Hüsamettin Koçan: Sergileri ve Baksı Müzesi

Hüsamettin KOÇAN’ın çalışmalarının tümünü de gördüm, izledim, yazdım.

Haberin Devamı

O, yaşamımızın her döneminin kültürel yönünü yaratır. Anadolu’dan bugüne gelen sanatımızı ve en önemlisi sanat/hayat bağlantısını eserlerine yansıtır.

Onun sergilerini, çalışmalarını izlediğinizde görsel bir kültür tarihini okumuş ve seyretmiş olursunuz.

Yapıtlarına bakarken o görselliğin ardındaki düşünce birikimini hissederim. Dünlerin sanatsal tutanakları yoksa, bugünü yaratma imkânımız olmaz.

Zeytinburnu Belediyesi Kazlıçeşme Sanat’ta açılan ‘Geleneğin Ve Geleceğin Şifreleri’ sergisi, bu açıdan biyografisinde belirleyici bir yer alıyor.

Bu serginin kitabının (‘Hüsamettin Koçan: Geleceğin Şifreleri’/ Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi Yayınları) çıkması beni sevindirdi çünkü sergiyi geziyorsunuz ama ona kütüphanenizde yer veremiyorsunuz.

Hüsamettin Koçan: Sergileri ve Baksı Müzesi

Haberin Devamı

Daha önce bu sergiyi yazmıştım.

Ayrıca açılışına gittiğim Baksı Müzesi’nin de önemini bir kez daha vurgulamak isterim.

Kitapta neler var?

Hüsamettin Koçan: Bir Kültür Hekimi (Nusret Polat)

Anadolu’nun Görsel Tarihi Fasikül II ‘Osmanlı’ (Saltanat İşaretleri)

Anadolu’nun Görsel Tarihi Fasikül II ‘Osmanlı’ (Cemaat İşaretleri)

Anadolu’nun Görsel Tarihi Fasikül III ‘Selçuklu’

Antipas: Tılsımlı Eller Serisi

Tılsımlı Heykeller

Şamanın Gizemi

Baksı Müzesi

Hüsamettin Koçan Biyografisi

“Mekânlar da insanın kendisinden öncekilerden miras alıp yaşayarak idrak ettiği, inşa ettiği, değiştirdiği ve kendinden sonrakilere bıraktığı kolektif eserler olması hasebiyle büyülüdür ve pek çok büyük sanatçıya ilham olmuştur. Saygıdeğer Hüsamettin Koçan’ın mekâna, geleneğe, Anadolu’ya, sanata bakışının enfes bir ifadesi sayılabilecek ‘Geleneğin Ve Geleceğin Şifreleri’ sergisi tam da bu yüzden hepimizi ayrıca heyecanlandırmıştır.” Ömer Arısoy, Zeytinburnu Belediye Başkanı.

‘Geleneğin Şifreleri’ sergim, benim Anadolu’nun dünyadaki en önemli kültürel hafızalarından birisine sahip olduğu ve kültürlerin saldırılarla yıkılmadığı, biçim değiştirerek en alttan dahi olsa kendisini sürdürdüğüne ikna olmamı sağladı.

Haberin Devamı

Kazlıçeşme Sanat Merkezi tam da bu anlamda veriler sunan bir mekân. Farklı dönemlerde, farklı amaçla kullanılmış bir Osmanlı yapısı ve kazılar sırasında ortaya çıkmış derindeki Bizans mozaikleri ve onları yan yana getiren bir kültür anlayışı. Kazılar devam ediyor. Daha derinden nelerin çıkacağını göreceğiz. Ama farklı şeylerin çıkması da bizim için sürpriz olmamalı.” Hüsamettin Koçan.

BAKSI’DA ÖNEMLİ BİR SERGİ

KOÇAN’ın, Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi de önemli bir heykel sanatçımızı, Osman Dinç’in ‘Gözlemevi’ başlıklı sergisini ağırlıyor.

Hüsamettin Koçan, sergi kataloğundaki yazısında, “Osman Dinç, önemli bir sanatçı ve düşünür. Her daim yalın formlarla derin anlamların peşinde, sessizliğin filozofu olarak tanımlayabileceğim Dinç’in sanatı, insanda çok katmanlı çağrışımlar uyandırıyor. ‘Gözlemevi’, Baksı’nın uçsuz bucaksız coğrafyasında hem geçmiş hem de geleceği duyuran bir atmosfer, destansı bir ortam yaratıyor” diyor.

Haberin Devamı

Sergi kitabında yer alan sanat eleştirmeni Evrim Altuğ’un yazısını ve Osman Dinç’le yaptığı kapsamlı söyleşiyi, sanatçının dünyasını daha iyi anlamak için okumanızı öneririm. (Osman Dinç: Gözlemevi / Baksı Kültür Sanat Vakfı Yayınları)

AKM’DEN BODRUM’A ‘AYAĞIMDAKİ DİKEN’

İSTANBUL AKM’de açılan ve yakında Bodrum’da izlenebilecek olan Hüsamettin Koçan’ın ‘Ayağımdaki Diken’ sergisinin kitabı (Hüsamettin Koçan: Ayağımdaki Diken / Baksı Kültür Sanat Vakfı Yayınları) da kütüphanemin sanat kitapları bölümündeki yerini aldı.

“71 yıllık yaşamımda en çok gitmekle ilgili anılarım oldu. Belki de bu nedenle bir çocukluk anımı; ayağıma batan, orada yer eden, kaşınan, sonra da beni terk eden bir dikenin öyküsünü sergime başlık olarak seçtim. İnsan yaşamındaki büyük kırılmaların yansımaları da gösterişli olur. ‘Ayağımdaki Diken’, bir arınma olduğu kadar bu olanaksızlıkla yüzleşmenin yeniden inşası olarak da tanımlanabilir.” Hüsamettin Koçan.

Haberin Devamı

‘Ayağımdaki Diken’ kitabında Şebnem Kırmacı’nın Koçan’la yaptığı kapsamlı söyleşiyi de okumanızı tavsiye ederim.

*

SANAT rafının önemli kitapları...

Yazarın Tüm Yazıları