugünlere taşıdık.

Dedeniz nasıl başlamış peki?

Dedem Mesut Ustanın babası Mahmut Usta ile başlıyor iş. Adana’da eski sebze halinin olduğu yerde kendilerine bir baraka kurup kebap yapmaya başlamışlar. İnsanlar aşırı ilgi gösterince “Küçük bir dükkân açalım” demişler ve ilk dükkânı 1921’de açmışlar. 1940 yılında da 151 numaralı ilk telefon alınmış. Adana’da 51. Telefonmuş düşünün.

Peki, bu kadar iyi bir usta olmasının özelliği ne?

İyi bir ustalığın yanında iyi bir esnaf olması önemli... Gönlü açık, güzel, mert bir insanmış.

“Atatürk de Mesut Ustanın kebabını yemiş” dediniz sohbetimiz sırasında. Nasıl gelmiş?

Adana’da Atatürk’ü Çiftçiler Birliği’nde ağırladıklarında bizzat Mesut Usta gidip ona kebap yapmış. Öyle yemiş.

Kebabı lezzetli yapan şey nedir?

Ustaların işlerini aşkla yapması, kaliteli et kullanmaları, taze kuyruk yağının olması çok önemli. Erkek koyun eti olması kesinlikle şart. Ve tabii kullanılan kömür dahi çok çok önemli…

Ne kadar kuyruk yağı lazım?

1 kilo kıymaya 300 gram koyulur.

Şimdi Divan Oteli’nin içindeki üçüncü şubeniz mi oluyor?

Evet. Sayın Mehmet Ali Bilici ile kurduk. Yaklaşık bir yıldır sanatımızı burada icra ediyoruz. Allah’a şükürler olsun güzel oldu.

Balık yüzer, kelebek uçar, Adanalı kebap yer…

Kebabın dostu nedir?

Soğan, şalgam!

Zırh çekme mi makine kıyması mı?

Kesinlikle zırh! Bizim dükkânlarımızda makine bulamazsınız. Zaten baksanıza hepimizin kolları zırh çeke çeke kaslandı! (Gülüyor)

Sizin çocuklar devam ediyor mu?

Mehmet Fatih oğlum, Erhan Silindir de dayımın oğlu. İkisi beraber Kayseri’deki şubemizdeler. İnşallah onlar da beraber bayrağı alıp götürecek.

Bu meslekte ilk nasıl başlanılıyor?

Şiş silerek! Başta sinirleniyor insan ama şiş silmeden bu mesleğe başlanmıyor.

Adana dışında kebabın yanında bulgur pilavı verilmesine ne diyorsunuz?

Adana dışında maalesef birçok ilde veriliyor, yanlış bu. Bakın cacık da veriliyor, salata da veriliyor. Bunlar da verilmemeli. Sadece soğan salatası, ezme ve tablacı salatası verilmesi lazım.

Peki dürüm olarak mı yoksa tabakta servis şeklinde mi yenilmeli?

İkisi de önemli. Dürüm de çok lezzetli olur!

Peki artık insanlar neden salaş mekanları tercih ediyor dersiniz?

Çünkü lezzeti, samimiyeti arıyorlar. 15 sene önce lüks restoranlardan çıkmaya başladılar. Bizim insanlarımız bir şeye çok hızlı geçiş yapar ve çok hızlı tüketim yaparlar. Mesela Mesut Usta’nın ilk yerine gelen diyor ki “Ben 1950 yılında nişanlımla yemek yedim” bunlar var oralarda, anılar var.

 

 

***

 

Adanalı için kebap nedir?

 

Yusuf Ziya Kumsal: İlişki Dürümüm bir buçuk Adana

Barış Kaynak: Adanalının kalp atışı

Ender Şire: Yazın 50 derece sıcaklıkta bile bu şehri yaşanır hale getiren sebep

Cumali Erener: Yenilebilir Arkadaş demektir

Ömer Yurukce: Günlük yaşanan adli vakaların kötü imajını kamufle eden bir patenttir.

Emir Keskin: Yaşam için oksijen ne demekse, Adanalı için de kebap o demektir.

Tuğba Aras: Aşk neydi? Adana-Şalgam-Kebap

Uğur Karaduman: Aboooow… Hele hele hele…

Sıtkı Abay: Adana’nın diğer adı

Cem Kokeng: İlaçtır.

Osman Teke: Gurbetteyken vuslata sebep

Çağdaş Anadolu: Kokusunu parfüm yapmak istemektir.

Alper Turbey: Düğün çıkışlarında kebapçıya giden gelin damat milletiyiz. Yani gelin topuzu olmasa da olur ama kebap olmazsa olmaz.

Ertuğrul Kalkan: TDK yetkilileri henüz öyle bir kelime türetemediler.

Emre Yarimzade: Başka bir yemek yedikten sonra “Bu parayı kebaba verirdik” sözünü söylettiren kelime ötesi cümle.

Mustafa Temel:Balık için yüzmek, kelebek için uçmak ne ise; O'dur Adanalı için kebap... Bir yaşam felsefesi değil, yaşadığınızı anlatmanın ta kendisidir...

Gülçin Fatih Çakan: Adanalının sinirini yatıştırabilecek derecede mutluluk hormonun salgılattığı İsviçreli bilim adamlarınca kanıtlanmış bir Adana kültürüdür

Özgür Akpınar: 5. Element

Özlem Boğa: Adanalının fastfood’udur

Ahmet Börklüoğlu: Adana kebap demek sevgiliye verilecek bir tektaşın yanındaki tek yoldaştır çünkü adana kadınını bir tektaşla bir de Adana kebabıyla mest edersin

Dogu Guneroglu:Adanalı için kebap, kızgın kumlardan serin sulara atlamak, dalgalı bir denizde sörf yapmak veya karda dans etmek gibi bir şeydir herhalde ya da küçük bir kaçamak...

Şeref Kara: Annemiz Babamız ne kadar değerliyse kebap da bir Adanalı için o kadar değerlidir.

Şeyda Terzioğlu: Kebap candır, gerisi heyecan.

Cem Ateş Elban Cehennemin kapısına bile mangalla gitmektir.

Hatice Kuni Adana’nın bitki örtüsüdür

Ahmet Hoplamaz: Adana’da kebap, ahirette sevap.

Mustafa Uzunağaç: Bebek için anne sütü neyse Adanalı için de kebap o’dur.

Hakan Taşkın: Antidepresan özelliğine sahip

 

X

“Kız çocuğu pembe, erkek çocuğu mavi giyer”

Bu haftaki röportaj konuğum Şükran Isınlık Veziroğlu… Çocuk kıyafetleri üzerine “Le Petitos” markasını kurup, farklı tasarımlarıyla da 3-5 ay içinde ciddi yol almış genç bir girişimci.

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Şükran Isınlık Veziroğlu… Çocuk kıyafetleri üzerine “Le Petitos” markasını kurup, farklı tasarımlarıyla da 3-5 ay içinde ciddi yol almış genç bir girişimci.

 

Yazının Devamını Oku

“ 2019 yılından umutluyuz…”

Bu haftaki röportaj konuğum Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç… Konumuz Adana olarak son durumumuz…Yılı nasıl kapattığımızı, 2019’da bizleri nelerin beklediğini, üretim kalemlerimize kadar her şeyi konuştuk…

 

2018’i nasıl kapatıyoruz?

2018,  zorlu ve mücadele içerisinde geçen bir yıl oldu.  Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların etkisiyle özellikle yılın ikinci yarısında ekonomide zorlu şartlarla karşı karşıya kaldık. Kredi maliyetleri ve enflasyonun yükselmesi sonucu reel sektör olarak olumsuz yönde etkilendik. Etkilenmeye de devam ediyoruz. Özellikle finansmana erişim noktasında önemli sorunlarla karşı karşıyayız.

Hükümetimiz tarafından piyasanın normalleştirilmesi ve olumsuz gelişmelerin asgari zararla atlatılması adına yıl içinde birçok önemli kararlar alındı. Açıklanan Yeni Ekonomi Programı kapsamında yerinde ve zamanında alınan tedbirler, uygulanan politikalar piyasaları kısmen rahatlattı. Özellikle döviz kurunda olumlu yönde önemli gelişmeler kaydedildi.

Yeni sistem çerçevesinde ekonomiyi düzenleyici kurumlar arasındaki işbirliği ve uyum, hızlı bir şekilde karar alınmasına imkan sağladı. İş dünyamızın finansal anlamdaki sorunlarının çözümlenmesini, üretim ve istihdamın teşvik edilmesine yönelik atılan doğru adımlar, piyasalarda hemen karşılığını buldu.

2019 umut verici mi?

2019’un, yaraların sarıldığı, ekonomide dengelerin sağlandığı, kayıpların telafi edildiği umutlu bir yıl olacağı inancındayım.

Yazının Devamını Oku

“Sosyal medyayı bağımlılık haline getirme potansiyeli olanların sosyal medyadan uzak durmasında fayda var.”

Yıllardır sosyal medya kullanıp, dijital dünyaya meraklı biri olarak birçok eğitimler de aldım… Eğitimin sonu yok… Yaprak Yapsan ile bir toplantıda tanışıp dijital dünyayı bir de ondan dinleyince bazı şeyleri doğru yaptığımı, bazılarını ise tam yapamadığımı öğrendim…

Fotoğraf: Sedef Nur Sedef

 

Bu haftaki röportaj konuğum Yaprak Yapsan… İnanılmaz enerjik, inanılmaz enerjisi yüksek bir kadın. Dolu dolu… Sosyal Medya ve İtibar Yönetim Uzmanı kendisi…

Yıllardır sosyal medya kullanıp, dijital dünyaya meraklı biri olarak birçok eğitimler de aldım… Eğitimin sonu yok… Yaprak Yapsan ile bir toplantıda tanışıp dijital dünyayı bir de ondan dinleyince bazı şeyleri doğru yaptığımı, bazılarını ise tam yapamadığımı öğrendim…

Buyurun beraber devam edelim…

 

Çok “Hakkımda” kısmını sevmeseniz de, kimdir Yaprak Yapsan?

Yazının Devamını Oku

“GÖNÜL ZENGİNLİĞİ YARATTIK”

Bu haftaki röportaj konuğum Mersin, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan… Konumuz Mezitli Belediyesi’nin yapmış olduğu “Kadın Üretici Pazarı”

Fotoğraf: Şahin YILDIRIM

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Mersin, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan… Konumuz Mezitli Belediyesi’nin yapmış olduğu “Kadın Üretici Pazarı”

Bu proje ile Çin’de ödül alıp, dünyaya örnek oldular… Hatta bazı ülkeler bu projeyi kendi belediyelerinde uygulamak istediklerini dile getirmişler. Mesela bir ülkenin belediyesi Mülteci kadınların yapması için başvurmuş…

Gururla anlattı Neşet Tarhan…

Bir sürü işler yapmışlar görev süresince ama en önceliği temizlik alanlar, çocuklar, gençler ve kadınlar…

Yazının Devamını Oku

Yumurta dondurma işlemi kimlere yapılır?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir alan… Sağlık nedenlerinden dolayı ya da partneri olmadığı için ya da kariyer planlamasından dolayı bebek planlamasını ilerleyen dönemlerde yapmak isteyen kadınların bir seçeneği yumurta dondurmak.

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı aynı zamanda Tüp Bebek Merkezi Klinik Sorumlusu Prof. Dr. Volkan Noyan…

Konumuz “Yumurta dondurma işlemi”

 

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir alan… Sağlık nedenlerinden dolayı ya da partneri olmadığı için ya da kariyer planlamasından dolayı bebek planlamasını ilerleyen dönemlerde yapmak isteyen kadınların bir seçeneği yumurta dondurmak.

 

Yazının Devamını Oku

Rekora yüzen çocuk

8 yaşındayken ailesi yüzmeyi çok sevdiğini fark edip, destekleme kararı alıyor. Şimdi çok sevdiği yüzme sporu bugün ona bir dolu ödüller kazandırdı ve kazanmaya da devam ediyor.

 Bu haftaki röportaj konuğum Atakan Malgil… Pırıl pırıl bir çocuk ve henüz 13 yaşına yeni girdi.

 8 yaşındayken ailesi yüzmeyi çok sevdiğini fark edip, destekleme kararı alıyor. Şimdi çok sevdiği yüzme sporu bugün ona bir dolu ödüller kazandırdı ve kazanmaya da devam ediyor.

Sadece yaşı nedeniyle sadece Türkiye içindeki yarışmalara katılabiliyor. 13’e basmasıyla birlikte yurtdışı yarışları da devreye girecek.

 

Ve 13 olmasıyla beraber rekor denemeleri de başladı. 29 Aralık 2018’de bir rekor denemesi daha olacak…

 

Bu süreçte aile yaşadıkları şehri bile değiştiriyor… Adana Mersin arasında resmen mekik dokuyorlar… Yani Atakan için müthiş fedakârlıklar yapıyorlar.

Yazının Devamını Oku

Psikologların mücadelesi

Bu haftaki röportaj konuklarım Psikolog Mürsel Şeker ve Psikoloji öğrencisi Abdulğani İçten… Psikolog Mürsel Şekerci Türkiye Psikologlar Platformu Başkanı, Abdulğani İçten ise Yönetim Kurulu üyesi… Abdulğani henüz üniversitede eğitim görüyor ama o kadar dolu ve o kadar çalışkan ki...

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuklarım Psikolog Mürsel Şeker ve Psikoloji öğrencisi Abdulğani İçten…

Psikolog Mürsel Şekerci Türkiye Psikologlar Platformu Başkanı, Abdulğani İçten ise Yönetim Kurulu üyesi… Abdulğani henüz üniversitede eğitim görüyor ama o kadar dolu ve o kadar çalışkan ki...

 

Konumuz yeni kurulan Türkiye Psikologlar Platformu ve bu platformun yapacağı çalışmalar, “Mesleki etik yasası” için atacakları önemli adımlar…

 

Yazının Devamını Oku

Tüp Mide Ameliyatı kimlere yapılır?

Bu haftaki röportaj konuğum Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak. Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu.

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Adana Ortadoğu Hastanesi Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bayrak. Konumuz son yıllarda cerrahi işlem gerektirmesine rağmen zayıflamak isteyenlerin gözdesi olan “Tüp Mide” operasyonu.

Birçok insanın başvurduğu bu operasyon ne yazık ki bazen ölümle sonuçlanabiliyor.  Op. Dr. Mehmet Bayrak ile bu operasyonun detaylarını konuştuk. Kesinlikle karşı çıktığı durumlar var.  Kişi istikrarlı değilse, sağlıklı yaşamı hayat felsefesi yapmayacaksa önermiyor… Operasyon sonrasında ise başarıya ulaşmanın hekim ve hastanın koordineli bir şekilde devam etmesini öngörüyor.

Buyurun birlikte devam edelim.

 

Mehmet Bayrak kimdir, biraz sizi tanıyalım?

Yazının Devamını Oku

Olgunlaşma Enstitüsü’nde yeni dönem

Bu haftaki röportaj konuğum 1972 yılında kurulan Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Meral Altınkaya… Konumuz projeleri, olgunlaşma enstitüsündeki çalışmaları…

Fotoğraf: Damla GÖL – DHA

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum 1972 yılında kurulan Adana Olgunlaşma Enstitüsü Müdiresi Meral Altınkaya… Konumuz projeleri, olgunlaşma enstitüsündeki çalışmaları…

O kadar çok şey öğrendim ki bu röportajda. Zaman yetmedi, ilerleyen günlerde yeniden ziyaret edeceğim ve mutlaka sizler de ziyaret edip, Meral Hanım ile tanışmalısınız.

Mesela kilimlerin dili varmış, ben bilmiyordum. Bununla alakalı hikâye bile dinledim. Her yörenin kilim motifleri ayrı olurmuş, bunun da sebebi varmış…

3 yıl önce Adana Olgunlaşma Enstitü’nün müdürü değişti ve Meral Altınkaya geldiği günden bugüne dur durak bilmeden tam gaz çalışıyor.

Yazının Devamını Oku

Gayrimenkul piyasasında son durum

Bu haftaki röportaj konuğum Aylin Sönmez Küçükkaya (Kurucu Ortak), Nurcan Sönmez Gökler (Yurt dışı projeler satış uzmanı), Nurcan Mescilgil (Lüks konut ve proje satış uzmanı), Nursel Topçu (Lüks Konut ve ticari gayrimenkul satış uzmanı)

Fotoğraf: Sedef Nur Sedef

 

Bu haftaki röportaj konuğum Aylin Sönmez Küçükkaya (Kurucu Ortak), Nurcan Sönmez Gökler (Yurt dışı projeler satış uzmanı), Nurcan Mescilgil (Lüks konut ve proje satış uzmanı), Nursel Topçu (Lüks Konut ve ticari gayrimenkul satış uzmanı)

Kadınların bu sektörde olmasının avantajlarından, yenilenen yasalardan, gayrimenkul sertifikası olanların bu işi yapabildiğinden tutun hangi dönemlerde gayrimenkul yatırımının mantıklı olduğuna kadar konuştuk…

 

Neden kadınlar daha çok bu işin içinde? 

Yuvayı dişi kuş yapar. (Gülüyor) İletişimde güven veren yönlerimiz ve esnek olmamız sanırım… 

Yazının Devamını Oku

YİNKADER'den büyük başarı

YİNKADER çok yeni kurulmuş olmasına rağmen 1 buçuk yıl içerisinde çok ses getirecek, büyük projelerle özellikle Üniversite Öğrencilerine ve Sevgi Evleri’nde kalan çocuklarla alakalı çok güzel, dolu dolu projeler gerçekleştirdiler. 

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

Bu haftaki röportaj konuklarım Yenilikçi İnsan Kaynakları Dernek Başkanı ve Başkan Yardımcıları…

 

İŞKUR’un İş ve Meslek Danışmanı aynı YİNKADER’in Başkanı Ergin Koluman, İŞ-KUR İşve Meslek Danışmanı Başkan Yardımcısı Umut Zeybek ve Burcu Nargile…

 

Yazının Devamını Oku

Son yılların favori sporu; Pilates

Bu haftaki röportaj konuğum Tam kapsamlı pilates eğitmeni Gülenay Demirdelen. Mersin G-Fit Pilates&Reformer Studio Merkezinin sahibi… Hem de Polestar Pilates Kurumunun Mersin’deki Eğitim Merkezi. Kısa bir süre sonra da eğitmen yetiştirmeye başlayacaklar.

Fotoğraf: Adnan Açıkgöz – DHA

 

Son yıllarda pilates, yapılan favori egzersizler arasında en üst listede… Düzenli spor yapabilen insanlara hep özenmişimdir, yıllardır o kadar uğraş versem de bir türlü kendimi spor yapma disiplinini edinemedim.

Birçok doktor, ev kadınlarının “Ev temizliği yapmak da spor” düşüncelerine karşı çıksalar da ben de yoğun çalışmayı hep sporla eşleştirdim… Ama Gülenay Hoca gibi bir kadın ile sanırım spor yapmak çok fena zevklidir.

Buyurun beraber devam edelim…

Gülenay Demirdelen kimdir biraz sizi tanıyalım?

Adana Pozantı doğumluyum. İlk ve orta eğitimimi Pozantı’da tamamladım, Selçuk Üniversitesi, İşletme Fakültesi mezunuyum. 1992 yılında da Mersin’e ailece yerleştik.

Yazının Devamını Oku

Meme kanserinde kimler risk altında!

1-31 Ekim, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olunca Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu ile bir araya gelip, meme kanseri üzerine konuştuk…

Fotoğraf: Sude UÇAROĞLU / DHA

 

Bu haftaki röportaj konuğum Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu…

1-31 Ekim, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olunca Prof. Dr. Tamer Çolakoğlu ile bir araya gelip, meme kanseri üzerine konuştuk…

 

Meme kanseri belirtileri neler? Kimler risk altında? Kimlere meme boşaltımı işlemi yapılır ve bu meme kanserindeki risk oranını ne kadar düşürür? Ve daha birçok konu üzerinde konuştuk.

Buyurun birlikte devam edelim… 

Yazının Devamını Oku

“Gelenekselin Gücü Adına”

Festivallere, karnavallara doymayan bir şehir oldu hem Adana hem de Adanalılar…

Festivallere, karnavallara doymayan bir şehir oldu hem Adana hem de Adanalılar…

Bu sene düzenlenen 25 yıllık Adana Film Festivaline, 6 sene önce Portakal çiçeği karnavalı da dâhil oldu… Tiyatro Festivali şehrin kültürel çehresini değiştirdi…

 

2 senedir de Adana Lezzet Festivaliyle şenlendi… Her dönemin capcanlı etkinlikleri var artık…

Tabii bütün bunlar Yerel Yönetimlerin, STK’ların ve Adana Halkının sahiplenmesiyle güç buldu…

 

Bu haftaki röportaj konum Adana Lezzet Festivali, konuğum ise Tayyar Zaimoğlu… 12 Ekim’de Adana Lezzet Festivali başlıyor, 14 Ekime kadar da devam edecek…

 

Yazının Devamını Oku

Adana’da Lavanta Tarlası…

Lavanta’yı birçoğumuz severiz. Çiçeğini canlı canlı saksıda evimizde yetiştiremesek de mutlaka lavanta kurusu, lavanta yağı evimizin bir köşesinde vardır.

 

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Ziraat Mühendisi İrfan Yüksek

Lavanta’yı birçoğumuz severiz. Çiçeğini canlı canlı saksıda evimizde yetiştiremesek de mutlaka lavanta kurusu, lavanta yağı evimizin bir köşesinde vardır.

 

Ya odamızın bir köşesinde ya da gardrobumuzun içinde minik keselerde…

Yazının Devamını Oku

Süt Proteini Alerjisi nedir? Teşhis nasıl koyulur?

Oğlum Ata’ya da doğduğunda 44 günlükken bu teşhis koyulunca çokça araştırma yapıp, emzirme sürecinde olduğum için de süt proteini diyetine girdim.

 

  

Dr. Bircan Hızlı Karabacak ile son zamanlarda çok yaygınlaşan Süt Proteini Alerjisini konuştuk…

 

Oğlum Ata’ya da doğduğunda 44 günlükken bu teşhis koyulunca çokça araştırma yapıp, emzirme sürecinde olduğum için de süt proteini diyetine girdim.

 

Sosyal medya hesaplarımda süreci ara ara paylaşınca takipçi ve okuyuculardan çok fazla soru almaya başladım. Hekim olmadığım için şahsi olarak bu soruları benim cevaplamamın çok doğru olduğunu düşünmediğim için Çocuk Doktoru Bircan Hızlı Karabacak’a Süt Proteini ile alakalı merak edilen soruları sordum…

 

Yazının Devamını Oku

“Turizm her şeyden önce görünmeyen bir ihracat sektörüdür…”

Bu haftaki röportaj konuğum Tayyar Zaimoğlu… Yıllarca Adana’ya hem tekstil hem de turizm anlamında hizmet verip, istihdam yaratan aile…

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Tayyar Zaimoğlu… Yıllarca Adana’ya hem tekstil hem de turizm anlamında hizmet verip, istihdam yaratan aile…

Tayyar bey yıllarca turizm içinde olan biri olarak yüzlerce araştırma, çalışmalar atta proje kitabı yazmış bir kişi…

Adana’nın karnavallar, festivaller şehri olmasından, tarihi Tepebağ projesini, Adana’nın gölünü, yakın iller hakkında sohbet ettik.

 

Şimdilerde yeni bir projesi var “3A Lezzet Bölgesi”

Yazının Devamını Oku

Bağımlılıklardan kurtulmanın yolu

Bu konu bana biraz ilginç geldi çünkü o kadar çok şey öğrendim ki... Kişi neden kilo alır? Bağımlıklarından bir cihaz ile kurtulabilir mi? Bağımlısı olduğu yiyeceklerin dahi ardında bir psikolojik sebebin olması gibi bir dolu şey konuştuk Yasemin Kutlu Varan ile…

Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Psikolog Yasemin Kutlu Varan…  Neoterapi Merkezi’nin kurucusu… Bu konu bana biraz ilginç geldi çünkü o kadar çok şey öğrendim ki... Kişi neden kilo alır? Bağımlıklarından bir cihaz ile kurtulabilir mi? Bağımlısı olduğu yiyeceklerin dahi ardında bir psikolojik sebebin olması gibi bir dolu şey konuştuk Yasemin Kutlu Varan ile…

Son zamanlarda sıkça duyduğum Rezonans ve Tomatis Müzik Terapileri konusu üzerine yoğunlaştık… Zaten bu iki sistem de kişinin bağımlılıklarından kurtulmasının bir yolu…

Öncelikle kişiden alınan idrar örneği ile kişinin gıda toleransı kontrol ediliyor… Ortaya çıkan liste ile seanslar başlıyor. Yaklaşık her seans 45 dakika sürüyor. Asıl amaç kişiyi gluten ve şekerden uzaklaştırmak… 45 dakikalık seanslar da yine aynı cihazdan yapılıyor…

Yazının Devamını Oku

İş mahkemelerinde kim haklı?

Hem işçinin hem de işverenin işten çıkarma ve çıkarılma sürecindeki sıkıntılar neler? Alacak ve tazminat davaları, hizmet tespit davaları, işe iade davaları, iş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları ve sisteme yeni giren “Arabuluculuk” konularını konuştuk…

 

 Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

 

Bu haftaki röportaj konuğum Avukat Ceyhun Yılmaz…

 

Hem işçinin hem de işverenin işten çıkarma ve çıkarılma sürecindeki sıkıntılar neler? Alacak ve tazminat davaları, hizmet tespit davaları, işe iade davaları, iş kazalarından kaynaklanan tazminat davaları ve sisteme yeni giren “Arabuluculuk” konularını konuştuk…

 

Yazının Devamını Oku

RahatAnne

Bir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…

 Fotoğraf: Ali GÜLERYÜZ

 

Bu haftaki röportaj konuğum Melis Ayan, Nam-ı değer fenomen RahatAnne… Bir gün kendisinden öyle bir mail aldım ki, okurken ağlamaktan canım çıkıyordu neredeyse… Nasıl bir aşk, nasıl bir hikâye…

Bir insan hayatına dair nasıl risk alır, nasıl zor süreçlerden geçer bu röportajda başka boyutla öğrendim… Hem de sırf anne olabilmek için…

Bir yandan haberlerde doğurduğu bebeğini çöp konteyrına bırakan anneler, bir yandan daha kokusunu içine çekmeden hayatını riske atan anneler… Hayat ne tuhaf diyor insan… Melis Ayan müthiş fedakârlıklar yapmış…

Bloğunda taze annelerin, anne adaylarının merak ettiği birçok şey var… Yeni doğum yapanın baş belası olan mastit’ten beslenme, gezme tozma her şey…

 

Yazının Devamını Oku