Uluslararası Ankara Müzik Festivali 34 yaşında

Mehmet Başman’ın anısına

Haberin Devamı

ULUSLARARASI Ankara Müzik Festivali’nin başladığını Mehmet Başman mutlaka telefonla bildirirdi. Baharın müzikle geldiğini o zaman anlardım.

Festivali yaşatmak için harcanan çabaları, emekleri sevgiyle anımsıyorum.

Festival her yıl, Cenap And’a ithafen, aramızdan ayrıldığı 4 Nisan tarihinde başlar.

Seçkin konserlerle, solistlerle devam eden festival 30 Nisan 2017 akşamı Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası’nın konseriyle bitecek.

Orkestrayı Gürer Aykal yönetecek, solistler Hande Küden (keman), Nil Karamangil (çello).

Festivalin mottosu: “Ankara’da Bahar Müzikle Başlar”.

Festivali bu sene de Sevda–Cenap And Müzik Vakfı düzenliyor.

Vakıf 1973 yılında “Çoksesli müziği yaygınlaştırmak, Türk bestecilerinin eser üretimini desteklemek, eserlerinin tanıtımını yapmak” amacıyla kuruldu.

Haberin Devamı

O tarihten bu yana vakıf, hizmet alanını sürekli geliştiriyor. Bu zamana kadar Türk bestecilerinin eserlerinin yazımı, notalarının basılması, beste yarışmaları, kayıtlarının gerçekleştirilmesi, konserler, çoksesli müzikle ilgili kitap yayınları, CD’ler, müzik öğrencilerine burslar, içinde gitar yarışmasının da yer aldığı Gitar Bienali, amatörlere yönelik kurslar, şenlikler, atölye çalışmaları, yaz okulları, sosyal içerikli müzik projeleri ve korolarla çalışmalarını sürdürüyorlar.

Festivallerin bir kente katkılarını, gerçekleştirdiği müzik havasını orada yaşayanlar hisseder.

Çoksesli müziğin önemli solistlerini ve gruplarını Ankaralılara dinletiyor.

***

SEVDA CENAP AND VAKFI’nın başka çalışmalarından da söz etmek gerekiyor. Zira festival haricinde 66 ayrı etkinliğe imza atıyorlar...

Vakıf, ayrıca “Onur Ödülü Altın Madalyası” da veriyor.

Bu listede çoksesli müziğe emek veren birçok ad yer alıyor.

Listeden bazı adları anımsatalım:

Cevad Memduh Altar, Ahmed Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Necil Kâzım Akses, Leyla Gencer, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Hikmet Şimşek, Ayhan Baran, İhsan Doğramacı...

Şimdiye kadar 29 kişi bu ödülü aldı.

Vakfın sanatçılar hakkında yayınladığı kitaplar ise kitaplığınızın müzik rafını nitelik ve içerik açısından zenginleştirecek çalışmalar. Hepsi birbirinden önemli biyografi ve müzik çalışmaları.

Haberin Devamı

Vakfın düzenlediği etkinlikler arasında

- Akyurt Çocuk Korosu

- Piyano, şan, yan flüt, gitar, keman, vokal grubu, mandolin kursu bilhassa çocukların müzik eğitimi ve gelişimi açısından önemli...

Festivalin 1993 yılında Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edildiğini de hatırlatmalıyım...

***

VAKFIN, müzik dünyamız için çalışmalarından bir bölümünü aktardım. Ankara’da ve çevre illerde yaşayanların, başkente ve çağdaş Türkiye’ye yaraşır bu festivali desteklemeye devam edeceklerinden kuşkum yok.

Yazarın Tüm Yazıları