Doğa her derde deva

Bazıları mutluluk veriyor, sakinleştiriyor, zihni berraklaştırıyor; bazıları nefes açıyor, kaşıntıyı gideriyor, sinekleri kovuyor, ağrıları kesiyor, hatta saç-sakal çıkarıyor. Faydalarını öğrendiğinizde evinizden eksik etmeyeceğiniz, doğanın sunduğu, adeta mucize niteliğinde beş uçucu yağ...

Haberin Devamı

Rahat bir uyku için
Lavanta yağı
(Lavandula angustifolia)

Doğa her derde deva

Hoş kokulu lavanta bitkisinin uçucu yağı özellikle sivrisineklerin taarruza geçtiği bu günlerde yardımınıza koşacak. Çünkü bu yağ sinek ve böcek ısırıklarının sebep olduğu kaşıntıları gidermede son derece etkili. Zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı gibi sabit yağlarla seyrelterek cildinize tatbik ettiğinizde veya doğrudan ısırığın üzerine bir damla damlattığınızda kaşıntıyı hızla azalttığını göreceksiniz. 4 yaş altı çocuklarda doktoruna danışarak kullanılması daha uygun. Lavanta yağının sakinleştirici etkisi de var. Yağı roll-on şişe içine veya hava yayıcıya koyup koklamanız daha dingin hissetmenizi ve rahatlamanızı sağlar. Geceleri yastığınıza damlattığınız 1-2 damla lavanta yağının da uykuya geçişinizi kolaylaştırdığını fark edeceksiniz.

Haberin Devamı

Kaygılarınız uçup gidecek
Bergamot yağı
(Citrus bergamia)

Doğa her derde deva

Olumsuz düşüncelerin ön plana çıktığı zamanların panzehiridir bergamot yağı. Çünkü yapılan bilimsel çalışmalar bergamot kokusunun kaygı giderici özelliğe sahip olduğunu gösteriyor. Keyifsiz, yorgun veya üzgün hissettiğinizde bu yağın sakinleştirici etkisini hava yayıcıların içine 5-10 damla kadar damlatarak veya roll-on’lu koklama şişelerinden gün içinde 5-6 defa koklayarak yararlanabilirsiniz. Ancak bergamot yağını cildinize sürüp güneşe çıkarsanız, kalıcı leke bırakabilir. O nedenle gündüz direkt cildinizle temasından kaçının.

Baş ağrısına birebir
Nane yağı
(Mentha piperita)

Doğa her derde deva

Koklandığında kişiye fiziksel enerji veren nane yağı, içeriğindeki mentol sayesinde burun açıcı olarak da kullanılabilir.
Baş ağrısına karşı doğal bir ağrı kesicidir. Ense kökünüze veya şakaklarınıza sürerek etkisinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca yapılan çalışmalar gösteriyor ki sürülerek kullanıldığında folikül uyarıcı özelliği bulunuyor, yani kıl kökünü uyarıp saç, kaş, sakal çıkışını destekliyor. Bütün uçucu yağlar gibi nanenin de cilde sürüleceği zaman sabit yağlarla doğru oranlarda seyreltilmesi gerektiğini belirtelim. Bunu yapabilecek en yetkili kişiyse unutmayın ki eczacınız.

Haberin Devamı

Odaklanmayı kolaylaştırıyor
Nioli yağı
(Melaleuca viridiflora)

Doğa her derde deva

Kullanımı eski Çin tıbbına uzanan nioli yağının, hayat amacını bulmak ve büyük resmi görmek için koklandığına inanılırdı. Çağımızdaysa beyin fonksiyonları üzerindeki pozitif etkileri dolayısıyla odaklanmak için kullandığımız karışımlara ekleyebiliyoruz. Bunun dışında iyi bir antibakteriyel olduğu için idrar yolları enfeksiyonları, sistit gibi durumlardan korunmak amacıyla iççamaşırına bir damla damlatarak kullanabilirsiniz. Bana sorarsanız yaz aylarında özellikle kadınların yanında mutlaka nioli
yağı bulunmalı.

Doğal gıda temizleyici
Okaliptüs yağı
(Eucalyptus globulus)

Doğa her derde deva

Okaliptüs ağacının yapraklarından elde edilen bu yağ çok iyi bir pestisit arındırıcısı. Meyve ve sebzelerinizi yıkadığınız suya 1-2 damla okaliptüs yağı damlatabilirsiniz. Ardından bol suyla durulamayı ihmal etmeyin. Solunum sistemine olumlu etkileri kanıtlanmış bu yağ; öksürüğü rahatlatmak, hastalık sonucu oluşan mukusun atılmasını kolaylaştırmak
ve nefes açmak için koklama yoluyla kullanılabiliyor. Koku kaybı yaşayan insanlarda da okaliptüs yağının keskin aromasının başarılı sonuç verdiği birçok vaka mevcut. COVID-19 sonrası sık karşılaşılan bu sorun için okaliptüs yağı işinize yarayabilir. Ayrıca kokusu haşereleri uzaklaştırdığı için özellikle yazın, sinek, böcek ısırıklarına karşı, bir çiçek suyuyla karıştırıp sprey şeklinde kullanmak da mümkün.

Haberin Devamı

Yazarın Tüm Yazıları