‘Su trendleri’ne dair gerçekler

İçine elma sirkesi ya da limon katanlar da var, kaynatıp ılıttıktan sonra içenler, birkaç dal maydanoz ekleyenler de... Sabah aç karnına mı içmeli, yoksa yemeğin üzerinden biraz vakit geçtikten sonra mı? Temel içeceğimizle ilgili akıllardaki soruları masaya yatırdık.

Haberin Devamı

Yeterli su içmek sağlıklı bir yaşam için en temel gerekliliklerden biriyken özellikle tüketimini arttırmak, lezzetlendirmek adına dönem dönem farklı ‘su trendleri’yle karşılaşıyoruz.

‘Su trendleri’ne dair gerçeklerBir rahatsızlığınız varsa doktorunuza danışmadan tarifleri denemeyin.

Elma sirkeli: Elma sirkesi kan şekeri seviyesini dengede tutmaya, kan basıncını düzenlemeye ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca sindirimi kolaylaştırabilir, tokluk hissini arttırabilir. Günde 1 yemek kaşığı (15 ml) elma sirkesiyle hazırlanmış su tüketmeyi tercih edebilirsiniz. 2 bardak ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katın, dilerseniz 1 çay kaşığı bal ekleyin.

İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR

Haberin Devamı

Limonlu: Vücudun üretemediği C vitaminini almasında etkili olabileceği gibi içindeki sitrik asit, yiyeceklerdeki kalsiyum, magnezyum ve demirin emilimini arttırabilir. Antioksidan ve antienflamatuar içerikli limon, vücudun toksinleri atmasına yardımcı, sindirimi kolaylaştırıcı etki sunabilir; vücudun pH seviyesini dengeleyebilir. Ilık ya da oda sıcaklığındaki 1 bardak suyun içine 3-4 ince dilim taze limonu atarak ya da sıkarak tüketebilirsiniz. Ya da suyunuzu cam şişede hazırlayıp gün boyu yanınızda taşıyabilirsiniz. Ölçüyü 250 ml (1 su bardağı) su için yarım limon olarak düşünebilirsiniz.

Elma sirkesi asidik özelliği yüzünden seyreltmeden kullanıldığında ya da fazla miktarda tüketildiğinde boğazda tahrişe, mide asit dengesinde bozulmalara yol açabilir; reflü, ülser gibi rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Ayrıca belirli takviye veya ilaçlarla etkileşime girebilir. Diş minesine zarar verebilir. Kandaki potasyum seviyesinin düşmesine de neden olabilir.

Limon da tıpkı sirke gibi reflü, gastrit türü rahatsızlıkları olan kişiler tarafından dikkatli tüketilmelidir. Herhangi bir rahatsızlığınız ya da kullandığınız ilaç varsa; hamileyseniz ya da emziriyorsanız, doktorunuza danışmadan tarifleri denememelisiniz.

KALP SAĞLIĞINI KORUMADA ETKİLİ

Haberin Devamı

Tarçınlı: Tarçın, metabolizmayı hızlandırmaya ve şeker seviyesini dengelemeye yardımcı olabilir. Antienflamatuar özelliğiyle vücut direncini arttırmaya katkı sunabildiği gibi bazı çalışmalar insülin direncini azaltabildiğini de gösteriyor. 1 bardak ılık suya bir çay kaşığı tarçın ekleyin ya da 2 bardak kaynamış suyun içine bir çubuk tarçın atıp karıştırarak oda sıcaklığında beklettikten sonra için.

Maydanozlu: Sindirim kolaylaştırıcı, şişkinlik giderici etkisinin yanında diüretik olması yani ödem atıcı özelliği bu bitkiyi öne çıkarıyor. A, B, C ve K vitaminleri, kalsiyum, folik asit ve demir gibi mineraller içeren maydanoz, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve içerdiği antioksidan flavonoidler sayesinde kalp sağlığını korumada etkili.

Haberin Devamı

KİLO VERDİRİR Mİ?

Elma sirkesinin insülin direncini kırmada etkili olabileceğini gösteren çalışmalar mevcut. Limondaki sitrik asidin yağ yakıcı özelliği, maydanozun kilo kaybına destek olabileceği biliniyor. Öte yandan ‘Tarçınlı su içerek 5 günde 5 kilo verin’ gibi vaatler gerçek değil.

NE ZAMAN İÇMELİ?

Yemekte içilen su midede tokluk hissi yaratır ve beslenme düzeninde aksamalara neden olabilir. Sabah aç karnına bir bardak su içmek atık maddelerin idrar yoluyla gitmesini sağlar. Fakat bedeninizi dinleyip size iyi gelen yöntemi kendiniz belirleyebilirsiniz.

 

Yazarın Tüm Yazıları