Ödüllü fotoğrafları görmelisiniz

BUGÜN oyunuzu kullandıktan sonra ödüllü fotoğrafların sergilendiği bir mekâna gitmenizi tavsiye edeceğim.

Haberin Devamı

MSGSÜ’ye (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ait Tophane-i Âmire’de Anadolu Ajansı’nın düzenlediği “Istanbul Photo Awards 2017” sergisi haber fotoğrafçılığı dalında uluslararası bir önem taşıyor.

İki yıldır jüri toplantısı mart ayında Türkiye’de yapılan yarışmada jüri bu yıl Kapadokya’da buluştu. Dünyaca ünlü fotoğraf editörleri ve foto muhabirlerinden oluşan jüri 2016’ya damga vuran kareleri belirledi. Fotoğraflara bakınca 2016 adeta gözlerimizin önünden geçiyor. Musul, Halep, protestolar, mülteciler ve önemli spor olayları... Fotoğraflar Suriye’den ABD’ye, Musul’dan Etiyopya’ya, Çin’den Filipinler’e ve Türkiye’ye kadar birçok çarpıcı hikâyeyi barındırıyor.

Anadolu Ajansı Kurumsal İletişim Direktörü Esra Kireççi’den aldığım bilgiye göre yarışmada bu yıl 17 farklı ülkeden 22 foto muhabiri muhabiri ödül almış.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı’nın böyle bir toplantı için turizmin gözde mekânlarında olan Kapadokya’yı tercih etmesi turistik bir amacı da gözetiyor.

Jüri üyeleri arasında hangi ünlü isimler vardı?

Paris Match dergisinin Dijital Yayın Yönetmeni Marion Mertens, Noor Ajansı’nın ünlü fotoğrafçısı Yuni Kozyrev, Getty Images’in spor alanında usta foto muhabiri Cameron Spencer.

Ödüllü fotoğrafları görmelisiniz

 

KİMLER ÖDÜL ALDI

FOTOĞRAF alanında dünyanın önde gelen isimleri 4 gün boyunca bir otele kapanıp yarışmaya katılan 25 binden fazla imajın içinden en etkili kareyi bulmaya çalıştılar.

2017’de Yılın Fotoğrafı ödülünü Fransız foto muhabiri Frederic Lafargue’ın Paris Match dergisi için Irak’ta çektiği “DEAŞtan Kaçış” başlıklı fotoğrafı kazanmış. Fotoğrafta hamile bir kadının DEAŞ’ın çevrelediği bölgeden bin bir zorlukla kaçışına ve hayatta kalma mücadelesinin sarsıcılığına tanık oluyoruz.

Aris Messinis, AFP için çektiği “Akdeniz’de Ölüm” başlıklı serisiyle “Seri Haber” kategorisinde birincilik ödülünü kazandı.

Adam Pretty, Getty Images için çektiği “Yüzeyin Altında” başlıklı fotoğraf ile “Tekil Spor” dalında birinciliği alırken Patrick Smith de “Seri Spor” alanında birinciliğe layık görüldü.

Haberin Devamı

Sekiz kategoride ödül kazananlara 133 bin dolar ödül verildi.

Foto muhabirliğinin önemini, işlevini bu sergiyi gezerken bir kez daha anlayacaksınız.

Sayfalar dolusu bir yazının etkisi, bir fotoğraf karesinin yanında zayıf kalır.

Günümüzde savaşlar, işgaller, ölümler, terör foto muhabirleri sayesinde belleğimizde yerini alıyor.

Gazetelerde, dergilerdeki fotoğrafların izi kalıyor, biz o olayı, o kişiyi bu fotoğraf karesinden öğreniyoruz.

Foto muhabirlerinin birçok kareyi hayatları pahasına çektiğini hepimiz biliyoruz. Savaş muhabirlerinden birçok fotoğrafçı kurşunlar altında can veriyor. Mülteci olmanın fecaatini, ölümcül hallerini foto muhabirleri olmasa öğrenemezdik.

Haberin Devamı

Büyük usta Ara Güler, bu mesleğe tarihe not düşmekte ne kadar önem verdiğini her zaman tekrarlar.

Ödülde genç yetenekler de unutulmamış, onlar da ödüllendirilmiş.

Yarışmanın kazanan fotoğraflarından oluşan ilk sergi Tophane-i Âmire’de açıldı, ikinci sergi 4 Mayıs’ta Ankara’da Cer Modern’de, sonbaharda New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde ve daha sonra da Moskova’da açılacak.

***

BİR yılı nasıl geçirdik, hangi acılarla, nelerle yaşadık. Bir yılın görsel tarihini bu sergiden öğrenebilirsiniz.

Bugün akşama kadar gezebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları