Yemek fotoğrafları iştah açar mı?

Yemek kitaplarının en iştah açıcı bölümü yemek fotoğraflarıdır. Evde hazırlanan sofralardaki yemeklerin fotoğrafını çeksek bu etkileyiciliğe varamayız.

Haberin Devamı

Yemek ve Kültür dergisinin yeni sayısında Enis Batur’un ‘Foto–yemek’ yazısını okurken, elimin altında bulundurduğum yemek kitaplarının fotoğraflarına baktım.

Biri ‘Adım Adım 62 Çorba’ diğeri de ‘Adım Adım 62 Salata’ (YKY). Salata kitabının ilk sayfasında ‘Mustafa V. Koç’un anısına’ yazılı.

Üçüncü kitap ise ‘Makarna’, İtalyanca’dan çevrilmiş. Tariflerini okurken, fotoğraflara bakmak iştah açıyor. Yazarın verdiği bilgiye göre,“2020’de 11’incisi yapılan Uluslararası Mutfak Festivali’nin ana teması ‘Güney’ olmuştu. Akdeniz yemek kültürünün kuşatıldığı etkinliğin ‘veli’si Marsilyalı ünlü aşçı Passedat idi.

Lou Manna–Bill Mos ikilisinin 2005’te yayımladıkları ‘Dijital Yemek Fotoğrafçılığı’ hâlâ temel başvuru kitapları arasında.

Nemika Tuğcu’nun ‘Bir Sonbahar Sofrası’ gözlemle masalsılık arasında gidip gelen çok sevdiğim bir yazı.

Haberin Devamı

Muhammet Şengöz’ün resimlediği Nisa Leyla’nın şiirinin adı ‘Sylvia Plath’.

‘Geçmişin Tadı’ bölümünde, bir yemek için malzemenin alımından yapılışına kadar geçen bir süreyi okursanız, lezzetli yemekler pişirebilirsiniz, ama un kurabiyesini de unutmayın.

Ciğer tava tarifi doğrusu çok hoşuma gitti: “Sizinle bir de tava yemeklerinden birisini yapalım. Mesela çok sevdiğiniz ciğer tavasını. Buna Arnavut ciğeri derler. Piyaz satan Arnavut ahçılar bunu çok güzel yaparlar. En büyük lokantalarda bile onların yaptığı kadar güzeline güç rastlanır.

Şimdi hiç rastlanmaz.

İyi bir ciğer tava yemek istiyorsanız yazıdaki 4 maddeyi yerine getirmek lazım.”

Enginarın her yerde sofralarda hâkimiyet kurduğunu Arif Bilgin anlatıyor. Eskiden evlerde, içindeki tüyler alınır sonra yapılırdı. Dergide merakla okuduğum sayfalar, Musa Dağdeviren’in, ‘Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif’i. Fotoğraflar Engin Emre Tokur’un.

Mutfağınızı zenginleştirecek, yeni lezzetler sunan tarifler.

- Tere çorbası
Bölge: İç Anadolu - Nevşehir - Hacı Bektaş ve çevresi.

- Çükündür (pancar) dizmesi
Bölge: Diyarbakır – Bismil ve çevresi.

- Fırında lorlu biber dolması
Bölge: Ege - Manisa ve Çevresi.

- Harşo
Bölge: Artvin – Şavşat.

Haberin Devamı

- Çorti aşı (lahanalı dövme aşı)
Doğu Anadolu - Muş ve çevresi.

- Biberiye şerbeti
Bölge: Çanakkale ve Balıkesir çevresi.                                                        

- Dikenli kabak lapası
Akdeniz - Antalya - Alanya ve çevresi.

Buzdolabının olmadığı dönemlerde ya da yetersiz kaldığı zamanlarda buzcular vardı. Gökhan Akçura, ‘Yandım buzun elinden!’de o günleri anlatıyor.

Pelin Özer’in Enis Batur’la röportajının başlığı: ‘Sonuçta insan olarak bir zevk ve sefa canlısıyız.’

Yemek ve yemek tarihinin yer aldığı bir dergi. Türkiye ve dünya ölçeğinde yeni bilgiler içeriyor .

(Üç Aylık Dergi/ Yaz 2021 / Sayı 64)

MANZARA-İ UMUMİYE

Turhan Selçuk seçkisi, Manzara-i Umumiye adıyla yayımlandı. Bu albümde, toplumsal düzeni hicvederek çizdiği karikatürler yer alıyor.

Haberin Devamı

Ekonomi, emekçilerin düzen karşısındaki durumları, insan hakları, düşünce özgürlüğü, medyanın takındığı tavır bu karikatürlerin konusu.

Yusuf Ziya Ortaç, onun yerini şöyle tanımlıyor: “O, kendisinden önce ve sonra gelenlerin hiçbirine benzemez. İşte sanatta şahsiyet buna denir. Turhan’ın karikatürlerinde söz çizgiyi değil, çizgi sözü tamamlar. Çizgileriyle dünya basınında ün kazanmış uluslararası bir sanat elçimizdir.” (Desen Yayınları) 

ESKİŞEHİR’DEN BİR KARİKATÜRİST: EKREM BORAZAN

Eskişehirli karikatürist Ekrem Borazan bir albümünü gönderdi:

‘Yüz/Yüz - Eskişehir Portre Karikatürler’.

Albümün başında Yılmaz Büyükerşen, ‘Karikatürün Gücü’ yazısında Ekrem Borazan’ın karikatürleri üzerine düşüncelerini kaleme getiriyor.

Haberin Devamı

Yazıyı, Ekrem Borazan’ın hayatı, sanatı izliyor.

‘Ne dediler?’ bölümünde de onun çalışmaları üzerine yorumlar yer alıyor.

Eskişehir’in tanınmış adlarının, sanatçılarının, şairlerinin, sporcuların, iş adamlarının karikatür portreleri.

Kimler var: Beyazıt Öztürk, Bülent Kayabaş, Cemal Süreya, Cüneyt Arkın, Ender Sakpınar, Haydar Ergülen, Mehmet Kaplan, Muazzez İlmiye Çığ, Nabi Avcı, Nasrettin Hoca, Oya Kınıklı, Erol Tabanca, Tayfun Talipoğlu, Yıldız Ayhan, Yunus Emre, Yılmaz Büyükerşen.

(Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yayını)

Yazarın Tüm Yazıları