Sevgi herkesi kucaklamalı

Son yıllarda engelliler ile ilgili pek çok etkinlik yapılıyor. Bir bakıyorsunuz sporda zafer kazanmışlar, bir başka yerde otizmli çocuklar konser veriyor. Yaratıcı faaliyetlerde bulunuyorlar, kendi köşelerine terk edilmeden toplumun içine çıkıyorlar.

Haberin Devamı

Bir toplumun insancıl anlayışı bu çalışmalarda kendini gösterir.

İzmir’de de ‘Ege Engel-Siz Yaşam Derneği’ ‘Yaşamın Ritmi’ adlı bir konser düzenliyor.

Şef Hakan Şensoy yönetiminde İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde solist Burhan Öcal konserinde özel çocuklar ilk kez sahne alacak.

Sevgi herkesi kucaklamalı

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde 9 Nisan’da düzenlenecek konserde özel çocuklar, aldıkları ritim eğitimiyle dinleyicilere çalışmalarını sunacaklar.

Sanat yönetmenliğini Sinan Olcay’ın üstlendiği ve sunuculuğunu Doç. Dr. Engin Deniz Eriş ile öğretim görevlisi Ebru Kalyoncu’nun yapacağı gecede, Ege Engel-Siz Derneği’nin de tanıtımı yapılacak.

Haberin Devamı

Dernek Başkanı İnci Sancak, özel gereksinimli çocukların yetenekleri doğrultusunda yönlendirilip hayata tutunabilmeleri için yola çıktıklarını ifade ederek “Onların yaşama hazırlanmaları ve hayallerinin gerçekleşmesi için tüm engellerin ortadan kaldırılmasını diliyoruz. Bir sivil toplum kuruluşu olarak İzmir’in bu hedefte çalışması için üzerimize düşeni yapacağız. Çocuklarımızın imkân tanınması halinde neler yapabileceğini göstereceğimiz konserimiz, bunun güzel bir örneğini oluşturuyor. Tüm İzmirlilerin de farklarını gösterip sevginin önündeki tüm engelleri kaldıracağına inanıyoruz” diyor.

*

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

 SEVDA-CENAP And Müzik Vakfı da otizmli bireylerin müziğe olan yeteneklerini yıllardır destekliyor. Bu yıl 2 Nisan’da otizmli çocuk ve gençleri 36. Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin açılış konserinin sanatçıları ile buluşturdu.

Sevda-Cenap And Müzik Vakfı ve İlgi Otizm Derneği, otizm sorununa dikkat çekmek üzere klasik arabalarla konvoy oluşturuldu.

Soprano Görkem Ezgi Yıldırım, alto Elif Canbazoğlu, tenor Arda Doğan, bariton Arda Aktar ve piyanist Gökhan Aybulus’un solist olduğu şef Orhun Orhon yönetimindeki Orkestra Akademik Başkent ve TRT Çoksesli Korosu’nun konser provasına konuk olarak katıldılar.

Haberin Devamı

Festivalde buluşup otizmin rengi kabul edilen “Maviye dokun” etkinliğini de gerçekleştirecekler.

İlgi Otizm Derneği, 1988 yılında otizmden etkilenmiş bireylerin aileleri tarafından Ankara’da kuruldu. 1996 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘Kamuya Yararlı Dernek’ statüsü alan dernek, Türkiye Otizm Meclisi ve Otizm Dernekleri Federasyonu üyesi.

1943 yılında Leo Kanner tarafından tanımlanan otizmin görülme sıklığı o günden bugüne çığ gibi artmaktadır. O yıllarda 1/5000 oranında görülen otizm, büyüyerek görülme sıklığı yıllar içinde artmış ve 1/59 oranına ulaşmıştır. Otizmin bugün için bilinen tek çaresi erken ve yoğun eğitim.

Otizmin halen ilaçla tedavisi yoktur. Bilimsel olarak kanıtlanmış en etkili müdahale, erken yaşta başlamış yoğun özel eğitimin ilgili meslek elemanlarınca doğru olarak uygulanmasıdır. Yoğun özel eğitim desteğinin yanı sıra otizmden etkilenmiş çocukların akranları normal gelişen çocuklarla birlikte gidebildikleri tüm eğitim kurumlarında (kreşten üniversiteye kadar) aynı ortamda eğitim almaları gerekmektedir. Akranlarıyla birlikte eğitim almalarına ulaşabilmelerinin tek yolu, mümkün olduğunca erken yaşta alınan yoğun eğitimdir.

*

Haberin Devamı

BÜTÜN vatandaşların bu dernekleri desteklemelerini hatırlatıyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları