Genç kuşaktan iki sergi

PERA MÜZESİ’nde Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yüksek lisans ve doktora programlarında eğitimlerine devam eden öğrencilerin ‘Sarsılan İmge’ sergisi, gençlerin yaratıcı, özgün ve kendi deneyimlerine dayalı sanatsal süreçlerinin bir göstergesi olarak sunuluyor.

Haberin Devamı

Serginin kataloğunda Rektör A. Halûk Özen’in, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Mümtaz Demirkalp’in, küratör Dilek Karaaziz Şener’in yazılarını okuyabilirsiniz.

Küratör, serginin özelliğini şöyle açıklıyor:

“Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin yeni kuşağını bir araya getiren Sarsılan İmge sergisi, ne geçmişinden tamamen kopan ne de bugünden uzaklaşan bir seçki sunuyor.

Başkent Ankara’nın sanat öğrencileri, özgür tutumlarının verdiği güçle, yaşadıkları zamana karşı olan duyarlılıklarını sanatsal biçem ve dil ile ortaya koyuyor.”

Ustaların sergilerini gezenler, onların kataloglarını edinenler elbet Türk ve dünya resim tarihi üzerine bilgi edinirler.

Genç kuşağın eserleri ise bildiğimizin, gördüğümüzün ötesindeki bir yaratma girişimini gösteriyor. Bu sergilerin en önemli özelliği, bizi yeni bilgilere, yeni görsel tatlara doğru bir yolculuğa zorlamasıdır.

Haberin Devamı

Ben bunları anlamıyorum sözü bilgilerimizi geliştirme sürecine ket vurur. Bildiğimizi tekrarlamak, yeniliklerden bizi uzaklaştırır.

Ben bunu anlamak için ne yapmalıyım sorusunun sorulması gerekiyor.

Mümtaz Demirkalp, sergi ve fakülte üzerine de bir yorumda bulunuyor:

“Sergi, öğrencilerin çalışmalarını izleyiciye sunarken, fakültemizin 35 yıllık geçmişini ve ‘yaşama dair’ sanatça bakışını da yansıtmakta.”

Sergide 60’a yakın sanatçının ürünü var.

Sergiyi gezerken, eserleri bir başka açıdan da değerlendirdim. Hem genç kuşağın sanata, topluma, çağa yaklaşımı hem de Hacettepe’nin sergilenenlerdeki izi, sanat anlayışı öne çıkıyor.

GÜNÜMÜZ SANATÇILARI SERGİSİ

AKBANK SANAT’ta ‘36. Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi’ni de gezebilirsiniz.

Küratör Nadim Samman, ödül kitapçığında sergi üzerine bilgi veriyor:

“Sergiye dahil olan eserlerin konumlanmaları üzerinden bir dizi güncel mesele irdeleniyor. Yeni teknolojinin öğrenme şekillerimizi, neler bildiğimizi ve nasıl hissettiğimizi etkileyerek gündelik yaşamı nasıl yeniden tanımladığı konusundaki düşünceler, bu eserler kapsamında ele alınan belirgin bir biçimde göze çarpan bir konu.

Kapsamca bu eğilimleri aşan ve daha kalıcı kaygıları kayda geçiren, dil ve anlatım konusunda araştırmalar da mevcut sergide.”

Haberin Devamı

Hangi güzel sanatlar fakültesinden katılım var:

Yıldız Teknik Üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi

Eskişehir Anadolu Üniversitesi

Ankara Gazi Üniversitesi

İstanbul Bilgi Üniversitesi

Batman Üniversitesi

Hacettepe Üniversitesi

İstanbul Işık Üniversitesi

Samsun Sabancı Üniversitesi

 

HER iki sergiyi gezerseniz, genç sanatçıların başarılı işlerini görebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları