‘Geyikler, Annem ve Almanya’ 40 yaşında

Daha basılmadan Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü aldı. 2005’te son 25 yılın en beğenilen 10 öyküsü listesinde ilk sıraya oturdu. Nursel Duruel’in ‘Geyikler, Annem ve Almanya’ kitabı 40 yaşında ama gücünü hiç kaybetmiyor.

Haberin Devamı

Öykü yazarı Nursel Duruel’in ‘Geyikler, Annem ve Almanya’ kitabı
40 yaşına bastı. Henüz dosya aşamasındayken Akademi Kitabevi Öykü Ödülü’nü almıştı. 1982’de yayımlandıktan sonraysa bir büyük ödüle, ‘Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülmüştü.
‘Yazılı Kaya’daki Burgaç’ öyküsüyle de ‘Yunus Nadi Yayınlanmamış Öykü Ödülü’nü kazandı. İyi bir yazar olmasının yanı sıra Türk edebiyatının takipçisidir. Çeşitli jürilerde birlikte çalıştım, bu yanına da değinmek gerekiyor. Getirdiği yeni duyarlıklar, şiirsel tatlar ve inceliklerle dolu anlatımıyla bilinen Nursel Duruel’in ‘Geyikler, Annem ve Almanya’ kitabı 40’ıncı yılında özel bir baskıyla okurunu
selamlıyor.
İçindekiler:
* Geyikler, Annem ve
Almanya
* 03 Nöbeti Ölüm Aralarında Kaldı
* Fırıncı Şükriye
* Zaman Aralığında
* Nereye
* ‘Minareden At Beni İn Aşağı Tut Beni’
* Yineleme

Haberin Devamı

‘Geyikler, Annem ve Almanya’  40 yaşında

Eleştirmen Füsun Akatlı, Duruel için “Öykücülüğümüzün sessiz ve derinden kaynayan, ama bir o kadar da güçlü ve sağlam akan bir ırmağı sayıyorum bu yazarı. Titiz, ince eleyip sık dokuyan, ayrıntılara yaşarlık kazandıran bir öykücü ile karşı karşıyayız” demişti.
‘Geyikler, Annem ve Almanya’ya ilgi hiç eksilmeden sürdü. Kitaba adını veren öykü 1987’de Tuncer Baytok yönetmenliğinde TRT için filme çekildi. Aynı öykü 2005’te de İmge Öyküler dergisinin yazarlar arasında düzenlediği ‘1980’den günümüze en beğenilen on öykü’ soruşturmasında ilk sırayı aldı. Bu sonuç yazarın kendisinden sonra gelen kuşaklar üstündeki etkisini gösteriyordu. Gerçekten de getirdiği yeni duyarlıklar, şiirsel tatlar ve inceliklerle dolu anlatımıyla bilinen Nursel Duruel sanatsal gücünü kitabı her okuyuşumuzda duyurur.
Yazar Zeyyat Selimoğlu, Milliyet Sanat’ın Eylül 1979 sayısında şöyle yazmıştı kitap için: “Türk Dili dergisinin eylül sayısında -adını yanlış hatırlamıyorsam- ‘Geyikler, Annem ve Almanya’ başlıklı bir öykü okudum. Genç bir yazarın, Nursel Duruel adlı bir kardeşimizin öyküsü yüreğinize sular serpiyor bu tazelik kokan öyküyü okurken.”
İyi bir öykücünün yapıtlarını yeniden okumanızı salık veririm. Nice yıllara.

 

Yazarın Tüm Yazıları