Orhan Veli’yi kardeşi anlatıyor

Telif süresi bittiği için hemen hemen her yayınevi Orhan Veli kitabı yayımlıyor. Seray Şahinler’in kitabı Orhan Veli’nin kız kardeşi Füruzan Yolyapan’la yapılmış söyleşileri içeriyor.

Haberin Devamı

Orhan Veli öldüğünde kız kardeşi 26 yaşındaydı. ‘Ağabeyim Orhan Veli’ kitabında bakın onun için ne diyor Füruzan Yolyapan: “Annemi, babamı, Adnan Ağabeyimi, eşimi, arkadaşlarımı kaybettim. Ağabeyimin ölümü kadar şu kalbimi acıtmadı.”

İki kardeşin birbirine yakınlığı, Yolyapan’ın her şeyini abisine danışması bu kitabın en ilgi çekici yanlarından biri.

Edebiyatçıların eserleri dışında yaşamlarının ayrıntısını, seyrini ortaya koyan kitaplar onların  yazdıklarını da başka açıdan yorumlamayı sağlıyor.

Orhan Veli’yi kardeşi anlatıyor

Ağabeyim Orhan Veli
Seray Şahinler
Doğan Kitap

Bilinmeyen merakları

Kitapta ayrıca, Orhan Veli’nin dostlukları, arkadaşlıkları da yer alıyor. Hiç kuşkusuz Orhan Veli gündeme geldiğinde Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat’la dostlukları, Birinci Yeni diye adlandırılan Garip Üçlüsü de söz konusu oluyor.

Haberin Devamı

Seray Şahinler ‘Önsöz’de kitapta hangi soruların cevabının bulunduğunu belirtiyor: “Peki çoğumuzun geleneksel  kalıpları kıran ‘aykırı şair’ yönüyle tanıdığı Orhan Veli, günlük yaşamında nasıl biriydi? Şiirlerini nasıl yazıyordu? Ailesi ve dostlarıyla ilişkileri nasıldı? Sevdiği, âşık olduğu kadınlar kimlerdi? Öldüğü gün neler yaşandı? Kanık ailesi haberi nasıl aldı ve tepkileri ne oldu? Bu soruların ve bir hayalin peşinde Orhan Veli’nin kız kardeşi değerli Füruzan Yolyapan Hanımefendi’ye ulaştık. Aradığımız soruların yanıtları onda saklıydı. Doksan yedi yaşındaki Füruzan Hanım ile 2012 yılında, şairin çok eski bir kayıt yöntemi olan ‘tel’e  kaydettiği ses kayıtlarının yayımlanması vesilesiyle tanıştık.

Füruzan Hanım’ın anılarını ana eksene alarak Orhan Veli’nin ilk şiirlerine, bilinmeyen meraklarına, yazar ve şairlerle olan atışmalarına, omuz omuza verdiği dostlarıyla sürdürdüğü yaşam mücadelesine, maddi sıkıntılara rağmen muhteşem bir dirençle hayata tutunduğu ‘yalnız’ zamanlarına, kitaplarına, Yaprak yıllarına ışık tutmak ve bütün yönleriyle bir ‘Orhan Veli Portresi’ sunmak istedim.”

Haberin Devamı

İçindekiler’in konu başlıkları:

- Kanık ailesine bir Veli
- Kanık ailesi
- Okul yılları
- Tiyatro sevdası
- İlk şiirler
- Tercüme Bürosu
- Nahit Hanım ‘İnsanları sevmesini bilir, yaşamayı sevdiği kadar’
- Kitaplar
- Düşes Bella
- ‘Yaprak’
- ‘Ölünce biz de iyi adam oluruz’
- Orhan Veli’nin  ardından

Kitabın ilgimi çeken bölümünün başlığı; ‘Düşes Bella’. Orhan Veli’nin ‘Anlatamıyorum’ ve ‘Sereserpe’ şiirlerini ithaf  ettiği Bella Kent (Eskenazi) şimdi Barselona’da yaşıyor. Bella, dilimize birçok çeviri kazandıran gazeteci-çevirmen Erol Güney’in eşi Dora Hanım’ın kız kardeşi. Erol Güney’in yaşamı üzerine M. Şeref Özsoy’la Halûk Oral, ‘Erol Güney’in Ke(n)disi’ kitabını yazdılar. Bella (Kent) Eskenazi’yi sedirde yatarken gördüğünde ‘Sereserpe’ şiirini yazdı:

Haberin Devamı

“Uzanıp yatıvermiş, sere serpe;
Entarisi sıyrılmış hafiften;
Kolunu kaldırmış, koltuğu görünüyor;
Bir eliyle de göğsünü tutmuş.
İçinde kötülüğü yok, biliyorum;
Yok, benim de yok ama...
Olmaz ki!
Böyle de yatılmaz ki!”

Kitabın sonunda ardından yazılanları bulacaksınız. Orhan Veli’yi çevresi, aile ortamı içinde tanıtan bir çalışma.

Yazarın Tüm Yazıları