Kültürel varlıklarımız tuvale nasıl yansır

RESSAM Halil Akdeniz’in sergisini gezerken, benim gibi sıradan bir resim meraklısı sorular soruyor, onun yanıtlarını arıyor.

Haberin Devamı

Bir konu, bir izlenim nasıl resme dönüşür, kültürel varlıklarımız nasıl tuvale yansır?

Bunlar üzerinde düşündüm.
Katalogda yer alan Mümtaz Sağlam’ın ayrıntıya inen yazısını okursanız, sergiyi daha iyi özümser, Halil Akdeniz’in hem sanatçı hem sanat üzerine düşünen, çalışan kimliğini bir arada daha iyi algılayabilirsiniz.
Her tür için geçerli bir uyarım vardır. İster resim, ister şiir, onu yaratanın verdiği emeği değerlendirebilmek için siz de emek vereceksiniz. Her sanatçı için şart değildir ama birçoğu için zorunlu bir anlama/algılama yöntemidir.
Sunuş’taki bazı satırlar, serginin/sanatçının ön bilgisi olarak tanımlanabilir:
“Halil Akdeniz’in sanatını belirleyen temel kavram kültür’dür. Bu kavramdan Anadolu coğrafyasında tarih boyunca var olmuş uygarlıkların ürettikleri birikimin bütünü kastedilmektedir. Bunu bir ilgi ve duyarlık meselesi haline getiren sanatçı, sanki kolektif bellek için bir envanter oluşturmaktadır.”
Yazıda Halil Akdeniz’in eğitim süreci, etkilendiği hocaları belirtilmektedir.
Sergiyi gezerken, ‘Kültür Logoları’ ve ‘Kültür İmleri’ne odaklanmanızı salık veririm.
Sağlam, beyaz zemine sahip resimlerin de sanatçının çalışmalarındaki yerini irdeliyor.


* * *

Haberin Devamı


SEÇİLMİŞ YAPITLAR bölümünün ilk sayfalarında Adnan Turani’nin kurşunkalem portresi var. Bunları çıplak etütler izliyor.
Tuval üzerine yağlıboya kompozisyonlardan sonra ilgimi çeken, ‘Renklerin Göreceli Değerleri Üzerine Araştırma’ bölümü renk kavramı üzerine düşünmeye çağırıyor bizi.
Güncelin, bir görüşün, uyarının sanattaki biçimini görmek için, ‘İzmir Körfez Kirlenmesi ile İlgili Görsel Değerlendirmeler’ örnek bir çalışma dizisi. Bir doğa olayının Halil Akdeniz sanatı üzerine etkisini görüyorsunuz.
‘Kültür İmleri, Anadolu Uygarlıkları’ üzerine çeşitlemeler, sözü çok edilen Anadolu uygarlıklarının tuvale geçişi üzerine bizi düşündürüyor.


* * *


HALİL AKDENİZ Sergisi, resim, görsellik konusunda sizi düşündürecek, yenileyecek bir çalışmalar toplamı.
Yapıtları İş Bankası Kibele Galerisi’nde görebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları