Halife kim olacak?

Gözlerim ekrana kilitlenmiş, haber sunucusunun bir an önce işlediği konuyu atlayıp yenisine geçmesini istiyorum. Takım elbiseli bir adam kumlar üstüne çömelmiş, baş ucuna komando kıyafetli biri dikilmiş, yalnızca gözleri açık. Elindeki tabanca adamın kafasına bir karış mesafede. Televizyon sunucusu yerdeki adamın Iraklı polis olduğunu söylüyor. Aniden toz toprak birbirine karışıyor. Adam yüzükoyun yerde ama hareketsiz.

Haberin Devamı

Benzer dekorda bir vahşeti daha önce de görmüştüm. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) birimleri Musul’da terör eylemi takdimiyle bir başka sivil Iraklının başını gövdesinden ayırdıktan sonra çift sıra dizdikleri belediye memurlarını aynı gün karşılıklı kurşunladılar.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun IŞİD canavarlığının örneklerini gördüğünde ‘’Dehşet, tek kelimeyle vahşet’’diyerek uluslararası terörün eriştiği boyutlara dikkati çekmişti.

Ortadoğu politikaları uzmanı Amir Tehari IŞİD'in Suriye’de güç yayılmasıyla diktatör Beşar Esad'ı başkanlıktan indirmeyi planladığını, bir İslam devleti kurmak için Irak’ta Musul’dan sonra diğer şehirleri işgale hazırlandığını söylüyor.

İranlı uzman teoride tüm Müslümanların İslam sancağı altında birleşmelerini, 1301’den 1922'ye uzanan son Osmanlı halifeliğinin uzun süreli olduğunu vurguluyor. Çok ülkede yayımlanan makalesinde Taheri Müslüman olmayanlara azınlık haklarının ve tüm özgürlüklere hoşgörü ile halifeliğin geri gelmesinin önemine işaret diyor. Yazar, halifeliğin canlandırılması rüyasının kökten dinci müslümanlar ile birleşmesinde anahtar olduğunu belirtiyor.

Konu bu kadar basit veya kolay değil. Tunus’tan Nijerya, Libya, Güney Sudan, Yemen, Mısır, Suriye, Pakistan’da olup bitenler, topraklarında Taliban, El Kaide, Boko Haram, Ensar el Şeria ile yeni terör örgütlerini üslendirip destek veren ülkeler Batı blokundan fazla islam alemi için sorun çıkardı.

ABD'nin 'Saddam nükleer silah üretiyor' gerekçesiyle Irak’ı işgal etmesi petrol zengini ülke ile ABD arasında derin uçurumlar çıkardı. Araştırma ekipleri Irak’ta kitle imha silahları bulamadılar. Irak’ın işgal ve istilası Arap ülkelerin çoğunda ayaklanmaya yol açtı. Batılıların "Irak’a Özgürlük Harekatı" diye isimlendirdiği işgalde 700 bini aşkın sivil Iraklı öldü. Irak harbi, 4 bin 500 Amerikan askerinin ölümüne 30 binin yaralanmasına sebep oldu.

Brown Üniversitesi’nin bir raporunda ABD’nin Irak’ı işgali, Afganistan ve Pakistan’da askeri harcamaların 4 trilyon doları aştığı bildirildi. Harpte felç olan bir grup Amerikan askeri ABD Başkanı Bush ve yardımcısı Dick Chaney’i kitle imha silahları konusunda yalan beyandan suçlayarak harp divanına çıkmasını talep ettiler. Bush "Yeniden bu durumla karşılaşsam bir dakika düşünmeden harp kararını alırdım" diye yanıt veriyor harbi soranlara.

Yazarın Tüm Yazıları