Ünlü Türkler, mafia avukatı ve ‘Studio 54’

Amerika’yı Atlantik’ten Pasifik’e ziyarete gelenler yorulmak bilmiyor. New York’tan başlayıp Miami, Las Vegas, Houston, Los Angeles, San Francisco, Chicago’yu turlayıp New York’ta 3 haftalık geziyi tamamlayan Türk ziyaretçilerin son uğrağı New York.

Haberin Devamı

Erkekler gazete, dergi okuyan, TV seyreden herkesin bildiği kişiler. Aralarında sanayici, banka yöneticisi, düzineyle holding, fabrika sahipleri var. Hepsi multimilyoner.

Görkemli ‘’Russian Tea Room’’da yemeğe çıkmak için otel lobisinde toplanırken Türkiye’nin başta gelen mensucat fabrikaların genç patronu yaklaşıp ‘’Dönmeden önce ‘’Şu ‘Studio 54’de bir eğlenelim. Yarın da olur, öbür gün de. Rezervasyon lazımdır herhalde, değil mi?’’diyor. ‘ Bir bakalım’ yanıtını veriyorum. Ricayı yerine getirmek kolay değil.

‘54’ yalnızca New York veya Amerika’nın değil dünyanın en ünlü geceklübü. İçeri girmek güç, şöhret ve zenginlik kriterlerinin simgesi. Seks, alkol ve uyuşturucudan oluşan pop kültürünün merkezi. Kırmızı halıda yürüyüp sert çehreli kapıcının listesinde adı olanlara giriş veriliyor. Kıbrıs Rum lideri Kipriyanu’nun refakatçileriyle geldiği klüb kapısından iki defa geri çevrildiğini de duymuşluğun var.

Haberin Devamı

B.M.’de Türk misyonunda Büyükelçi Altemur Kılıç’ı arayıp yardımını istiyorum. Eski gazeteci, becerikli Türk diplomatı ertesi gün ‘’Sizinkiler Cuma gecesi gitsin, kapıya Roy Cohn’un grubu desinler.’’ diyerek günümü aydınlattı. 11 Türk, girmesi Beyaz Saray’dan güç olan geceklübünde erken saatlere kadar eğlendiler.
Yıllar sonra tek bir ismin Studio 54 kapılarını açmayı başarmasının sırrını öğreniyorum. 54’ün sahibi iki genç, Steve Rubell ile Ian Schrager, Gambino Mafia ailesinin koruması altında. Gambino’ların avukatı Roy Cohn, Altemur Kılıç’la yakınlığı olan Türk dostu hukukçu.

Steve ile Ian 1977’de satın aldıkları 54’ün açılışında pop’çu Mick Jagger’ın eşi Bianca geceklübüne beyaz at üzerinde çıplak giriş yaparak manşetlere taşındı. Andy Warhol, Liza Minelli, Halston, Bianca Jagger gibi şöhretlerin ikinci evi oldu. Disko-klüpte genç kolejli kızlar ünlü müşterilere masa üstünde kokain dilimleri ikram ettiler. Sonradan Hollywood’da şöhrete ulaşan Alec Baldwin’in 54’de komilik gecelerinde sürekli sekse zorlandığı için işini terkettiği söylendi.
İlk yılında Steve ‘’Bu yıl 7 milyon dolar kar ettik.’’diye açıklaması üzerine müfettişler 2,5 milyon dolarlık vergi kaçakçılığı tesbit etti. İki ortak 13 ay hüküm giydiler.1980’de kapanış gecesinde Diana Ross klüpte bir mini konser verdi.

Haberin Devamı

Klüp 1981 sonunda yeni sahipleriyle işletmeye açıldı. Eski müdavimleri yanısıra Cay Grant, Gina Lollobrigida, Brook Shields, Calvin Klein, Elizabeth Taylor, Michael Jackson,Elton John, Jackie Kennedy Onassis, Salvator Dali, John Travolta, Michail Barysnikov gibi çeşitli alanda ünlüler 54’ün şöhretini canlı tuttular. Madonna ve Duran Duran her fırsatta müzikli gecelere gönüllü geldiler. Rolling Stones Keith Richards, Prenses Diana’nın sevgilisi Dodi Fayed arkadaşlarıyla öğlene kadar dans ederek pop kültürüne damga vurdular.Steve Rubell’in 1989’da ölümünü takiben ortağı Schrager klübü satışa çıkardı. ‘54’, Ritz, Cabaret Royal, Round About Tiyatro’ gibi adlarla New York sosyetesi, sinema, müzik aleminin yeni kuşaklarına açıldı.
Şimdilerde klüp eski yerinde ‘Bodrum 54’ adıyla mahzende disco-klüp olarak çalıştırılıyor. Ian Schrager California, New York, Miami ile İstanbul’da butik oteller işletiyor. 54’ün yeni sahibi Mark Fleischman renk ve ışıkla yıkanan Studio 54’ün bilinmeyen karanlık yüzünü yansıtacak bir kitap için Rizzoli yayıneviyle müzakere masasına oturdu.

Yazarın Tüm Yazıları