Selçuk Baran’ı keşfetme fırsatı

Yazarın iki kitabı, ‘Yelkovan Yokuşu’ ve ‘Tortu’nun yeni basımları yapıldı. Okuyunca fark edeceksiniz, Baran’ın öyküleri günlük yaşamın duyarlılığını, küçük ayrıntıların hayatımızı nasıl belirlediğini sadelikle yansıtıyor.

Haberin Devamı

Bazı iyi yazarlar vardır ki seçkin okurların dışında geniş okur kitlesine ulaşmaz. Selçuk Baran da bu yazarlardan biri.

İki kitabının yeni baskıları yapıldı. İkisinin de arka kapak yazısı bir gerçeği vurguluyor: “Yalnızlık ve mutsuzluk dolu öykülerinde düşsel, şiirli bir hava yaratmakta başarı gösterdiği kabul edilen Selçuk Baran, Behçet Necatigil’den Vedat Günyol’a, Füsun Akatlı’dan Selim İleri’ye, Hulki Aktunç’tan İbrahim Yıldırım’a, İnci Aral’dan Behçet Çelik’e pek çok yazarın övgüyle üstünde durduğu ancak günümüz okuru tarafından daha fazla keşfedilmeyi bekleyen bir yazar...”

Mutlaka okunacak öyküler...

Bu kitaplarda hangi öyküleri yer alıyor:Selçuk Baran’ı keşfetme fırsatı
‘Yelkovan Yokuşu’nda aynı adı taşıyan öyküyle beraber: ‘Değirmen’, ‘Bozacıda’, ‘Öğle Saatleri’, ‘Rose Bonbon’, ‘Bakırçalığı’ ve ‘Eğrelti Yeşili’.

Haberin Devamı

‘Öğle Saatleri’ Baran’ın kıyıda köşede kalmış insanların ruh dünyasını, insan ilişkilerini sergileyen öyküsü.

Öğle saati yemeğe çıkış saatidir, Nuriye mis gibi kokan yemeklere para verecek durumda değil, evden getiriyor.

Baran’ın öyküleri günlük yaşamın duyarlılığını, küçük ayrıntıların nasıl hayatımızı belirlediğini yansıtıyor.

Selçuk Baran’ı keşfetme fırsatı
Diğer kitap da ‘Tortu’ adını taşıyor. Bu kitaptaki öyküler şunlar: ‘Ablam’, ‘Arif Hikmet Bey’, ‘Konak’, ‘Zekiye’, ‘Tortu’...

‘Arif Hikmet Bey’ mutlaka okunmalı. Kasaba üzerine yazılmış öykülerin önemli örneklerinden biri.

Yelkovan Yokuşu
Tortu
Selçuk Baran
Yapı Kredi Yayınları

Çağımız üzerine düşüneceksiniz

İyi bir denemeci Nurdan Gürbilek... ‘İkinci Hayat’ın sunuşunda kitabın doğuş serüvenini açıklıyor: “Başlangıçta ‘yer duygusu’ üzerine düşünüyordum. ‘Yer’e, ‘yurt’a, ’ev’e farklı yazarların açtığı kapılardan girecek, o farklar üzerinden ilerleyecektim.”

Walter Benjamin’in ‘Eve Dön! Her Şey Affedildi’ yazısından yola çıkıyor: “Bugün yazarın böyle bir yeri yok artık. Sadece ‘ülke’ye, ‘memleket’e, ‘topraklara‘ başka yazarlar bizden önce yerleştiği için değil, sadece bu yerleri yüklendikleri ideolojik içerikten arındırmak bugün daha zor olduğu için de değil, bugün dünya artık başka bir yere dönüştüğü için de böyle yazılamıyor artık.” 

Haberin Devamı

Selçuk Baran’ı keşfetme fırsatıİkinci Hayat
Nurdan Gürbilek
Metis Yayınları

‘İkinci Hayat’ yazısının başındaysa iyi şair Fernando Pessoa’nın ‘Huzursuzluğun Kitabı’ndan bir alıntı var: “Bazen düşünüyorum da, düşlerimi birleştirerek kendime kesintisizce akacak bir ikinci hayat kursam ne hoş olurdu… Acısını da keyfini de yaşayacağım, ikinci bir hayat.”

İyi denemeleri okurken, edebiyat zevkinin yanı sıra kendiniz, çağımız üzerine de düşüneceksiniz.

Yazarın Tüm Yazıları