Maçka Sanat Galerisi’nin hoş ortamını özleyeceğiz

BAZI mekânlar vardır ki, kuruluşundaki faaliyet yelpazesi genişler genişler ve sahip olduğu sıcak ortamla başka anlamlara bürünür.

Haberin Devamı

Dostlarınızla orada karşılaşır, hasret giderirsiniz. Değişik alanlardaki sanatçılar, edebiyatçılar birbiriyle bilgi alışverişini de burada gerçekleştirirler.

 

İşte 40 yıldır açık kalan Rabia Çapa’nın Maçka Sanat Galerisi böyle bir mekândı. Ressamlar, edebiyatçılar her sergi açılışında buradaydılar.

 

Ama artık bu buluşmaları yapamayacağız, dostlarla karşılaşamayacağız. Çünkü kapanıyor...

 

40. yıl için hazırlanan “Görünmeyene Bakmak” kitabının sonundaki binanın mimarı Mehmet Konuralp’in Veda yazısından bir bölüm:

 

“Pek sevmediğim bir söz, yaşananları anılara terk etme zamanı. Gerçi alışığım ama, kırk yıllık sevdaları terk etmek pek kolay olmuyor. Ama işte, gene veda zamanı geldi çattı. Rabiş’le yeni sulara yelken basmak üzere... Hoşça kal Maçka Sanat Galerisi.”

 

Haberin Devamı

Maçka Sanat Galerisi 40. yıl kutlamaları için çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Az evvel andığım “Görünmeyene Bakmak” kitabı bunlardan biri. Tasarımı Yeşim Demir tarafından yapılan kitabın yazarları Karoly Aliotti, Mahmut Nüvit Doksatlı, Sezer Duru, Özge Ersoy, Nazlı Gürlek, Burcu Pelvanoğlu, Nergis Abıyeva ve Necmi Sönmez’den oluşuyor. 

 

Nisan 2016’dan itibaren galeride arşiv sergileri düzenlendi. Bu sergiler Füsun Onur, İz Öztat, Serhat Kiraz ve galerinin mimarı Mehmet Konuralp tarafından gerçekleştirildi. Konuralp’in “Tektonik Yansımalar” sergisi yıl sonuna kadar ziyarete açık. Arşivin düzenlenmesi ve dijitalleştirilmesi projesi de 40. yıl projelerinden birisi. Rabia Çapa, Nergis Abıyeva ve Güler Demir tarafından gerçekleştirilen arşiv çalışması tamamlandığında Rabia Çapa’nın sergi giysileri koleksiyonunun da bulunduğu Vehbi Koç Vakfı’na teslim edilecek. Gecede Nuri Harun Ateş de aryalar söyleyecek.

 

***

 

Haberin Devamı

ŞİMDİ kitabın içeriğini tanıtacağım.

 

Kitap, Demir Özlü’nün Kanal Kentlerinde Berlin & Amsterdam kitabından bir alıntı ile başlıyor. Ardından galeriden fotoğraflar ve Rabia Çapa’nın Sunuş yazısı yer alıyor. Rabia Çapa galeriyi şu sözlerle anlatıyor:

 

“1976 yılında kardeşim Varlık’la beraber açtığımız Maçka Sanat Galerisi 40 yılını doldurdu ve bir yaşam biçimi olarak hayatımla bütünleşti.

 

Hayatımı renklendirdi...

 

Güzelleştirdi...

 

Zenginleştirdi...

 

İlk günden bugüne dek hiç eksilmeyen bir heyecanla sergiler kuruldu, sergiler açıldı ve her açılışta sergi giysileri giyildi... Sergiler sergileri, konuşmalar konuşmaları, mutluluklar mutsuzlukları kovaladı ve anıları bizde kalmak üzere 40 yıl geçti. Galeri 40 yıllık yaşamını, gittikçe kuvvetlenen sanat sevgisine, dostluklara, sergilerimizi severek gezip akşam özel votkamızı paylaşan sanatçılara, edebiyatçılara, mimarlara, sanatseverlere ve gençliğe borçludur. Bu 40 yıllık geçmişe katkı sağlayan sanatçılara, yazarlara, sanat dostlarına ve aileme teşekkür ederim.”

 

Haberin Devamı

Bu yazıyı Didem Çapa ile Sinem Çapa’nın yazıları izliyor.

 

Dönemler başlığıyla, sergilenenler onar yıllık bölümler halinde değerlendiriliyor. 1976-1986, 1986-1996, 1996-2006, 2006-2016.

 

Ana başlıklar şöyle:

 

Dönemler, Yorumlar, Akan Zaman Duran Zaman, Sergi Giysileri, Bir Albümden, Tanıklar, Mektup, İthaf ve Notlar, Veda, Sergi Açan Sanatçıların Kronolojik Listesi, Yazar Özgeçmişleri, Dizin.

 

Bütün çalışmaların gerçekleşmesinde Ömer Koç ve Vehbi Koç Vakfı’nın katkılarını belirtmeliyiz.

 

***

 

BİR galerinin 40 yılının kitabı sanatımızdaki aşamaları göstermesi bakımından da ilgi çekici.

Yazarın Tüm Yazıları