Kültürel mirasımızı öğrenelim

Şerif Yenen’in kitabı Türk olarak kendimizi ne kadar tanıdığımız sorusunu yanıtlarken okuyucuyu Anadolu’da tarihi ve kültürel bir gezintiye çıkarıyor.

Haberin Devamı

Gezilerimde gittiğim yerin tarihini de öğrenmek isterim. Küçük rehberler bu merakımı karşılamaz. Benim bütüncül anlayışım tamamını öğrenmeyi gerektirir.
Türk olarak kendimizi ne kadar tanıyoruz? Şerif Yenen ‘Anadolu Destanı’ adlı kitabında bu sorunun yanıtı için gerekli bilgilerin hepsini sağlıyor. Bu kitap benim gibi artık çok dolaşmayanlar için
daha da önemli çünkü böyle ayrıntılı eserlerden çok şey öğreniyorum. Kitabın başında bilgisini ironiyle bezeyerek anlattığı için kitapları kadar konuşmasını da sevdiğim Bozkurt Güvenç’ten bir alıntı var. Bizi kimlik araştırmasına çağırıyor: “Biz Türkler Asyalı mıyız, Avrupalı mı? Şaman mıyız, Müslüman mı, laik mi? Yerleşik köylü müyüz, göçebe Türkmen mi? Fatih’in torunları mıyız, Ata’nın çocukları mı? İslam’ın kılıcı mı, Hıristiyanlığın cezası mı? Osmanlı yetimi miyiz,
T.C. vatandaşı mı? Savaşçı askerler miyiz, barışçı siviller mi? Ordu muyuz, millet miyiz, ulus muyuz? Batılı mıyız, batının koruyucusu mu? Çağdaş toplum muyuz, tarihi bir köprü mü? Doğulu muyuz, Anadolulu mu, batılı mı? Kimiz biz?”

Haberin Devamı

Kültürel mirasımızı öğrenelim
Anadolu Destanı Türkiye’nin Kültürel Mirası ve Gezi Rehberi
Şerif Yenen
Alfa Yayıncılık

Kitabın ana bölüm başlıkları şunlar:
* Anadolu İnsanlık ve Kültür Tarihi
* Coğrafya ve Doğal Kaynaklar m Anadolu Dilleri
* Din m İnsan m Mitoloji m Mimarlık m Sanat
* Gezilecek Yerler m Ege Bölgesi m Akdeniz Bölgesi
* İç Anadolu Bölgesi m Karadeniz Bölgesi m Doğu Anadolu Bölgesi m Güney Doğu Anadolu Bölgesi
Yazarın ‘Sunuş’unu okuyalım: “Ören yerlerini gezerken, elinde ay çekirdeğiyle dolanan, heykellerin üzerine tırmanmış fotoğraf çektiren yerli turistleri gördükçe içimiz burkulurdu. Bizler sahip olduğumuz kültürel zenginliklerin değerini bilemezken, binlerce kilometre uzaktan gelen yabancı ziyaretçilerin bizim pek ilgi göstermediğimiz eserleri bizden daha iyi bilip ilgi gösterdiğini gördükçe üzülürdük. Son dönemde bu durumun yavaş yavaş değiştiğini, ülkemizde tatilin yalnızca güneş ve denizden ibaret olmadığını kabullenen bilinçli gezginlerin arttığını, profesyonel rehber eşliğinde turlarla gezildiğini, ellerinde yerli ya da yabancı kitaplarla gezen yerli ziyaretçilerin çoğaldığını memnuniyetle görmekteyiz.”
Kütüphanenizde mutlaka yer verin, sık sık başvurma gereksinimi duyacaksınız.

Yazarın Tüm Yazıları