Sedat Veyis Örnek anılıyor

Haberin Devamı

FOLKLOR araştırmacısı Sedat Veyis Örnek (1927-1980), 22 Mayıs 2015 Cuma günü 13.30-17.30 arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde anılacak.
Halkbilimin değerli adı Örnek’le Türk Dili Kurultaylarında görüşürdüm. Kitaplarını okudum.
TÜBİTAK Sedat Veyis Örnek Sözlü Tarih, Biyografi ve Belgelik Çalışması başlıklı proje kapsamında, Folklor/Edebiyat Dergisi Sedat Veyis Örnek Özel Sayısı da yakın zamanda yayımlandı.
Cumhuriyet Üniversitesi’nde düzenlenecek toplantının açılış konuşmalarını Rektör Prof. Dr. Faruk Kocacık ile Sedat Veyis Örnek gibi kendisi de Sivaslı olan tanınmış halkbilimcimiz, Indiana Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Başgöz yapacak.
1994 yılından bu yana Metin Turan’ın çıkarmakta olduğu, Folklor/Edebiyat dergisinin Sedat Veyis Örnek Özel Sayısı’nın önemli özelliklerinden biri, Örnek’in ilk ve tek baskısı 1966 yılında Ankara Üniversitesi tarafından yapılan, “Sivas ve Çevresinde Hayatın Çeşitli Safhalarıyla İlgili Bâtıl İnançların ve Büyüsel İşlemlerin Etnolojik Tetkiki ile 1971 yılında yayımlanan Etnoloji Sözlüğü ve Anadolu Folklorunda Ölüm adlı kitaplarının (Ankara Üniversitesi Rektörlüğü’nün izniyle) dijital örneklerinin yer aldığı DVD eki de dergiyle birlikte veriliyor.
Toplantı davetiyesinin altında hazırlayan üç öğretim üyesinin adı var:
Doç. Dr. Serpil Aygün Cengiz (Ankara Üniversitesi DTCF),
Doç. Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi DTCF),
Doç. Dr. Günseli Bayraktutan (Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi).


* * *

Haberin Devamı


DERGİNİN DVD ekinde, kapsamlı bir “sesli kütüphane” bulunuyor.
Ayrıca bu ekte Örnek’in Türk Halkbilimi kitabından yararlanarak Yeşim Dorman’ın yazdığı Düğün-Doğum-Ölüm’ün 1989 yılında Nurhan Tekerek’in sahneye koyduğu oyununun videosu ile reji defteri de bulunmaktadır.
Dergide dikkat çekilmesi gereken yazılar arasında, kitapları hakkında yazılmış makaleleri vurgulamak istiyorum.
Folklor/Edebiyat’tan başlıklı yazıyı Metin Turan kaleme almış. “Hikâyemiz..?” ise Serpil Aygün Cengiz imzalı.
Kurtuluş Kayalı, Şerafettin Turan, Fuat Bozkurt’un yazılarını diğer incelemeler izliyor.
Okurun bu dergide Örnek’in yazılarını da bulacak olması, onun birçok yönü üzerine geniş bilgi sunuyor.
Dergi Yazıları, Gazete Yazıları, Hikâyeler, Tiyatro Oyunları, Şiirler, Hikâye Çevirileri, Tiyatro Oyunu Çevirileri gibi türlerde imzasının olması, onun çok yönlülüğünü göstermektedir.
Bir bilim insanının sanatla ilişkisini, ona kattıklarını da öğrenmek, sanırım birçok bilim insanına örnek gösterilebilir.


* * *

Haberin Devamı


DEĞERLERİ
anmanın, onu unutmamanın övülmesi gereken bir örneği.
Emek veren, yazı yazan herkese teşekkürler.

Etkinliği internet üzerinden canlı izlemek isteyenler için web sitesi adresi şöyle: http://sedatveyisornek.humanity.ankara.edu.tr/canliyayin/

Yazarın Tüm Yazıları