Nişantaşı kitapçıları

ÇOK hoşuma giden bir fıkrayı tekrarlamalıyım.

Haberin Devamı

“Postacıya izinli gününde ne yapacağını sormuşlar, şöyle bir mahalleyi dolaşacağım demiş.”

Ben, iki türlü yorumlarım bu yanıtı.
Birincisi, görev icabı dolaştığı mahalleyi bir de özgür biçimde tanımak istemesi.
Diğeri de mesleki deformasyon. Bana göre tutkunun esareti.
Benzer durum bende de vardır.
Yakın zamanda, Valikonağı Caddesi’nde yürürken önce yeni açılan Pandora’ya uğradım. Caddenin o sırasında bir zamanlar International Book Store vardı.
Mağazayı gezdim, düzenlemesini çok beğendiğimi söylemeliyim. Çalışan arkadaşların verdiği bilgiye göre, tüm yayınevlerine eşit oranda raf yeri veriyorlar.
Nadir satılan kitaplar için de ayrı bir raf ayırmışlar. Türkçe-İngilizce kitapların bir arada satıldığı kitabevi 1991’de kurulmuştu. Gelecek yıl 25’inci yılını kutlayacak...


* * *

Haberin Devamı


VALİKONAĞI’ndaki yürüyüşü devam ettirirken sağda D&R’a uğradım. Birçok yabancı dergiyi yıllardır buradan alırım. Artık böyle zincir mağazaların farklı sunumları var. Önce en çok satanları görüyorsunuz vitrinde.
Sonrasında konuya göre sınıflandırılan kitaplar içinde aradığınızı çabuk bulabiliyorsunuz.
Elbet şimdi birçok kişi, kitapçıya girdiğinde, ona bağlı başka gereksinimleri de karşılamak istiyor. Hiç kuşkusuz bunların başında DVD’ler, CD’ler geliyor. Dİğer kırtasiye gereçleri de buna dahil...


* * *


BİRAZ daha yürüyüp sağa, Akkavak Sokağı’na saptığınızda kitapçıların çocukları da unutmadığını fark edersiniz.
Ünlü çocuk kitapları yazarı Yalvaç Ural’ın adının verildiği Yalvaç Abi Kitabevi’nde çocuk kitaplarını bulabilirsiniz. Bir rafta büyükler için yeni kitaplara da rastlayabilirsiniz ama bu kitabevinin özelliği çocuk kitaplarını bulundurmasıdır. Büyükler alışverişlerini yaptıktan sonra mutlaka buraya uğramalılar.


* * *


TEŞVİKİYE’ye doğru ilerlerken Milli Reasürans Binası’na girip istediğiniz kitabı arayabilirsiniz. Kahvenizi, çayınızı da içebilirsiniz.
Alt kata indiğinizde sizi Patika Kitabevi karşılayacaktır. Özel merakınızın kitaplarını burada bulabilirsiniz. Yerli ve yabancı sanat kitapları, bu kitabevinin özelliği. Teşvikiye Caddesi’ne çıkınca anılarım belleğimde canlandı. Burada bir zamanlar yazarların buluştuğu Akademi Kitabevi vardı. Ödüller verilir, söyleşiler, imza günleri yapılırdı. Hadi Olca’yı anarak o günlerden söz ediyorum. Kitabevi şimdi Kadıköy’de okurlarıyla buluşuyor.


* * *

Haberin Devamı


RUMELİ CADDESİ’nde yürürken de Remzi Kitabevi’ne de uğrayabilirsiniz.
Remzi Kitabevi Yayınları’nın çeşitlerini bulabildiğiniz gibi, en çok satanlar dışında, gereksinim duyduğunuz birtakım özel kitaplar da raflarda sunuluyor.
Aldığınız kitabı incelemek, varaklamak için üst kattaki kahvede oturabilirsiniz.


* * *


KLASİK semt gezilerimden notlar sundum size. Belki rehberliğimin yararı olur.

Yazarın Tüm Yazıları