Aromaterapiyle ruhunuza 'dokunmak' mümkün

Uçucu yağlar daha rahat, daha enerjik olmamızı ya da stres seviyemizin düşmesini sağlayabilir mi? Merkezine aromaterapiyi alan ve sayıları her geçen gün artan araştırmalar uçucu yağların faydalarına ve dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yapıyor.

Haberin Devamı

Aromaterapi, yani bitkilerden elde edilen esansiyel (uçucu) yağların hastalıkları önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılması çok eskilere dayanıyor.

Çeşitli yöntemlerle bitkilerden alınan uçucu yağlar, masajla cilde uygulanabildiği gibi havaya karıştırılarak oda sıcaklığında solunabiliyor da... Soluyarak aldığınızdaki etkisi, o bitkiyi yediğinizdeki etkiyle aynı olmuyor.

Yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de bilinirliği artan aromaterapinin stres ve kaygıyı hafifletme gibi etkileri nedeniyle psikolojik sağlık için kullanımı da artıyor.

Aromaterapiyle ruhunuza dokunmak mümkün

Bu doğal yağların yan etki riski az olsa da alerjik reaksiyon ihtimalini dikkate almak gerekiyor. Bu nedenle uzman eczacı/doktorların önerdiği şekil ve miktarda kullanılması çok önemli...

Haberin Devamı

Dünyada uçucu yağlarla ilgili pek çok çalışma yapılıyor. Kanser hastaları üzerindeki etkileri, enflamasyon ve enfeksiyona etkileri araştırılıyor.

İşte bu çalışmalardan biri Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nde hayata geçirildi. Ağustos 2021’de Neurochemistry International’da yayımlanan çalışma ‘esansiyel yağların beyin üzerindeki etkisini’ odağına alıyor.

Aromaterapiyle ruhunuza dokunmak mümkün

MODU YÜKSELTİYOR

Araştırmanın başyazarlarından Prof. Louise Bennett, belirli koşullar sağlandığında aromaterapinin kişinin duygusal sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylüyor. Bu etkiler arasında anksiyete ve depresyonu hafifletmenin de yer aldığını belirtiyor. Tabii ki bu fayda için hangi uçucu yağın ve hangi dozajda kullanımın etkili olacağının bilinmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Bazı uçucu yağların ruh halini iyileştirici, ‘mod yükseltici’ etkisi uzun süredir konuşulan, araştırılan bir alan. Prof. Bennett yüksek seviye ‘askorbat’ (örneğin C vitamini) içeren esansiyel yağlarla etkileşimin, beyinde antioksidan üretimini tetiklediğini söylüyor ve kişinin modunu yükseltici etkinin antioksidan üretiminin sonucunda ortaya çıktığını düşündüklerini paylaşıyor. Akademisyen ayrıca lavanta uçucu yağının ruh halini iyileştirme etkisinin, beyindeki güçlü antioksidan üretimiyle ilişkili olduğuna inandıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Aromaterapinin ruh halimize etkisini gösteren bir başka çalışma geçen yıl yayımlandı. Uçucu yağların anksiyete üzerindeki etkisini odağına alan bu meta-analiz, farklı esansiyel yağlarla aromaterapi tedavilerinin ‘anksiyeteyi önemli ölçüde hafifletebildiği’ sonucuna ulaştı. Uzmanların altını çizdiği nokta yine bu etkiyi elde etmek için doğru dozun kritik olduğu...

Ülkemizde de kozmetik ve masaj sektörünün yanı sıra ağrılar, cilt rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan aromaterapiden istenen etkiyi elde etmek için ‘doğru esansiyel yağ-doğru miktar’ konusunda daha detaylı araştırmalara ihtiyaç olduğunu söylemek mümkün.

KAYGI VE STRESE KARŞI

Haberin Devamı

Siz de son dönemde stres düzeyinizin arttığını hissedenlerdenseniz uçucu yağlardan yararlanabilirsiniz. Kadınlar eşit oranda bergamot, günlük ve ylang ylang yağını; erkeklerse eşit oranda bergamot, günlük ve sedir yağını karıştırabilir. Karışımı roll-on başlığı olan, koyu renkli minik bir şişeye koyup günde birkaç kere koklayarak uçucu yağların etkisinden yararlanabilirsiniz. Kaygı düzeyinizin yükseldiğini hissettiğiniz anlarda da lavanta ve günlük yağlarından eşit oranda kullanarak hazırlayacağınız karışım işinize yarayabilir. Bu karışımlardan fayda görebilmeniz için kullandığınız uçucu yağın kalitesi çok önemli. Bu nedenle doktorunuzun önerisi ve eczacınızın danışmanlığında, eczaneden temin edeceğiniz yağları kullanmanızı tavsiye ederim.

 

Yazarın Tüm Yazıları