Opera Festivali

YAZIN Türkiye’nin her yerinde festivallerin düzenlenmesini beklerim. Çünkü gerek yerli gerek yabancı turizm anlayışında, artık deniz/güneş bir ülkeyi ziyaret etmek için yeterli değil.

Haberin Devamı

Hele yazlık beldelerde bu festivallerin turist çekici bir özelliği olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

Yazlık yörelerde yapılan festivallerin ikisi öne çıkıyor: biri Bodrum Müzik Festivali, diğeri de Gümüşlük Piyano Festivali.

Bodrum Müzik Festivali’nde ayrıca her yıl bir de müzik dünyasının tanınmış adlarından bir onur konuğu seçiliyor.

13 Haziran’da başlayan Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin ne yazık ki kendi salonu yok. İstanbul’un Kültür Başkenti olduğu 2010 yılında, böyle bir salonun yapılacağına dair umudum vardı ama...

Türkiye’de sadece iki opera topluluğunun bu festivale katılmasının gerekçesini ise merak ediyorum.

Festivalde dört temsil var. Festivalde İstanbul ve Mersin operaları var.

Oysa Ankara, Samsun, Antalya, İzmir operalarından da birer eserin burada temsilini beklerdim.

Haberin Devamı

Bizim operalarımız dışında tanınmış, yabancı operaların da bulunması lazımdı. Uluslararası sözü seyirciyi daha fazla beklenti içine sokuyor.

İstanbul gibi bir kente elbet opera festivali yakışır ama bunu daha güçlendirmek, daha uluslararası nitelik kazandırmak şart.

Tarihi mekânların sanat için kullanılması, bütün dünyada o icraya ilgiyi arttırıyor. Yaz festivallerini yabancı müzik dergilerinde okuyorum, buna özen gösteriyorlar. Aspendos’ta etkinliklerin yapılmamasını ben turist açısından bir kayıp olarak görüyorum.

Giuseppe Verdi’nin Aida operasını Kahire’de piramitlerde seyretmiştim, ne zaman o operayı dinlesem o görkemli görüntü belleğimde canlanır.

*

FESTİVALDE kaçırılmayacak bir etkinlik Mozart’ın ‘Saraydan Kız Kaçırma’sı.

Onu bu akşam tarihi bir mekânda, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde seyredebilirsiniz.

Opera dünyamızın ustalarından Yekta Kara’nın sahneye koyduğu opera, saat 21.30’da başlayacak. ‘Saraydan Kız Kaçırma’yı defalarca Topkapı Sarayı’nın avlusunda seyrettim, müze bahçesinde de aynı etkiyi uyandıracağı kanısındayım.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Zdravko Lazarov yönetecek.

17 Haziran akşamı Opera Yıldızları Konseri, Zorlu’da gerçekleşecek ve saat 20.00’de başlayacak. Şef Selman Ada yönetiminde, Mersin ve Samsun DOB orkestrası tarafından, sopranolar Zerrin Karslı, Deniz Yetim, mezzosoprano Aylin Ateş, tenor Emrah Sözer, bas Şafak Güç, bariton Caner Akgün dünya opera repertuvarının en seçkin eserlerinden bölümlerle sahnede olacak.

Haberin Devamı

Recep Ayyılmaz rejisiyle 20 Haziran saat 20.00’de Zorlu’da, William Shakespeare’in aynı adlı eserinden Giuseppe Verdi’nin bestelediği Macbeth, Mersin DOB tarafından sahnelenecek. Orkestrayı Nathalie Marin yönetecek.

23 Haziran akşamı festivalin kapanış temsili Charles Gounod’nun Faust operası. Saat 20.00’de Zorlu’da, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek eserin orkestra şefi Roberto Gianola.

Festivalin biletleri Biletiva ile Zorlu Center gişelerden ve temsil günleri İstanbul Arkeoloji Müzeleri bahçesinden satılacak.

*

YAZIN gerçekleştirilen uluslararası festivallere gereken ilginin gösterilmesi gerektiğine inanıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları