Sinan’la açılışın anlamı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM), bugün Hasan Uçarsu’nun bestelediği ‘Sinan’ operasıyla açılıyor.

Haberin Devamı

Açılışın bir Türk bestecinin eseri ile yapılması, opera bestecilerinin AKM’de bir çok operasını göreceğimizin müjdecisi gibi geliyor.

Kahire operasının açılışı için İtalyan besteci Giuseppe Verdi’ye ‘Aida’ operası ısmarlanmıştı. Konu piramitlerde geçiyordu. Mısır’a bir kongreye gittiğimde, piramitlerde eseri izlerken o operayı yeniden sevmiştim.

Mimar Sinan’ın hemen hemen bütün camilerini gezdim, yazın Silivri’ye giderken de yeniden onarılan, 18 Ekim’de açılışı yapılan o köprünün üstünden geçerken büyük ustayı anarım.

Eminönü’ne her inişimde Rüstem Paşa Camisi’nin önünde bir kez daha o yapıya hayran hayran bakarım.

AKM’de temsil edilmek için gerçekten bestecilerimize operalar ısmarlanmalı.

Operayı seyredenlerin ‘Mimar Sinan’ hakkındaki kitapları okuyacaklarına, eserlerini ziyaret edeceklerine kuşkum yok.

Haberin Devamı

Belki bir gün bu opera Selimiye’nin şehri Edirne’de sahneye konulacak.

Operayı seyredenlere bir önerim var. Gülru Necipoğlu’nun ‘Sinan Çağı - Osmanlı İmparatorluğu’nda Mimari Kültür’ kitabını okumalarını tavsiye ederim. İzledikleri operanın etkisini devam ettirecektir.

Ahmet Refik’in ‘Mimar Sinan’ını da okuma listesine ekleyebilirim.

*     

AKM’nin yandığı gecesinin görüntüsü yıllarca benim gözümdeki retinadan silinmedi. Her Taksim’e çıkışımda AKM binasının yerinde bir yıkıntı görünce, içimi hüzün kaplar, seyrettiklerimi, dinlediklerimi çağrıştırırdı.

Şimdi açılınca tanıdık bir dostla yıllar sonra yeniden buluşmanın sevincini yaşayacağım.

Şimdi alışkanlıklarımız değişti, çocukluğumda, gençliğimde belli pastaneler, belli lokantalar vardı, her yerde uğranılacak yerler yoktu. Şimdi AVM’lerin getirdiği bir yaşama biçimi var, her yerde çay kahve içebilir, karnınızı doyurabilirsiniz.

Beyoğlu Kültür Yolu Projesi ile Galataport’tan yola çıkıp Tophane, Galata Kulesi, Galata Mevlevihanesi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, İstanbul Sinema Müzesi ve Atlas 1948 Sineması, Emek Sineması, Taksim Camisi Kültür ve Sanat Merkezi’nin ardından Atatürk Kültür Merkezi’ne ulaşmak.

Haberin Devamı

İşte bugünün kültürel molaları.

En güzeli Taksim’e çıkınca her zaman içeri girmesem de dışardan AKM’ye, anıların içinden sevinçle bakacağım.

ATTİLÂ İLHAN EDEBİYAT ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

- 2021 Attilâ İlhan Roman Ödülü Şükran Yiğit’in İletişim Yayınları tarafından yayımlanan ‘Burası Radyo Şarampol’ adlı kitabına verildi.

Kararın Gerekçesi: “Seçici Kurul, duru bir Türkçe ile kültürlerarası bir büyüme hikâyesini toplumsal duyarlılıkla ele aldığı için eseri ödüle değer buldu.”

-  İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü alanında bu sene ödül verilmedi.

- 2021 Attilâ İlhan Şiir Ödülü’ne, Alphan Akgül’ün Yapı Kredi Yayınları arasında çıkan ‘Bir Uçurumun Haritası’ değer görüldü.

Haberin Devamı

Kararın Gerekçesi: “2021 yılı Attilâ İlhan Şiir Ödülü, entelektüel bakışı, kavramsal yaklaşımı, manzumla mısra arasında günümüze uygun duyarlılıklarla ördüğü şiir anlayışı dolayısıyla, oy birliğiyle Alphan Akgül’e verilmiştir.”

- İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü, Naile Dire’nin İthaki Yayınları tarafından yayımlanan ‘Türbülans’ kitabına verildi.

Kararın Gerekçesi: “Sınırları aşmaya çalışan; yeni arayışlarla kadınlık durumunu ve kimlik sorgulamasını önemseyen deneysel tavrıyla 2021 yılı Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri ‘İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün oy çokluğuyla Naile Dire’ye verilmesi uygun bulunmuştur.”

Ödül kazananları kutluyorum.

Yazarın Tüm Yazıları